ownCloud Phoenix –η αναγέννηση της γραφικής διεπαφής του ownCloud

We love ownCloud Phoenix

Ανακοινώνουμε τη γέννηση του ownCloud Phoenix! Ακολουθώντας την πορεία της τυποποίησης, εισάγουμε έναν πραγματικό πελάτη web που περιέχει μόνο αρχεία HTML, JavaScript και CSS. Το WebUI είναι δεν είναι δεσμευμένο από το δικό του διακομιστή. Ο στόχος είναι να έχετε μια καθαρή και κατανοητή δομή κώδικα.

Το περιβάλλον χρήστη του ownCloud έχει προχωρήσει πολύ από τα τελευταία 6 χρόνια όσον αφορά την εμπειρία του χρήστη καθώς και τις χρησιμοποιούμενες τεχνολογίες. Επίσης πολύ βασικές σκέψεις μηχανικής μας οδήγησαν στην απόφαση να χαράξουμε ένα νέο μονοπάτι και να αλλάξουμε επίπεδο στο ownCloud: το ownCloud Phoenix


Νέα γενική ιδέα διεπαφής


Όλα ξεκίνησαν ως πρωτότυπο που έγραψε ο Felix Heidecke για να παίξει με κάποιες νέες ιδέες για το δικό του UI του ownCloud.

Το Phoenix Frontend είναι ένα καθαρό ξεκίνημα για την αντιμετώπιση μερικών δυσκολιών που συναντώνται τακτικά στην ανάπτυξη της διεπαφής. Δηλαδή, ένας εύκολος τρόπος για να γράψετε πρότυπα HTML, να τα διαχωρίσετε από το μοντέλο δεδομένων και να δημιουργήσετε μια καθαρή και κατανοητή δομή για να γράψετε κώδικα.

Εισάγουμε το UIKit. Επιτυγχάνουμε αρθρωτά στοιχεία UI και ατομικό μοτίβο σχεδίασης. Αυτό το μοτίβο είναι εύκολο να κατανοηθεί, ακόμη και για άτομα με καθόλου ή λίγη εμπειρία προγραμματισμού. Δεν θα χρειαστεί να γράψετε μια γραμμή CSS για να το χρησιμοποιήσετε.

Τέλος, θέλουμε να δημιουργήσουμε μια καλύτερη εμπειρία χρήστη. Χρησιμοποιώντας προκαθορισμένες συμπεριφορές και εμφανίσεις στο UIKit, καθώς και συμβουλές και ανασκόπηση από τους σχεδιαστές UX του ownCloud.


Τεχνολογικά θεμέλια


Ήρθε η ώρα να αφήσετε πίσω τη ζούγκλα της διεπαφής που επικρατούσε στο ownCloud. Κατά τα τελευταία χρόνια, ενσωματώσαμε μια μεγάλη ποικιλία βιβλιοθηκών, συστατικών στοιχείων και τεχνολογιών στο ownCloud. Το Phoenix θα ξεκινήσει σε ένα "πράσινο πεδίο", χρησιμοποιώντας τις τελευταίες τεχνολογίες front-end όπως το WebPack, το Vue.js και το UIKit.

Το Phoenix θα υπάρχει σε απόλυτο διαχωρισμό από το ownCloud Core. Ο στόχος είναι να αποκτήσετε έναν πραγματικό πελάτη ιστού ο οποίος περιέχει μόνο αρχεία HTML, JavaScript και CSS.
Το Phoenix θα επικοινωνεί με τον ownCloud Core μόνο μέσω των δημόσιων API όπως το WebDAV και τα API OCS Share.

Τα θεμέλια για την επικοινωνία καθορίστηκαν το 2017 κατά τη διάρκεια του Google Summer of Code. Ο Noveen Sachdeva υλοποίησε τη βιβλιοθήκη js-owncloud-client και το αντίστοιχο χαρακτηριστικό για να επιτρέψει αιτήσεις μεταξύ τομέων στον ίδιο ownCloud Core. Το CORS επιτρέπει σε οποιαδήποτε ιστοσελίδα να αποκτά πρόσβαση στο ownCloud μέσω των API.
Επειδή υπάρχουν κάποια θέματα ασφάλειας, οι χρήστες πρέπει να επιτρέπουν ρητά την πρόσβαση από άλλους τομείς.

Από την προοπτική της ανάπτυξης, το Phoenix μπορεί να λειτουργεί σε απομονωμένο περιβάλλον. Μπορείτε να το φιλοξενήσετε σε ένα διακομιστή από μόνο του. Μπορείτε, φυσικά, να το φιλοξενήσετε ως εφαρμογή ownCloud από τον ίδιο διακομιστή που φιλοξενεί και το σύστημα υποστήριξης του ownCloud.

Το πρώτο μοντέλο ανάπτυξης στοχεύει σε μεγαλύτερες και σε εγκαταστάσεις σε συστοιχίες, όπου οι χειριστές του ownCloud επιθυμούν να έχουν μεγαλύτερο έλεγχο στη χρήση των πόρων και στην τοπολογία του δικτύου.

