GNU Health - κάτι παραπάνω από ένα απλό σύστημα ηλεκτρονικού ιατρικού φακέλου

GNU Health logo


Το GNU Health είναι ένα σύστημα ιατρικού φακέλου ελεύθερου λογισμικού με έντονη έμφαση στη δημόσια υγεία και την ιατρική. Η λειτουργικότητά του περιλαμβάνει τη διαχείριση των ηλεκτρονικών ιατρικών αρχείων και τη λειτουργικότητα του συστήματος διαχείρισης πληροφοριών εργαστηρίου.

Είναι σχεδιασμένο να λειτουργεί σε όλα τα συστήματα, υποστηρίζοντας διανομές GNU/Linux, FreeBSD, Windows και macOS. Υποστηρίζει διαφορετικά συστήματα διαχείρισης βάσεων δεδομένων, όπως η PostgreSQL. Είναι γραμμένο σε Python και χρησιμοποιεί το Tryton ως ένα από τα συστατικά του.

Το GNU Health υιοθετήθηκε από το Πανεπιστήμιο των Ηνωμένων Εθνών. Το 2011, έγινε επίσημο πακέτο GNU. Απονεμήθηκε το Best Project of Social Benefit από το Ίδρυμα Ελεύθερου Λογισμικού στο LibrePlanet 2012 στο Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης στη Βοστώνη.

Το GNU Health είναι ένα έργο του GNU Solidario, μη κερδοσκοπικής μη κυβερνητικής οργάνωσης (ΜΚΟ) που δραστηριοποιείται στους τομείς της υγείας και της εκπαίδευσης με ελεύθερο λογισμικό.

Το GNU Health ξεκίνησε το 2008 από τον Dr Luis Falcón ως πρόγραμμα για την προαγωγή της υγείας και την πρόληψη ασθενειών στις αγροτικές περιοχές. Το αρχικό του όνομα ήταν Medical. Από τότε έχει εξελιχθεί σε πληροφοριακό σύστημα για νοσοκομεία, με διεπιστημονική διεθνή ομάδα συνεργατών. Το χρησιμοποιούν τα Ηνωμένα Έθνη, τα δημόσια νοσοκομεία και τα Υπουργεία Υγείας (όπως στο Entre Rios της Αργεντινής) και ιδιωτικά ιδρύματα σε όλο τον κόσμο.

Τον Αύγουστο του 2011, ο Richard Stallman κήρυξε το GNU Health ως επίσημο πακέτο GNU. Μετά από αυτό, η ανάπτυξη μετακινήθηκε από το SourceForge στο GNU Savannah.

Το GNU Health / Solidario και το Διεθνές Ινστιτούτο για την Παγκόσμια Υγεία των Ηνωμένων Εθνών (UNU IIGH) υπέγραψαν συμφωνία το 2011 για την εκπαίδευση των επαγγελματιών υγείας σε όλο τον κόσμο σχετικά με το σύστημα, ως τρόπο προώθησης του ελεύθερου λογισμικού στη δημόσια υγεία, ειδικά στις αναδυόμενες οικονομίες. Έκτοτε, και οι δύο οργανώσεις συνεργάζονται και επεκτείνουν το δίκτυο των εταίρων τους για να παρέχουν υγεία με καθολικό τρόπο. η οποία επίσης λειτουργεί προς την κατεύθυνση των Αναπτυξιακών Στόχων της Χιλιετίας του ΟΗΕ.

Δείτε την παρουσίαση του Dr Luis Falcón στο συνέδριο του openSUSE 2018 στην Πράγα.


Εάν θέλετε να βοηθήσετε στην διάδοσή του GNU Health, ενημερώστε φίλους γιατρούς. Εάν θέλετε να βοηθήσετε και εσείς στην ανάπτυξή του, γραφτείτε στις λίστες ταχυδρομείου και ρωτήστε την πολύ φιλική κοινότητα που μπορείτε να εμπλακείτε, ενώ το πιο απλό που μπορείτε να κάνετε είναι να βοηθήστε στην μετάφρασή του.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.