Arch Linux 32 - πως να συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε 32bit έκδοση του Arch Linux

Arch Linux 32

Πολλές διανομές έχουν σταματήσει εδώ και καιρό την υποστήριξη για συστήματα 32bit. Ποιος ο λόγος; Πολύ απλά. Τα συστήματα που δέχονται 32bit διανομές αρχίζουν να εξαφανίζονται από τον "ανεπτυγμένο" κόσμο, και δεν υπάρχουν προγραμματιστές ή μέλη της κοινότητας που μπορούν να συντηρήσουν τα σχετικά αποθετήρια. Όμως υπάρχουν πολλοί χρήστες που αδυνατούν να αγοράσουν νέα συστήματα, υπάρχουν servers που στηρίζονται ακόμα σε 32bit συστήματα και οι διαχειριστές δεν τους ακουμπάνε. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι αυτό με τον Amiga 500 που δούλευε ασταμάτητα μέχρι το 2011 όπως περιγράφει το βίντεο (δεν περιγράφει 32bit server αλλά είναι παράδειγμα της ρήσης: Ότι δουλεύει, μην το πειράζεις).

Η κοινότητα Arch Linux, ανέλαβε να συντηρήσει το αποθετήριο για τα 32bit συστήματα. Το project ονομάζεται ArchLinux32. Σε περίπτωση που έχετε υπολογιστή που δέχεται 32bit, μπορείτε να κατεβάσετε το ISO για το 686 και να εγκαταστήσετε με τον παραδοσιακό τρόπο το Arch Linux (ή να χρησιμοποιήσετε σκριπτάκια που κυκλοφορούν αλλά δεν γνωρίζω αν θα δουλέψουν για 32bit). Υπάρχει και ISO dual, τόσο για 32 όσο και 64bit.

Τώρα τι συμβαίνει όμως αν έχετε ένα εγκατεστημένο σύστημα 32bit που έχουν σταματήσει οι επίσημες αναβαθμίσεις εδώ και καιρό; Μπορείτε απλά να αλλάξετε τα αποθετήρια. Σύμφωνα με την σελίδα του project:


1. Βάλτε οποιονδήποτε από τους servers από την λίστα. Στους υπάρχοντες βάλτε καγκελάκι (#).

nano /etc/pacman.d/mirrorlist

2. Εκτελέστε την εντολή:

pacman -Syy archlinux32-keyring-transition

για να εγκαταστήσετε το keyring της μετατροπής των πακέτων με αυτό από τους archlinux devs.

3. Εκτελέστε την εντολή:

pacman -S archlinux32-keyring

για να εγκαταστήσετε το τελευταίο πακέτο keyring

4. Εκτελέστε την εντολή για πλήρη μετατροπή:

pacman -Syuu

ΣΗΜΕΙΩΣΗ:
Μερικά πακέτα είναι νεότερα στα επίσημα αποθετήρια και έτσι μπορεί να γίνει υποβάθμισή τους.
Επίσης μερικά πακέτα που θα βρεθούν στην λανθάνουσα μνήμη μπορεί να μην έχουν την ίδια υπογραφή από το archlinux32 - είτε επιτρέψτε το pacman να τα διαγράψει είτε εκτελέστε την εντολή:

pacman -Sc

για να καθαρίσετε την λανθάνουσα μνήμη πριν ξεκινήσετε και μετά που θα τελειώσετε την αναβάθμιση.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.