Μύθος: οι rolling διανομές είναι ασταθείς



Το ερέθισμα της συγγραφής του παρόντος, ήταν οι απόψεις που εκφράζουν κατά καιρούς πολλοί, άλλοι σχετικοί άλλοι άσχετοι, σχετικά με τις rolling διανομές. Αυτή που έχω βαρεθεί να ακούω είναι "ναι μεν θα έχεις την τελευταία έκδοση του προγράμματος/γραφικού περιβάλλοντος αλλά το σύστημά σου θα είναι ασταθές".


ΔΙΑΝΟΜΕΣ ΠΟΥ ΕΧΩ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕΙ

Για όσους δεν με γνωρίζετε, θα αναφέρω ποιες διανομές έχω χρησιμοποιήσει και ποιες διανομές έχω δοκιμάσει, έτσι ώστε να έχω μια γενική άποψη.

ΒΑΣΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ
- Ξεκίνησα με την Kubuntu 7.10 αλλά μετά από πολλά σφάλματα στην εγκατάσταση (βλέπετε δεν υπήρχε forum ή πολλά βίντεο να δω), πέρασα στην Ubuntu (GNOME) 8.04.
- Χρησιμοποίησα Fedora 13 έως την έκδοση 16 (νομίζω). Εκείνη την εποχή είχα εμπλακεί με την κοινότητα, στην οποία είχα γίνει και Ambassador. Ενώ πολλοί μου λέγανε θα πάρεις το σύστημά σου στα χέρια επειδή η διανομή Fedora χρησιμοποιεί bleeding edge προγράμματα, εγώ ΔΕΝ είχα κανένα πρόβλημα.
- Πέρασα στο openSUSE 11.4 μέχρι την σημερινή έκδοση την 42.1 και κυρίως την rolling την Tumbleweed (θα αναφερθώ παρακάτω).
- Παράλληλα με το openSUSE Tumbleweed, έχω ένα σύστημα με Arch Linux (rolling) εδώ και πολύ καιρό. Επειδή μεταφράζω για το GNOME, πάντα ήθελα να έχω την τελευταία έκδοση για να διορθώνω τα ορθογραφικά λάθη.

ΔΟΚΙΜΑΣΑ
Σε όλη αυτή τη διαδρομή έχω δοκιμάσει είτε σε virtual box, είτε σε live μορφή, είτε εγκατέστησα σε υπολογιστές άλλων τις εξής (όχι χρονολογικά):
- PCLinuxOS: Rolling διανομή βασισμένη στην διανομή Mandriva. Το χαρακτηριστικό της είναι ότι αν και rpm διανομή, χρησιμοποιεί το synaptic, apt-get install κλπ που έχουν συνηθίσει πολλοί από το Debian/Ubuntu. Έχει ένα καλό, μπορείς να φτιάξεις το εγκατεστημένο σου σύστημα σε live μορφή, με μια εντολή τερματικού.
- Linux Mint: Επέλεγα κυρίως την έκδοση με το γραφικό MATE, επειδή μοιάζει με το GNOME 2.x που γνωρίζω πολύ καλά.
- Sabayon: Βασισμένη σε testing αποθετήρια του Gentoo (επειδή δεν έχω δυνατό μηχάνημα για να κάνω compile).
- Antergos: Βασισμένη σε Arch Linux. Είναι αρκετά καλή ετοιματζίδικη του Arch, εάν βαριέσαι να κάνεις εγκατάσταση με το τερματικό.
- Διάφορες Ubuntoειδείς όπως πχ το Bodhi, PearOS, ZorinOS.


ΛΟΓΙΚΗ ΥΠΑΡΞΗΣ ΔΙΑΝΟΜΩΝ ROLLING

Έτσι όπως το καταλαβαίνω εγώ είναι να έχεις πάντα την τελευταία έκδοση των προγραμμάτων/γραφικών που κυκλοφορούν, όταν αυτά έχουν σταθεροποιηθεί, δοκιμαστεί από τους δημιουργούς τους, έχουν περάσει στα στάδια δοκιμών σε ειδικά αποθετήρια των rolling διανομών, και όταν αυτά είναι πλήρως σταθερά, τότε και μόνο τότε περνάνε στα σταθερά αποθετήρια των rolling διανομών.
Οι διανομές rolling, δεν είναι δοκιμαστικές κάποιων LTS διανομών. Αποτελούν από μόνες τους διανομές που χρησιμοποιούν χρήστες με το σκεπτικό εγκατέστησε μια φορά το σύστημά σου και δεν χρειάζεται να κάνεις αναβαθμίσεις από έκδοση σε έκδοση. Αντιπαρέρχεται της LTS λογικής (που αναβαθμίζεις κάθε 3-5 χρόνια στις περισσότερες διανομές). Υπάρχουν βέβαια και LTS κομμάτια στις rolling διανομές, όπως είναι στο Arch ο πυρήνας LTS ή το LibreOffice Still.

