Χρήση του ownCloud (τα βασικά)


Έχω γράψει πολλά σχετικά με το στήσιμο του ownCloud, έχω παρουσιάσει σε αρκετές εκδηλώσεις σχετικά με το ownCloud. Για να δείτε όλα αυτά, μπορείτε να επισκεφθείτε τον σύνδεσμο. Ποτέ δεν έγραψα όμως πως το χρησιμοποιεί κάποιος (ποιος ο λόγος να το χρησιμοποιήσει;). Θα ξεκινήσω μια σειρά από δημοσιεύσεις σχετικά με το πως χρησιμοποιεί κάποιος το ownCloud.

ΛΙΓΑ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΑ:


Καταρχήν τι είναι το ownCloud; Είναι μια πλατφόρμα, ένα πρόγραμμα που σας βοηθάει να αποθηκεύσετε τα προσωπικά σας δεδομένα με ασφάλεια στο "σύννεφο". Τι εννοούμε όταν λέμε δεδομένα και τι σύννεφο;
ΔΕΔΟΜΕΝΑ θεωρούνται από τα έγγραφα, μουσική, βίντεο, εικόνες έως τις επαφές, το ημερολόγιο, τους σελιδοδείκτες κλπ.
ΣΥΝΝΕΦΟ: άλλοι το ονομάζουν νέφος. Είναι η τεχνολογία του μέλλοντος όπου δεν χρειάζεται να έχεις τον υπολογιστή σου για να έχεις πρόσβαση στα προσωπικά σου δεδομένα αλλά μπορείς να προσπελάσεις τα δεδομένα σου από οποιονδήποτε υπολογιστή στον κόσμο. Αυτό αμέσως γεννάει την έννοια της ασφάλειας. Πόσο ασφαλή είναι τα δεδομένα μου; Σε περίπτωση που χρησιμοποιείτε υπηρεσίες όπως το dropbox, Ubuntuone κλπ, είναι αμφιλεγόμενη η ασφάλεια. Στην περίπτωση του ownCloud, η ασφάλεια έγκειται στον τρόπο εγκατάστασης του διακομιστή που κάνατε εσείς και όχι στο ownCloud.

Πολλοί με ρωτάνε πόσο μέγεθος αποθηκευτικού χώρου δίνει το ownCloud; Μάλλον δεν έχουν καταλάβει από την παρουσίασή μου και το παρομοιάζω με το Drupal. Θέλεις να φτιάξεις μια ιστοσελίδα με το Drupal. Ωραία, την έφτιαξες. Την βλέπεις όμως ΜΟΝΟ εσύ. Τι χρειάζεται να κάνεις για να την δει όλος ο κόσμος; Να στήσεις κάποιον διακομιστή ή να νοικιάσεις χώρο. Αφού πχ νοικιάσεις χώρο, ρυθμίζεις Drupal και τα σχετικά και ανεβάζεις εκεί την δημιουργία σου. Στην περίπτωσή μας, τον ρόλο του Drupal το παίζει το ownCloud. Το εγκαθιστάς σε δικό σου χώρο και του δίνεις όσο μέγεθος θέλεις.
Επόμενη "εύλογη" ερώτηση είναι: Αφού έχω δικό μου χώρο, γιατί να μην χρησιμοποιώ πχ το FTP για να ανεβάζω αρχεία; Νομίζω η απάντηση είναι ξεκάθαρη. Μπορείς να το κάνεις αν θέλεις. Με το ownCloud κερδίζεις την αποθήκευση ΟΧΙ μόνο αρχείων αλλά και συνεργασία πχ με τις επαφές σου, την αναπαραγωγή της μουσικής μέσα από τον browser κλπ (θα δούμε παρακάτω με την χρήση του ownCloud τι κερδίζει κάποιος από την χρήση του).

ΑΣ ΠΑΜΕ ΣΤΟ ΨΗΤΟ:


Αν θέλετε να παρακολουθείτε παράλληλα σε live, μπορείτε να δοκιμάσετε το DEMO. Απλά να γνωρίζετε ότι επειδή αλλάζει συχνά, μπορεί να μην το βρείτε ακριβώς στις εικόνες που θα δείτε παρακάτω. Σε περίπτωση που επιθυμείτε να το εγκαταστήσετε σε δικό σας server, μπορείτε να ακολουθήσετε τις οδηγίες που υπάρχουν εδώ, είτε να κατεβάσετε το ownCloud in a box και να το εγκαταστήσετε.

