Πως να ελέχουμε για Bad Sectors ή Bad Blocks τον δίσκο μας με Linux

Bad sectors / Bad blocks on disk

Εισαγωγή


Για αρχή, ας δούμε τι σημαίνει bad sector/block (καλύτερα να χρησιμοποιούμε αγγλικούς όρους γιατί έτσι θα τους βρείτε σε κάποια αναζήτηση). Είναι ένα κομμάτι του σκληρού δίσκου ή μνήμης USB που είναι αδύνατη η ανάγνωση ή η εγγραφή δεδομένων.

Καθώς οι bad sectors συνεχίζουν να συσσωρεύονται, μπορούν να επηρεάσουν ανεπιθύμητα ή καταστροφικά τη μονάδα δίσκου ή τη χωρητικότητα μνήμης USB ή ακόμα και να οδηγήσουν σε πιθανή αστοχία υλικού.

Είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί ότι η παρουσία bad blocks θα πρέπει να σας προειδοποιεί να αρχίσετε να σκέπτεστε να αποκτήσετε μια νέα μονάδα δίσκου ή απλά να επισημάνετε τα bad blocks ως άχρηστα.

Θα δούμε τα απαραίτητα βήματα που θα σας επιτρέψουν να προσδιορίσετε την παρουσία ή απουσία bad sectors στη μονάδα δίσκου με το σύστημα Linux ή στη μνήμη USB χρησιμοποιώντας ορισμένα βοηθητικά προγράμματα σάρωσης δίσκου.



Ελέγξτε τους bad sectors χρησιμοποιώντας το εργαλείο badblocks



Το πρόγραμμα badblocks επιτρέπει στους χρήστες να σαρώσουν μια συσκευή για bad sectors ή blocks. Η συσκευή μπορεί να είναι ένας σκληρός δίσκος ή μια εξωτερική μονάδα δίσκου, που αντιπροσωπεύεται από ένα αρχείο όπως το /dev/sdc.

Πρώτα, χρησιμοποιήστε την εντολή fdisk με δικαιώματα superuser για να εμφανίσετε πληροφορίες σχετικά με όλες τις μονάδες δίσκου μαζί με τις κατατμήσεις τους:

sudo fdisk -l

Έστω ότι ο δίσκος με Linux είναι ο /dev/sda5.
Στη συνέχεια, σαρώστε τη μονάδα δίσκου του Linux για να ελέγξετε για bad sectors/blocks πληκτρολογώντας:

sudo badblocks -v /dev/sda5 > badsectors.txt

Στην παραπάνω εντολή, η badblocks σαρώνει τη συσκευή /dev/sda5, το -v της επιτρέπει να εμφανίζει λεπτομέρειες. Επιπλέον, τα αποτελέσματα της εντολής αποθηκεύονται στο αρχείο badsectors.txt.

Σε περίπτωση που εντοπίσετε τυχόν bad sectors στη μονάδα δίσκου, αποσυνδέστε το δίσκο και δώστε εντολή στο λειτουργικό σύστημα να μην γράψει στους αναφερόμενους τομείς ως εξής.

Θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε την εντολή e2fsck (για συστήματα αρχείων ext2/ext3/ext4) ή την εντολή fsck με το αρχείο badsectors.txt και το αρχείο συσκευής όπως στην παρακάτω εντολή.

Η επιλογή -l λέει στην εντολή να προσθέσει τους αριθμούς block που παρατίθενται στο αρχείο που καθορίζεται από το όνομα αρχείου (badsectors.txt) στη λίστα bad blocks.

------------ Για συστήματα αρχείων ext2/ext3/ext4 ------------
sudo e2fsck -l badsectors.txt /dev/sda5

ή

------------ Για άλλα συστήματα αρχείων ------------
sudo fsck -l badsectors.txt /dev/sda5



Σάρωση για bad sectors με χρήση του Smartmontools



Αυτή η μέθοδος είναι πιο αξιόπιστη και αποδοτική για τους σύγχρονους δίσκους (σκληρούς δίσκους ATA/SATA και SCSI/SAS και SSD), οι οποίοι διαθέτουν το σύστημα S.M.A.R.T (Self-Monitoring, Analysis and Reporting Technology) που βοηθά στην ανίχνευση, καταγραφή και την εμφάνιση της κατάστασης υγείας τους, ώστε να μπορείτε να υπολογίσετε τυχόν αστοχίες υλικού.


Μπορείτε να εγκαταστήσετε το smartmontools εκτελώντας την εντολή:

------------ Σε συστήματα Debian/Ubuntu ------------
sudo apt-get install smartmontools

------------ Σε συστήματα SUSE/openSUSE ------------
sudo zypper install smartmontools

------------ Σε συστήματα RHEL/Fedora/CentOS ------------
sudo yum install smartmontools

Μόλις ολοκληρωθεί η εγκατάσταση, χρησιμοποιήστε το smartctl που ελέγχει το σύστημα S.M.A.R.T που είναι ενσωματωμένο στο δίσκο. Μπορείτε να δείτε τη σελίδα βοήθειας ως εξής:

man smartctl

ή

smartctl -h

Τώρα εκτελέστε την εντολή smartctrl και ονομάστε τη συγκεκριμένη συσκευή σας ως όρισμα όπως στην ακόλουθη εντολή, η σημαία -H ή --health περιλαμβάνεται για να εμφανιστεί το συνολικό αποτέλεσμα της δοκιμής αυτοαξιολόγησης υγείας SMART.

sudo smartctl -H /dev/sda5

Για μια επισκόπηση των πληροφοριών δίσκου, χρησιμοποιήστε την επιλογή -a ή -all για να εμφανίσετε όλες τις πληροφορίες SMART που αφορούν δίσκο και -x ή -xall που εμφανίζει όλες τις πληροφορίες SMART και μη SMART σχετικά με ένα δίσκο.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.