Τώρα θα μου πεις, ναι ρε φίλε, αλλά δεν θα πάρεις το μηχάνημά στα χέρια; Από προσωπική πείρα, σας λέω ΟΧΙ. Θα αναφερθώ στις 2 διανομές που χρησιμοποιώ (υπάρχουν και άλλες, όμως δεν μπορώ να εκφέρω γνώμη για κάτι που δεν έχω χρησιμοποιήσει, όπως κάνουν πολλοί άσχετοι ειδικοί). Αν δεν προσέχεις τι θα εγκαταστήσεις και κατά την αναβάθμιση-ενημέρωση συστήματος, έχεις τις ίδιες πιθανότητες να καταστρέψεις το σύστημά σου εάν είχες το LTS Ubuntu. Πάλι από προσωπική εμπειρία, ΠΟΤΕ μα ΠΟΤΕ, δεν πέτυχα την αναβάθμιση εκδόσεων στην Ubuntu αλλά και στην Fedora. Πάντα fresh install.
Είναι οι ίδιες πιθανότητες να κολλήσεις κάποιον ιο στα Windows εάν εγκαθιστάς σπασμένα προγράμματα, αμφιλεγόμενης πηγής, και δεν έχεις ενημερωμένο πρόγραμμα προστασίας από ιούς.


ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΔΙΑΝΟΜΩΝ

Θα αναφέρω εν συντομία τα δυο παραδείγματα.

openSUSE: Έστω λοιπόν ότι η ομάδα GNOME θέλει να βάλει το νέο GNOME στο Tumbleweed. Η πρώτη διαδικασία είναι ο έλεγχος των πακέτων χεράτα. Αυτό γίνεται τόσο από την ομάδα GNOME, όσο και από ένα άτομο που ελέγχει για την ακεραιότητα των αρχείων (άδεις κλπ). Αφού περάσει, τότε το ενσωματώνουν στο αποθετήριο Factory. Αυτό θεωρείται ως rolling "αποθετήριο"-διανομή, αλλά δεν συνίσταται για καθημερινή χρήση. Εκεί γίνονται όλες οι δοκιμές, εάν δεν περάσει κάποιο πακέτο από εκεί, "επιστρέφει" στον δημιουργό του ώστε να το σταθεροποιήσει-διορθώσει. Οι χρήστες που θέλουν να βοηθήσουν το project, έχουν ένα τέτοιο σύστημα και κάνουν αναφορές σφαλμάτων. Αφού περάσει την διαδικασία σταθεροποίησης στο αποθετήριο Factory, δημιουργείται ένα ISO εγκατάστασης. Αυτό περνάει από έλεγχο από μηχανή με το openQA (διαβάστε περισσότερα για το εργαλείο αυτό). Θα μου πεις, μηχανή είναι, μπορεί να περάσει εύκολα. Δε νομίζω γιατί οι δοκιμές φτιάχνονται από άνθρωπο και ελέγχει φωτογραφίες. Εάν πχ έχουν αλλάξει γραμματοσειρές, ή θέση του πλήκτρου επόμενο, το τεστ θα αποτύχει. Θα πρέπει ο "άνθρωπος" να ξαναδημιουργήσει το τεστ για να περάσει κανονικά. Εφόσον περάσει αυτό το τεστ, τότε είναι έτοιμο προς χρήση από την κοινότητα. Πείτε μου δηλαδή, πέρασε ήδη από 3 δοκιμές από άνθρωπο και μια από μηχανή, έτσι το τελικό προϊόν θα είναι σταθερό ή θα εμφανίζει προβλήματα;

Arch Linux: Την διανομή την χρησιμοποιώ τελευταία και ίσως να κάνω και κάποιο λάθος. Έστω πάλι ότι θέλουμε να εγκαταστήσουμε το GNOME. Οι "γνώστες" του αντικειμένου, το εισάγουν σε ένα αποθετήριο testing. Αυτό προφανώς δεν προτείνεται για productive μηχανήματα. Το έχουν άτομα της κοινότητας που θέλουν να βοηθήσουν στην σταθεροποίησή του. Προσωπικά το έχω δοκιμάσει μόνο σε virtual box. Το GNOME μεταφέρεται στο σταθερό αποθετήριο στην .1 υποέκδοσή του (Χ.ΧΧ.1). Η κοινότητα GNOME, κυκλοφορεί μια έκδοση σε ένα μήνα, ώστε να διορθώσει ότι σφάλματα έχουν ξεφύγει από την κύρια έκδοση. Οπότε οι τελικοί χρήστες του Arch θα έχουν ένα σταθερό σύστημα.


ΕΠΙΛΟΓΟΣ

Ποιος ο λόγος για έναν τελικό χρήστη (έστω και έμπειρο) να χρησιμοποιήσει ένα "ασταθές" προϊόν ως βασικό σύστημα σε desktop υπολογιστή; Μάλλον αυτοί που υποστηρίζουν ότι οι rolling διανομές είναι ασταθείς, προφανώς δεν έχουν χρησιμοποιήσει rolling διανομές και βασίζονται ίσως σε αναζητήσεις στο google που αναφέρουν λυμένα προβλήματα (το wiki του Arch Linux είναι το πιο αναλυτικό και αποτελεί πηγή για όλες τις διανομές). Αν ψάξουν όμως για την δικιά τους διανομή θα δουν άπειρα άλυτα προβλήματα. Οπότε μάλλον πρέπει να αναθεωρήσουν (έστω και μέσω google) τις απόψεις τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.