GUADEC: Να πάω ή να μην πάω;
Όπως γνωρίζετε, συνεισφέρω σε πολλά projects ανοικτού λογισμικού. Σχεδόν όλα οργανώνουν την ετήσια μάζωξη (την λένε συνέδριο), όπου συναντιούνται οι προγραμματιστές και χρήστες του εν λόγω project. Τις περισσότερες φορές, το οικονομικό αποτελεί πρόβλημα για την συμμετοχή. Το αεροπορικό και η διαμονή είναι τα έξοδα που θα πρέπει να δώσεις συγκεντρωμένα. Η διατροφή στην πόλη διεξαγωγής είναι ίσως λίγο ακριβότερη από την πόλη σου (αν βέβαια έτρωγες συνέχεια έξω).
Τα projects διαθέτουν τα λεγόμενα travel support programs (δείτε του GNOME και του openSUSE) όπου σας βοηθούν οικονομικά στην μεταφορά και την διαμονή σας, συνήθως έως 80%. Θα μου πείτε γιατί όχι 100%; Γιατί απλά θα το βλέπατε σαν ταξιδιωτικό γραφείο και όχι σαν project στο οποίο συνεισφέρετε. Τα projects ανοικτού λογισμικού μπορούν να σας υποστηρίξουν οικονομικά και σε τοπικά συνέδρια όπου θα προωθήσετε το συγκεκριμένο project.
Όμως ας αφήσουμε τον πρόλογο. Ένα από τα πολλά project που συνεισφέρω είναι και το GNOME. Το GNOME διοργανώνει κάθε χρόνο το συνέδριο GUADEC (και για την Ασία το GNOME.Asia). Κάθε χρόνο λοιπόν, κοινότητες στην Ευρώπη παίρνουν το χρίσμα να διοργανώσουν το GUADEC. Φέτος λοιπόν οι τυχεροί ήταν κάτι παιδιά από τη Θεσσαλονίκη. Ο Θάνος, η Βίβια, ο Σεμπάστιαν και εγώ, ξεκινήσαμε την έρευνα να δούμε εάν μπορούμε να διοργανώσουμε το GUADEC στη Θεσσαλονίκη. Κάναμε τις επαφές μας και φτιάξαμε την υποψηφιότητά μας. Το αποτέλεσμα; Διοργανώστε το GUADEC. Άρα για να σας απαντήσω το ερώτημα του τίτλου, ΕΓΩ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΩ.
Τι πρέπει να γνωρίζετε:
1. Θα διεξαχθεί στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας είναι συνδιοργανωτής του συνεδρίου. Μας έχει βοηθήσει όσο δεν φαντάζεστε. Τόσο καιρό δεν το έχουμε προωθήσει ως συνδιοργανωτή. Η αλήθεια είναι ότι έχουμε επικεντρωθεί σε λειτουργικά του συνεδρίου παρά στην προώθηση.
2. Η ημερομηνία είναι η 23 έως τις 28 Αυγούστου. Πρόγραμμα δεν έχει βγει επίσημα αλλά έχουν γίνει δεκτές οι ομιλίες και σύντομα θα βγει το επίσημο πρόγραμμα. Γενικά να γνωρίζετε ότι 23-25 θα είναι οι κύριες ημέρες με τις ομιλίες και οι άλλες 3 θα είναι ημέρες για να hackάρετε το GNOME. Θα υπάρχει θεματολογία, δεν θα είναι πολύ χαλαρά. Βέβαια εμείς θα είμαστε στον χώρο από πιο νωρίς. Σίγουρα από τις 20-21 του μηνός αλλά μην σας πω και πιο νωρίς.
3. Στα πιο βασικά τώρα. Για να έρθετε στο συνέδριο, πρέπει να κάνετε την εγγραφή σας εδώ https://registration.guadec.org. Αρχικά πρέπει να κάνετε το registration και να πάρετε το εισιτήριό σας και έτσι να μας βοηθήσετε να ξέρουμε για πόσα άτομα θα ετοιμάσουμε υλικά, φαγητό, καφέδες κλπ. Εάν δεν αντέχετε οικονομικά, μπορείτε να μπείτε στα επίσημα κανάλια και να ρωτήσετε πως μπορείτε να μπείτε δωρεάν (ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΝΑ ΜΗΝ ΡΩΤΑΤΕ ΕΜΕΝΑ. ΘΑ ΣΑΣ ΠΑΡΑΠΕΜΠΩ ΣΤΑ ΚΑΝΑΛΙΑ). Μια εναλλακτική είναι να γίνετε εθελοντής (θα τα πούμε αργότερα αυτά). Εάν δεν είστε από τη Θεσσαλονίκη και θέλετε να μείνετε κάπου οικονομικά, μπορείτε να μείνετε στο προτεινόμενο hostel. Βρίσκεται στο κέντρο της πόλης, πολύ κοντά είναι τα πάντα σε φαγητό, διασκέδαση. Παίρνει λίγο χρόνο μέχρι το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας αλλά σε σχέση με άλλες χώρες που έχω πάει, είναι ΠΟΛΥ ΚΟΝΤΑ. Τέλος, καλό είναι να πάρετε και την προσφορά για την σίτιση. Περιέχει 3 μεσημεριανά (μας είπανε ότι θα σκάσετε στο φαγητό. Επίσης θα έχει όλα τα ειδικά γεύματα λακτόζες, γλουτένες, βίγκαν, μίγκαν, σίγκαν κλπ) και 9 καφέδες (μην στεναχωριέστε, υπάρχει και καφετέρια για παραπάνω καφέ). Στην γύρω περιοχή δεν έχει κάποιο γυράδικο. Πρέπει να περπατήσετε 10 λεπτά για να βρείτε κάποιο στην Καμάρα.
