Χρήση του ownCloud (καθημερινές εργασίες)


Πριν ξεκινήσετε την ανάγνωση του παρόντος, θα ήθελα να ενημερωθείτε ότι στην τελευταία έκδοση του ownCloud έχει ενσωματωθεί και Antivirus. Αυτό σημαίνει ότι αν έχετε ένα μολυσμένο αρχείο (ας πούμε διαμοιράζεστε το αρχείο στην εταιρία), αυτό είτε σβήνεται, είτε δεν ανεβαίνει στον server ώστε να μολύνει και τα υπόλοιπα αρχεία.

Antivirus


Αφού είδαμε τις βασικές χρήσεις και ρυθμίσεις του ownCloud, ας δούμε τώρα την καθημερινή χρήση του.

ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ CLIENT:

Οι περισσότεροι θα χρησιμοποιείτε υπηρεσίες όπως το Dropbox ή το Ubuntu One. Αυτές οι υπηρεσίες σας δίνουν ένα client να χρησιμοποιήσετε είτε στον υπολογιστή, είτε στο κινητό σας. Έτσι και εδώ, όσον αφορά τον υπολογιστή σας μπορείτε να εγκαταστήσετε τους clients από την ιστοσελίδα. Να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα αυτό συγχρονίζει τον τοπικό σας φάκελο με τον φάκελο στον server. Αν δηλαδή σβήσετε κάποιο αρχείο (έστω και κατά λάθος) από τον υπολογιστή σας, θα σβηστεί και από τον server. Υπάρχουν βέβαια δυνατότητες ανάκτησης δεδομένων. Θα το δούμε σε λίγο. Αφού ρυθμίσετε τον client θα είναι κάπως έτσι:

MAC Client


Όσον αφορά το Android, μπορείτε να το αγοράσετε 0,79E από το Google Play. Εάν είστε γνώστες του αντικειμένου, μπορείτε να κατεβάσετε από το git την δοκιμαστική έκδοση και να την εγκαταστήσετε στο κινητό σας δωρεάν. Θα συνεισφέρετε στην κοινότητα αλλά θα έχετε την εφαρμογή δωρεάν.

Android Client


Android File


Ενώ υπάρχει για αγορά και στο APP STORE προς 0,99$.

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΡΧΕΙΩΝ:


ΝΕΟΣ ΦΑΚΕΛΟΣ-ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΧΕΙΩΝ:

Από το πλήκτρο ΝΕΟ, μπορείτε να δημιουργήσετε νέο αρχείο κειμένου (και να το επεξεργαστείτε κιόλας), νέο φάκελο αλλά και να προσθέσετε ένα αρχείο που βρίσκεται σε κάποιον σύνδεσμο:

Νέος Φάκελος-Αρχείο


Δημιουργείστε φακέλους και ταξινομείστε τα αρχεία σας σε φακέλους για να μην χαθείτε.

Νέος Φάκελος


ΔΙΑΜΟΙΡΑΣΜΟΣ ΑΡΧΕΙΩΝ:

Αφού βλέπετε όλα τα αρχεία που έχετε στον server, εάν μετακινήσετε τον δείκτη του ποντικιού σας επάνω στο αρχείο, εμφανίζονται οι επιλογές ΜΕΤΟΝΟΜΑΣΙΑ, ΛΗΨΗ, ΕΚΔΟΣΕΙΣ (θα δούμε τι είναι αυτό), ΔΙΑΜΟΙΡΑΣΜΟΣ:

Επιλογές αρχείου


Πατώντας επάνω στο ΔΙΑΜΟΙΡΑΣΜΟΣ, θα δείτε τις επιλογές που έχετε. Μπορείτε να διαμοιραστείτε το αρχείο με κάποιον άλλο χρήστη του ownCloud, να στείλετε σε κάποιον χρήστη εκτός ownCloud την διεύθυνση που δημιουργείται για το συγκεκριμένο αρχείο, να βάλετε κωδικό για μεγαλύτερη ασφάλεια και να θέσετε μια ημερομηνία λήξης ώστε να κατεβάσει το αρχείο το άτομο που το διαμοιραστήκατε.

Διαμοιρασμός


ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΡΧΕΙΩΝ:

Σε περίπτωση που έχετε κάνει κάποια αλλαγή σε ένα αρχείο και θέλετε να γυρίσετε σε κάποιες εκδόσεις πίσω, υπάρχει το χαρακτηριστικό του versioning. Πως θα το δείτε; Εφόσον πατήσετε επάνω στο versioning, θα σας εμφανιστεί ένα μενού. Εκεί μπορείτε να γυρίσετε σε όποια ημερομηνία επιθυμείτε:

Εκδόσεις αρχείου


Αν θέλετε να δείτε όλες τις ημερομηνίες-εκδόσεις του αρχείου, κανένα πρόβλημα. Μπορείτε να δείτε μια λίστα αυτών.

Όλες οι εκδόσεις του αρχείου


ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ ΔΙΑΓΕΓΡΑΜΜΕΝΟΥ ΑΡΧΕΙΟΥ:

Αν έχετε διαγράψει κάποιο αρχείο κατά λάθος και θέλετε να το επαναφέρετε, απλά πατήστε στο DELETED FILES (ΔΙΑΓΕΓΡΑΜΜΕΝΑ ΑΡΧΕΙΑ) επάνω δεξιά:

Αρχεια


Θα σας εμφανιστεί μια λίστα αρχείων που έχετε διαγράψει και θα θέλατε να επαναφέρετε.

Διαγεγραμμένα


ΠΡΟΒΟΛΗ ΑΡΧΕΙΩΝ:

Μέσα από το ownCloud σας μπορείτε να ανοίξετε αρχεία odp αλλά και pdf. Στην περίπτωσή μου το odp δεν ήταν και πολύ πετυχημένο. Φταίνε τα γράμματα, φταίει η αποθήκευση στον υπολογιστή μου; Πάντως μπορούσα να έχω μια γενική εικόνα:

Ανάγνωση αρχείου odp


Ανάγνωση αρχείου pdf


ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗ:

Έχει ξεκινήσει η δημιουργία τεκμηρίωσης για το ownCloud. Μπορείτε να βρείτε τα αρχεία στην διεύθυνση http://doc.owncloud.org/

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ-ΒΟΗΘΕΙΑ:

Εντάξει όλα αυτά, αλλά πιθανό να χρειαστείτε κάτι περισσότερο. Εδώ θα σας δώσω μια λίστα με για επικοινωνία με την κοινότητα, ώστε να λύσετε όποιες απορίες σας απασχολούν:

Ιστοσελίδα: http://owncloud.org/
Github: https://github.com/owncloud
Μετάφραση: https://www.transifex.com/projects/p/owncloud/language/el/
DEMO: http://demo.owncloud.org/
Facebook: https://www.facebook.com/owncloud
Google +: https://plus.google.com/u/0/communities/101550101068949663712
Twitter: @ownclouders
Identi.ca: http://identi.ca/owncloud
Diaspora: http://joindiaspora.com/u/owncloud
Forum: http://forum.owncloud.org/
Mailing List: https://mail.kde.org/mailman/listinfo/owncloud (mail επικοινωνίας είναι το owncloud ΑΤ kde.org)
Mailing List-events: http://mailman.owncloud.org/mailman/listinfo/events (mail επικοινωνίας είναι το events ΑΤ owncloud.org). Αφορά την οργάνωση των συμμετοχών σε εκδηλώσεις.
IRC κανάλι: #owncloud @ freenode
RSS Feed: http://owncloud.org/feed/

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.