ΑΡΧΕΙΑ:

Αφού δώσετε τα στοιχεία σας, η πρώτη οθόνη που θα δείτε είναι η παρακάτω:

Files


Για να ανεβάσετε ένα αρχείο, απλά πατήστε στο βελάκι που δείχνει προς τα επάνω, επιλέξτε το αρχείο που θέλετε και αυτό θα ανέβει στο ownCloud. ΠΡΟΣΟΧΗ, διατηρείστε λίγο την οργάνωση των αρχείων σας γιατί αν και έχει αναζήτηση (επάνω δεξιά), πιθανό να μην σας βοηθήσει και ιδιαίτερα.

ΜΟΥΣΙΚΗ:

Εδώ θα έχουμε σάρωση των αρχείων σας και εμφάνιση όλων των ηχητικών αρχείων σας. Μπορείτε να επιλέξετε ποια θέλετε και να φτιάξετε μια λίστα αναπαραγωγής.

Music


Δυστυχώς δεν έχει κατηγοριοποίηση της μουσικής σας ανάλογα με τα tag που έχετε βάλει (τουλάχιστον δεν έχω βρει εγώ πως γίνεται). Πιθανό να γίνεται με προσθήκη κάποιου προσθέτου.
Το άλλο καλό που έχει είναι η υποστήριξη της τεχνολογίας AMPACHE. Πιο συγκεκριμένα, αν επιθυμείτε να αναπαράγετε τραγούδια από το Amarok (ή το Banshee), χωρίς να ανοίξετε τον browser, μπορείτε απλά να ρυθμίσετε το Amarok να επικοινωνεί με τον διακομιστή σας.

Amarok


ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ:

Αυτός είναι ένας λόγος χρήσης του ownCloud σε σχέση με άλλες υπηρεσίες αποθήκευσης. Μπορείτε να έχετε διατηρήσετε το ημερολόγιό σας (ή για παράδειγμα ένα κοινό για την εταιρία σας). Μάλιστα σε περίπτωση που θέλετε να έχετε το ημερολόγιό σας στο κινητό σας, μπορείτε να εγκαταστήσετε την ΔΩΡΕΑΝ εφαρμογή Caldav Sync Free Beta. Βέβαια επειδή πολλά αλλάζουν, μπορεί η εφαρμογή να γίνει επί πληρωμή. Έτσι ψάξτε κάτι που να περιέχει CalDAV.

Ημερολόγιο


ΕΠΑΦΕΣ:

Εδώ είναι το μεγάλο στοίχημα. Τι θέλουν οι περισσότεροι χρήστες; Να έχουν κάπου αποθηκευμένες τις επαφές τους, είτε αφορά το κινητό, είτε το mail τους, ώστε όταν θα χρειαστούν να αλλάξουν κινητό ή να κάνουν format τον υπολογιστή, να μην χάσουν τις επαφές τους. Αυτό το έχει εφαρμόσει η Google κρατώντας όλες τις επαφές σας, οπότε όταν αλλάξετε κινητό Android, απλά εισάγετε τον κωδικό σας και απλά συγχρονίζεται η συσκευή. Όμως τι παίζει με την ασφάλεια; Η Google πρόσφατα έχει τροποποιήσει τους όρους της και μπορεί να βλέπει τα δεδομένα σας χωρίς να σας ρωτήσει. Μπορείτε να αντί αυτού να αποθηκεύσετε τις επαφές σας στο ownCloud και να έχετε πρόσβαση από το κινητό σας με προγράμματα CardDAV όπως το CardDAV-Sync free beta (προς το παρόν είναι δωρεάν).

Ημερολόγιο


Δείτε ένα άρθρο για το πως μπορείτε να συγχρονίσετε το ημερολόγιο και επαφές από το ownCloud με το Android αλλά και με το Thunderbird.
Syncing calendars and contacts using ownCloud

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:

Η χρήση του είναι απλή. Μπορείτε να γράψετε ένα μικρό κείμενο txt. Είναι σαν το gedit (ή το kate). Μην το βλέπετε όμως ως απλή λειτουργία αλλά ως εργαλείο που μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε και για να διορθώσετε κάποιον κώδικα κλπ.

Σημειώσεις


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:

Τα αρχεία εικόνας που αποθηκεύετε, επιλέγοντας Gallery, θα δείτε ένα UI που θα παρουσιάσει τα άλμπουμ των φωτογραφιών σας, έτσι όπως τα αποθηκεύσατε (σε φακέλους). Ο τρόπος εμφάνισης είναι πολύ ελκυστικός για να δει κανείς τις φωτογραφίες.