Το δεύτερο μοντέλο ανάπτυξης θα ακολουθήσει την αρχή της ευκολίας χρήσης που ακολουθεί το ownCloud από τις πρώτες μέρες του. Το Phoenix θα εγκατασταθεί και θα ενημερωθεί μέσω του ownCloud Marketplace και θα λειτουργήσει αμέσως μετά την εγκατάσταση.


Επιπτώσεις στο γενικό οικοσύστημα και στον βασικό κώδικα


Ως ισχυρή απαίτηση για το Phoenix, πρέπει να διατηρήσουμε την γενική ιδέα των εφαρμογών. Οποιοσδήποτε προγραμματιστής έχει τη δυνατότητα να υλοποιήσει μια εφαρμογή από, η οποία επεκτείνει και ενισχύει την διεπαφή του Phoenix. Όπως μπορούμε να προβλέψουμε, οποιαδήποτε εφαρμογή διεπαφής γραμμένη για το Phoenix δεν θα επιτρέπεται να αποστείλει κώδικα από την πλευρά του διακομιστή.

Σε περίπτωση που τα χαρακτηριστικά της διεπαφής και του συστήματος υποστήριξης πρέπει να υλοποιηθούν για να ικανοποιήσουν τις ανάγκες ενός προγραμματιστή, θα εφαρμόσει δύο μεμονωμένες εφαρμογές. Μια που κρατά το τμήμα της διεπαφής και η άλλη κρατά το σύστημα υποστήριξης, παρέχοντας επιπλέον API που θα χρησιμοποιηθούν από την διεπαφή.

Αυτός ο σαφής διαχωρισμός θα απαιτήσει αλλαγές σε όλες σχεδόν τις εφαρμογές που υπάρχουν σήμερα στο ίδιο το οικοσύστημα του ownCloud. Από σήμερα, όλες οι εφαρμογές αποτελούνται και τα δύο μέρη στην ίδια εφαρμογή. Αυτή είναι μια τεράστια αλλαγή στην αρχιτεκτονική του ownCloud αλλά είμαστε πρόθυμοι να την εφαρμόσουμε.

Δεδομένης αυτής της απαίτησης, πρέπει να μετακινηθεί και οτιδήποτε σχετίζεται με τα θέματα και με την επισήμανση. Σήμερα είναι το σύστημα υποστήριξης που εκτελεί όλους τους απαραίτητους μηχανισμούς για να φορτώσει εναλλακτικά πρότυπα και φύλλα στυλ. Αλλά αυτή είναι η ξεκάθαρη ευθύνη του Phoenix να αποδώσει τις σελίδες σωστά.

Με την σκέψη στον τελικό στόχο: ο κεντρικός διακομιστής ownCloud δεν θα κατέχει πλέον JavaScript ή φύλλα στυλ, αλλά μόνο κώδικα PHP.
Αυτό θα ωθήσει τη σταθερότητά του πολύ περισσότερο. Εν κατακλείδι, θα αναπτύξουμε την διεπαφή και το σύστημα υποστήριξης ανεξάρτητα το ένα από το άλλο. Στην πραγματικότητα εφαρμόζουμε αυτό το αναπτυξιακό μοντέλο αρκετά επιτυχημένα εδώ και χρόνια με την ανάπτυξη εφαρμογών υπολογιστή-πελάτη, Android και iOS.


Πως θα φτάσουμε έως εκεί


Πρώτα απ όλα πρέπει να κρατήσουμε ζωντανή την τρέχουσα διεπαφή έως ότου το Phoenix είναι αρκετά σταθερό. Πάντα πρέπει να παρέχουμε μια εναλλακτική λύση στην παλιά διεπαφή κατά τη διάρκεια της αλλαγής.

Στο πρώτο βήμα θα επικεντρωθούμε στην εφαρμογή αρχείων και θα προσπαθήσουμε να κυκλοφορήσει ως εναλλακτική διεπαφή χρήστη μέσω του marketplace ως ειδική εφαρμογή το συντομότερο δυνατόν. Κυκλοφορεί νωρίς, κυκλοφορεί συχνά!

ownCloud-Phoenix-Files-View

ownCloud-Phoenix-Files-View-extended

Καθώς διαβάζετε αυτό, αξιολογούμε τους μαθητές για το φετινό Google summer of code σε στενή συνεργασία με το CERN και το AARNet για να ξεκινήσει αυτή την πρώτη φάση!

Αμέσως μετά, φροντίζουμε για την υποστήριξη του θέματος. Σιγουρευόμαστε ότι δεν χάνουμε την απαραίτητη θεμελιώδη εργασία.

Τελευταίο αλλά όχι λιγότερο σημαντικό: Θα προσθέσουμε τον μηχανισμό προσθέτων και θα βρούμε τα πρώτα υποψήφια πρόσθετα.


Και είναι ανοικτό λογισμικό!


Ενδιαφέρεστε να βοηθήσετε το επόμενο μεγάλο βήμα για το ownCloud μαζί με ειδικευμένους από την ίδια την κοινότητα ownCloud;

Βρείτε μας στο ownCloud Talk - το κανάλι Phoenix για να συνεργαστείτε στο ownCloud Phoenix!


Ελεύθερη μετάφραση από τα νέα του ownCloud:
https://owncloud.org/news/owncloud-phoenix-rebirth-of-the-owncloud-user-interface/

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.