on my disk και ασφαλίστε τα δεδομένα στο σπίτι σας

on my disk logo

Ας δημιουργήσουμε το σενάριο. Θέλετε να στείλετε ένα μεγάλο αρχείο σε ένα φίλο ή συνάδελφό σας. Ποιες είναι οι πιθανές λύσεις;

1. Μπορείτε να το αποθηκεύσετε σε ένα USB stick και να πάτε στο σπίτι του φίλου σας. Το θετικό της λύσης αυτής είναι ότι θα συναντήσετε τον φίλο σας και μπορείτε να τα πείτε από κοντά.

2. Πιθανό όμως να χάσετε χρόνο, εάν είστε πολυάσχολος ή εάν δεν μένετε στην ίδια πόλη. Την λύση την δίνει η τεχνολογία cloud. Υπάρχουν οι υπηρεσίες τύπου Wetransfer (όπως Filetransfer.io όπου στέλνετε έως 6GB, το SendGB όπου στέλνετε έως 4GB, την Firefox send όπου στέλνετε κρυπτογραφημένα έως 1GB). Οι λύσεις αυτές είναι λύσεις ανάγκης σε περίπτωση που δεν δουλέψει τίποτα άλλο. Στέλνετε τα αρχεία στον server και ο παραλήπτης λαμβάνει ένα mail με τον σύνδεσμο για να κατεβάσει το αρχείο που στείλατε. Μένουν 15 μέρες (κατά μέσο όρο) στον server αλλά δεν ξέρετε που είναι. Οπότε δεν ξέρετε για την ασφάλειά τους.

3. Οι περισσότεροι γνωρίζουμε το cloud μέσα από το Dropbox. Την ίδια περίοδο είχε κυκλοφορήσει και το iCloud (το έχουν όλοι στα κινητά με λειτουργικό Apple iOS) και μετά μπήκαν στο παιχνίδι και άλλοι μεγάλοι παίκτες όπως το Google Drive όπου το έχουν όλοι στα τηλέφωνα με λειτουργικό Android, η Microsoft με το Onedrive που το έχουν εγκατεστημένο όλοι οι υπολογιστές με windows 10. Υπάρχουν και άλλοι πολλοί πάροχοι δωρεάν υπηρεσίς αποθήκευσης αρχείων (και όχι μόνο) στο δίκτυο. Όμως και σε αυτή την περίπτωση δεν ξέρετε που είναι αποθηκευμένα τα δεδομένα σας, ποιος έχει πρόσβαση σε αυτά (εκτός από εσάς, αφού στις περισσότερες περιπτώσεις οι εταιρίες έχουν στους όρους ότι μπορούν να έχουν πρόσβαση και αυτές έτσι ώστε να προφυλάσσονται από τρομοκρατία ή παρόμοια αδικήματα). Τέλος δεν γνωρίζετε εάν τα δεδομένα σβήνονται εάν τα σβήσετε από τον χώρο σας. Αυτό θα το διαπιστώσετε σε περίπτωση που έχετε κάποιον κοινόχρηστο φάκελο με κάποιον. Εάν σβήσετε τον φάκελο από εσάς, θα σβηστεί από τον άλλον; Ποιος έχει τα δικαιώματα των αρχείων του φακέλου; Ο δημιουργός του φακέλου ή του αρχείου;

Να θυμάστε κάτι. Όταν μια εταιρία προσφέρει τις υπηρεσίες της ΔΩΡΕΑΝ, τότε το προϊόν της εταιρίας δεν είναι η υπηρεσία αλλά το προϊόν της είστε εσείς. Εσείς δημιουργείτε δεδομένα που μπορεί η εταιρία να εκμεταλλευτεί.

4. Εάν θέλετε να αποφύγετε τα παραπάνω εμπόδια, η λύση είναι να στήσετε δικό σας server. Είτε FTP/web server είτε κάτι πιο εύκολο και ολοκληρωμένο όπως είναι το Nextcloud. Αν αποφασίσετε όλα αυτά να τα στήσετε σε hosting στο Internet, τότε πρέπει να ξέρετε που θα είναι αυτός ο server και εάν τους εμπιστεύεστε με τα αρχεία σας. Γι'αυτό υπάρχουν μερικοί χρήστες που προτιμούν να έχουν κάτι στο σπίτι. Όμως πόσοι από τους τελικούς χρήστες γνωρίζουν πως να στήνουν server; Είδαμε την λύση του UBOS. Θα δούμε μια προσπάθεια που γίνεται από φίλους από την Σλοβενία. Το όνομα αυτού, on my disk. Στόχος τους είναι να φτιάξουν ένα προϊόν βασισμένο στο Nextcloud που να εξυπηρετεί χρήστες στο σπίτι.


Τι είναι το on my disk;


Είναι μια υπηρεσία που βασίζεται στο Nextcloud το οποίο εκτελείται σε server της εταιρίας Bineon d.o.o.. Επειδή όμως είπαμε ότι δεν εμπιστευόμαστε την αποθήκευση δεδομένων σε απομακρυσμένο υπολογιστή, ουσιαστικά συνδέετε τον υπολογιστή του σπιτιού σας και συγκεκριμένα ένα φάκελο με τον server (mounted shares). Οι Σλοβένοι έχουν αναπτύξει ένα πρωτόκολλο επικοινωνίας που παρέχει πρόσβαση μέσω δικτύου στα δεδομένα που έχετε στον υπολογιστή σας.

Που σας διευκολύνει;
1. Έχει διεπαφή χρήστη (τόσο με browser όσο και με client).
2. Παρέχει ασφάλεια και firewall ready
3. Δεν χρειάζεται να έχετε στατική IP
4. Δεν χρειάζεται να στήσετε το ρούτερ σας με port forward.

Θεωρητικά το μόνο αρνητικό για τα Ελληνικά δεδομένα είναι η ταχύτητα μεταφόρτωσης (upload).

Όμως το πρόβλημα που υπάρχει είναι ότι δεν μπορείς να διαμοιράσεις δεδομένα εάν κλείσεις τον υπολογιστή σου. Η λύση σε αυτό το πρόβλημα είναι να εισάγουν μια συσκευή ARM ενδιάμεσα που θα είναι ανοικτή μονίμως και να έχει επάνω της προσαρτημένο ένα δίσκο. Στο συνέδριο του Nextcloud το 2017, το είχαν προσαρμόσει σε Raspberry Pi. Από τότε μέχρι σήμερα το εφάρμοσαν και σε άλλα ARM boards, όπως το Banana Pi M1, το Olimex A20 Olinuxino MICRO κλπ. Μάλιστα μπορείτε να δείτε και τον τρόπο να "χτίσετε" το image στο Gitlab της Bineon d.o.o..

Στο συνέδριο Nextcloud 2018 παρουσίασαν το πρωτότυπο που κατασκεύασαν οι ίδιοι. Τα specs του είναι:

AllWinner A20 Dual Core Cortex-A7 ARM 1 GHz,
1 GB RAM (DDR3),
1 USB 2.0,
1 USB 2.0 σε συνδυασμό με eSATAp (3.0Gb/s),
1 micro SD (για το firmware και τα δεδομένα),
1 usb OTG (για ρεύμα 5V)

Το έχουν βάλει μέσα σε ένα όμορφο κουτάκι:

on my disk

Είστε έτοιμοι να κουμπώσετε ένα δίσκο και να έχετε πρόσβαση στα δεδομένα σας από παντού. Για περισσότερες πληροφορίες, δείτε στην ιστοσελίδα του on my disk.

Για πιο επαγγελματικές λύσεις, μπορείτε να δείτε στην σελίδα για επιχειρήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.