Φωτογραφίες


ΣΕΛΙΔΟΔΕΙΚΤΕΣ:

Μια ακόμα λειτουργία που κάνει την διαφορά. Αποθηκεύστε τους σελιδοδείκτες σας, ώστε να έχετε πρόσβαση όταν θέλετε, από όπου θέλετε. Πως μπορείτε να αποθηκεύσετε ένα σύνδεσμο; Είτε μέσω της φόρμας που βλέπετε (προσθέστε την διεύθυνση και πατήστε Add), είτε θα έχετε ένα σελιδοδείκτη στον browser σας, όπου θα τον επιλέγετε κάθε φορά που θα θέλετε να αποθηκεύσετε τον σελιδοδείκτη της τρέχουσας σελίδας. Προσοχή: προσθέστε και tags (ετικέτες) ώστε να βρίσκετε ευκολότερα αυτό που ψάχνετε.

Σελιδοδείκτες


Υπάρχει το πρόσθετο Mozilla Sync Service το οποίο σας επιτρέπει να αποθηκεύσετε τους υπάρχοντες σελιδοδείκτες σας από την υπηρεσία Sync της Mozilla. Προσωπικά δεν το έχω χρησιμοποιήσει και δεν γνωρίζω τα αποτελέσματα. Θα σας ικανοποιήσουν;

ΝΕΑ RSS:

Έχω περιγράψει τον τρόπο εγκατάστασης του προσθέτου Νέα RSS (Το Google Reader πέθανε, ζήτω το ownCloud). Αν και είναι πρόσθετο, το δουλεύουν τώρα στο Google Summer of Code, ώστε να το ενσωματώσουν στις νέες εκδόσεις. Ουσιαστικά μπορείτε να αντικαταστήσετε το Google Read που χρησιμοποιούσατε με αυτό.

Νέα RSS


ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟ IMPRESS:

Το impress είναι ένας τρόπος να κάνετε μια παρουσίαση με παρόμοιο τρόπο όπως κάνετε με το Prezi.

Παρουσιάσεις Impress


Τέτοιες παρουσιάσεις μοιάζουν με την παρακάτω (όταν έχει τελειώσει):

Παρουσίαση Impress


Εναλλακτικά όσοι θέλετε να κάνετε μια παρόμοια παρουσίαση, μπορείτε να το κάνετε με το Strut. Αν δεν ξέρετε να το εγκαταστήσετε, μπορείτε απλά να χρησιμοποιήσετε το Demo αλλά να θυμάστε να αποθηκεύετε ότι κάνετε διότι αν χαθεί η cache σας, χάνεται και η δουλειά σας.

2 σχόλια:

  1. Γεια σου Σταθη.Το owncloud πρεπει να τα σπαει γιατι εχει απεριοριστο χωρο κ ασφαλεια,ομως εχω πελαγωσει.Εχω εγκαταστησει το owncloud σε laptop με window10 κ για να μπω μου ζηταει διευθυνση διακομιστη.Εχω φτιαξει subdomain κ 2 domains μεσω του cp1.awardspace.net με δημιουργια δωρεαν κ οι paid λογαριασμου(δε γνωριζω αν αυτο το site ειναι καταλληλο για το owncloud)Δε μπορω να κανω εισοδο στο owncloud με τα domain απο αυτο το site.Τα domain ειναι το ιδο πραγμα με τη διευθυνση διακομιστη που μθυ ζητειται?Οπως καταλαβαινεις δεν εχω καλες τεχνικες γνωσεις,θα εκτιμουσε αν θα μπορουσες να με διαφωτισεις.Ευχαριστω εκ των προτερων.Κωστας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μάλλον πρέπει να διαβάσεις περισσότερα άρθρα εδώ μέσα. Εσύ μάλλον έστησες μόνο τον client για τα windows. Επιγραμματικά:
      Στον χώρο στο awardspace.net πρέπει να εγκαταστήσεις το ownCloud.
      1. Αρχικά πρέπει να φτιάξεις μια βάση δεδομένων.
      2. Ανεβάζεις το zip με τον server του ownCloud και το αποσυμπιέζεις.
      3. Ξεκινάς την εγκατάσταση και εισάγεις την βάση δεδομένων.
      4. Συνδέεις το client των windows με τον server.

      Διαγραφή

Από το Blogger.