Εγκατάσταση MATE στην έκδοση openSUSE 13.1 (και όλες τις προηγούμενες εκδόσεις)




Αφορμή για το παρόν post ήταν η δημοσίευση του φίλου Ish. Η λογική που ακολουθείται είναι η ίδια και για τις εκδόσεις 12.3 και 12.2.

Ας δούμε πως μπορείτε να εγκαταστήσετε το MATE Desktop χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποιο άλλο γραφικό περιβάλλον.

1. Κατεβάστε το DVD από την διεύθυνση http://software.opensuse.org/131/en ή για την υπό δοκιμή από εδώ http://software.opensuse.org/developer/en. Κάψτε το σε ένα δισκάκι και ξεκινήστε την εγκατάσταση.

2. Στο σημείο που θα σας ζητηθεί να επιλέξετε γραφικό περιβάλλον, επιλέξτε Minimal X Window όπως στην φωτογραφία.



3. Αφού ολοκληρωθεί η εγκατάσταση, μπείτε κανονικά στον user σας (δείτε αν δουλεύει το δίκτυο και ενεργοποιήστε το. Στην 13.1 δώστε την εντολή sudo /usr/sbin/ifconfig και δείτε πως αναγνωρίζεται το δίκτυό σας. Αν αναγνωρίζεται ως ens1 τότε πρέπει να δώσετε την εντολή sudo /usr/sbin/dhcpcd ens1).
Εδώ θα πρέπει να προσθέσετε το αποθετήριο και να κάνετε την εγκατάσταση.
ΓΙΑ ΤΗΝ 12.2
sudo zypper ar http://download.opensuse.org/repositories/X11:/MATE:/STABLE:/1.6/openSUSE_12.2/ MATE

sudo zypper ref MATE
sudo zypper in -t pattern mate-desktop-environment


ΓΙΑ ΤΗΝ 12.3
sudo zypper ar http://download.opensuse.org/repositories/X11:/MATE:/STABLE:/1.6/openSUSE_12.3/ MATE

sudo zypper ref MATE
sudo zypper in -t pattern mate-desktop-environment


ΓΙΑ ΤΗΝ 13.1
sudo zypper ar http://download.opensuse.org/repositories/X11:/MATE:/STABLE:/1.6/openSUSE_13.1/ MATE

sudo zypper ref MATE
sudo zypper in -t pattern mate-desktop-environment


ΓΙΑ ΤΗΝ Tumbleweed
sudo zypper ar http://download.opensuse.org/repositories/X11:/MATE:/STABLE:/1.6/openSUSE_Tumbleweed/ MATE

sudo zypper ref MATE
sudo zypper in -t pattern mate-desktop-environment


4. Θα κατεβάσει περίπου 120.7M από 220 πακέτα. Μετά που θα τελειώσει, ανοίξτε το ~/.xinitrc (πχ nano ~/.xinitrc) και επεξεργαστείτε τα εξής:
export WINDOWMANAGER=/usr/bin/mate-session
exec $WINDOWMANAGER


5. Τώρα είστε ΟΚ. Εγκαταστήστε και έναν ελαφρύ login manager όπως το LightDM.
sudo zypper in lightdm


Για να το κάνετε ως προεπιλεγμένο διαχειριστή παραθύρων, επεξεργαστείτε το αρχείο /etc/sysconfig/displaymanager (πχ nano /etc/sysconfig/displaymanager). Αναζητήστε και τροποποιήστε το:
DISPLAYMANAGER="lightdm"


Αφού έχετε τελειώσει με τα παραπάνω, σας απομένει να αλλάξετε το πως φαίνεται. Αν αλλάξετε το θέμα σε Mint-X και τα εικονίδια σε Faenza θα έχετε την παραπάνω εμφάνιση.

Τώρα σε περίπτωση που έχετε άλλο γραφικό περιβάλλον εγκατεστημένο, μπορείτε ακόμα πιο εύκολα να εγκαταστήσετε το γραφικό MATE με το 1 click install. Τις διευθύνσεις, αλλά και άλλες πληροφορίες, μπορείτε να τις βρείτε είτε στο Portal, είτε το Αγγλικό (πιο ενημερωμένο), είτε το Ελληνικό.

2 σχόλια:

  1. Hola, yo tengo un problema con la imagen iso en la sesión live cd, mi pregunta es si existe algún problema con las arquitecturas, opensuse existe para arquitecturas i586 y i 686. Mi computadora es una i3, será por esto que no funciona. Gracias

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Hola. Puse el traductor Google. Lo siento por los posibles errores. Creo que deberías volver a descargar la ISO. Eligió el mejor de 32 bits. Después egtkatastasi de MATE, el ver con la ymp archivo. Si usted le preguntara el foro para más. gracias

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Από το Blogger.