Όταν τελειώστε, θα ερωτηθείτε και εάν θέλετε να συμμετάσχετε σε κάποια extra social event όπως εκδρομή στη θάλασσα, πικ-νικ, ποδόσφαιρο κλπ.
Τώρα θα με ρωτήσετε, ρε φιλαράκι, δεν έχω αποφασίσει να γραφτώ. Μπορώ να έρθω τελευταία στιγμή; Θεωρητικά ναι αλλά θα είναι λίγο προχειροδουλειά. Δηλαδή δεν θα έχετε εκτυπωμένο το όνομά σας στο καρτελάκι σας, θα έχετε ένα εκτυπωμένο χαρτί για τη μάσα κλπ.
4. Βλέπεις τα παραπάνω και λες ότι θέλεις να είσαι εθελοντής (για να μπεις και τζάμπα). Τι θα κάνεις; Η αλήθεια είναι ότι δεν ξέρω να σου απαντήσω. Όμως αυτό που μπορώ να σου πω είναι να γραφτείς στην λίστα https://mail.gnome.org/mailman/listinfo/guadec-list και να πεις (στα αγγλικά) ότι θέλεις να γίνεις εθελοντής. Ποια είναι τα επόμενα βήματα; Έτσι για να ξέρεις πάνω κάτω, θα μαζευτούν νωρίτερα (ίσως 22 το μεσημεροβράδυ) για να μπει ο καθένας στο πόστο του. Τι πόστα; Κάποιος στις εγγραφές, κάποιος θα εκφωνεί ποιος είναι ο επόμενος ομιλητής (ή να ψάχνει να τον βρει στην καφετέρια), να κουβαλήσει κάποια πράγματα, στήσιμο-ξεστήσιμο κλπ κλπ.
5. Τα μπλουζάκια που θα τυπωθούν είναι καταπληκτικά. Άλλο να σας το λέω, άλλο να τα φοράτε. Απλά σας λέω ότι είναι το νούμερο 37 στο gitlab όσοι θέλετε σπόιλερ.
Να ευχαριστήσω προσωπικά (θα γίνει και επίσημα) τους χορηγούς γιατί χωρίς χορηγούς, συνέδριο δεν γίνεται. Χαίρομαι ιδιαίτερα για το openSUSE διότι ως γνωρίζετε είμαι από τους πρωτοπόρους που κάναμε την αρχή στην Ελλάδα και καταφέραμε να φέρουμε το συνέδριο στη Θεσσαλονίκη.
Όσοι έχετε έρθει σε κάποιο συνέδριο στο εξωτερικό (και όσοι δεν έχετε έρθει σας ενημερώνω τώρα), θα ξέρετε ότι δεν υπάρχει κάποιο αποδεικτικό ότι παρακολούθησες το συνέδριο ή ότι ήσουν εθελοντής. Προφανώς δεν μπορείς να αποδείξεις ότι ήσουν μέσα στις ομιλίες και δεν έπινες μπύρες σε όλο το συνέδριο. Όμως αυτό που θα γίνει είναι ότι την επόμενη έκδοση GNOME 3.34 θα την ονομάσουν Θεσσαλονίκη. Οπότε μπορείτε να βοηθήσετε στις μεταφράσεις της έκδοσης 3.34. Αν δεν ξέρετε πως, μην ρωτάτε εμένα. Διαβάστε την σελίδα της συμμετοχής και μετά μπορώ να σας απαντήσω σε συγκεκριμένες ερωτήσεις (ΟΧΙ ΓΕΝΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ).
Επίσης φροντίστε όταν έρθετε να μιλήσετε με κόσμο, με εταιρίες. Οι χορηγοί σίγουρα θα έρθουν για να προσλάβουν κάποιον από τους τοπικούς συμμετέχοντες (οι ξένοι ήδη δουλεύουν). Συζητιέται πολύ και ο θεσμός των newcomers. Θα υπάρχουν πολλοί νεοφερμένοι που θα προσπαθήσουμε να τους βάλουμε να μιλήσουν με πεπειραμένους ώστε να νιώσουν ευπρόσδεκτοι.
Τέλος για τους λάτρεις των celebrities, θα έρθει και ο ένας από τους ιδρυτές του GNOME, ο Federico Mena Quintero. Υπάρχουν και άλλα μεγάλα ονόματα. Μέχρι τότε όμως, σηκωθείτε από καρέκλες, πολυθρόνες, ντιβάνια, μπαουλοντίβανα και να σας βλέπω να γράφεστε...
Leave a Comment