Παρουσίαση του PCLinuxOS Control Center

Το PCLinuxOS Control Center (PCC) είναι ένα εργαλείο που μπορείτε να παραμετροποιήσετε όλο το σύστημά σας. Είναι κάτι σαν το Control Panel (Πίνακας Ελέγχου) που είχαμε στα windows αλλά το εργαλείο αυτό είναι πιο δυνατό. Θα δούμε τί μπορείτε να κάνετε με το PCC.

Μπορείτε να μετακινηθείτε στο PCC με διάφορους τρόπους. Μπορείτε να πάτε μέσω του KDE Menu και μετά στο System > Configuration > Configure Your Computer. Σε όλα τα συστήματα το PCC έχει εικονίδιο στην μπάρα, οπότε μπορείτε να κάνετε κλικ και εκεί. Τέλος μπορείτε να τρέξετε την εντολή drakeconf πατώντας το Alt+F2. Σε όλες τις περιπτώσεις θα σας ζητηθεί ο κωδικός του root.

Διαμοιρασμός



Για το διαμοιρασμό καταλόγων με άλλους υπολογιστές, θα πρέπει να εγκαταστήσετε Samba. Εδώ λοιπόν μπορείτε να το παραμετροποιήσετε.

* Παραμετροποίηση Samba
* Manage Samba share
* Παραμετροποίηση web server - Πρέπει να έχετε εγκατεστημένο το Samba γι' αυτό... εαν εγκαθιστάτε server, εδώ πρέπει να είστε.
* Groupware
* Παραμετροποίηση mail - Είναι για mail server.

Υπηρεσίες δικτύου




Στο σημείο αυτό μπορείτε να παραμετροποιήσετε τις συνδέσεις σας στο δίκτυο, καθώς και την συνδεσιμότητα με SSH.

Διαχείριση υπολογιστή εξ αποστάσεως



Για προχωρημένους χρήστες που μπορούν να κάνουν διαχείριση υπολογιστών εξ αποστάσεως.

Hardware



Τα περισσότερα εδώ εξηγούνται από μόνα τους. Μπορείτε να ανοίξετε στο σημείο αυτό και μέσω τερματικού με την εντολή harddrake2.

Παραμετροποίηση του συσκευών

* Αναζήτηση και παραμετροποίηση συσκευών - Αυτό θα τσεκάρει το σύστημά σας και θα δείξει τις συσκευές και έχει τρόπο να διαμορφώσει ότι χρειάζεται. Υπάρχουν 2 τμήματα σε αυτό το παράθυρο. Το αριστερό δείχνει το δέντρο με τις συσκευές που έχουν ανευρεθεί ταξινομημένο σε κατηγορίες. Το αριστερό δείχνει επιπρόσθετες πληροφορίες για την επιλεγμένη συσκευή. Σε μερικές περιπτώσεις, υπάρχουν κουμπιά που σας επιτρέπουν να παραμετροποιήσετε την επιλεγμένη συσκευή.
* Παραμετροποίηση ήχου - Εαν χρειάζεται να αλλάξετε κάποια παράμετρο ή να εγκαταστήσετε νεα κάρτα ήχου.

Παραμετροποίηση γραφικών

* Παραμετροποίηση 3D εφέ - Ξεκινάει/σταματάει το Compiz.
* Εγκατάσταση server γραφικών - Μπορείτε να παραμετροποιήσετε τα γραφικά σας - στην οθόνη θα ερωτηθείτε για την κάρτα γραφικών σας, την οθόνη και την ανάλυση - εαν χρειάζεται να επέμβετε στις παραμέτρους αυτές. ΠΡΟΣΟΧΗ στο τι κάνετε!!!

Παραμετροποίηση Mouse & πληκτρολογίου

* Εγκατάσταση γλωσσών πληκτρολογίου - Μπορείτε να αλλάξετε - προσθέσετε πληκτρολόγιο της γλώσσας που προτιμάτε.
* Παραμετροποίηση συσκευής mouse ή touchpad

Παραμετροποίηση Εκτυπωτή και Scanner

* Παραμετροποίηση εκτυπωτών - Ο εκτυπωτής σας μπορεί να παραμετροποιηθεί από εδώ. Εαν μοιράζεστε τον εκτυπωτή σας στο δίκτυο με άλλους υπολογιστές του δικτύου σας, υπάρχει τρόπος να γίνει χωρίς τη χρήση Samba από αυτό εδώ το σημείο. Δείτε αυτό το post στα Αγγλικά... http://www.pclinuxos.com/index.phpoption=com_smf&Itemid=58&topic=49333.0
* Παραμετροποίηση scanner

Διάφορα

* Παραμετροποιήστε το UPS για διαχείρηση ηλεκτρικής ενέργειας (Uninterruptible Power Supply) - Το UPS θα σας βοηθήσει εαν έχετε πτώση τάσης ή διακοπή ρεύματος. Πρέπει να είναι συνδεδεμένο ώστε να εντοπιστεί από το σύστημα.

Πολλές φορές το PCLinuxOS θα βρεί συσκευές κατά την εγκατάσταση ή την εκκίνηση του live disk και θα δείτε ότι δεν χρειάζονται κάποιες εγκαταστάσεις (plug and play)

Δίκτυο & Internet



Διαχείριση συσκευών δικτύου

* Κέντρο δικτύου (Network Center) - Εδώ μπορείτε να αλλάξετε τις ρυθμίσεις της σύνδεσή σας στο δίκτυο, να παρακολουθήσετε την σύνδεσή σας, ακόμα να δείτε αν υπάρχουν άλλα σήματα ασύρματου γύρω σας.
* Εγκατάσταση νέας σύνδεσης δικτύου - Συνήθως οι περισσότεροι υπολογιστές έχουν σύνδεση με καλώδιο. Εαν έχετε ασύρματη κάρτα και θέλετε να παραμετροποιήσετε την σύνδεση, θα πρέπει να το κάνετε από εδώ. Εαν η κάρτα σας μπορεί να απενεργοποιηθεί/ενεργοποιηθεί, τότε σιγουρευτείτε ότι είναι ενεργοποιημένη.
* Απομάκρυνση σύνδεσης - Εαν κάτι δεν πάει καλά και θέλετε να ξεκινήσετε από την αρχή, μπορείτε να σβήσετε την σύνδεση εδώ και να κάνετε επανεκκίνηση ώστε να ξεκινήσετε την σύνδεση από την αρχή.

Εξατομίκευση και ασφάλεια του δικτύου

* Proxy - Εαν θέλετε σύνδεση proxy, μπορείτε να την παραμετροποιήσετε εδώ.
* Διαμοιρασμός σύνδεσης με άλλους υπολογιστές τοπικού δικτύου - Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον υπολογιστή σας σαν πύλη για να βγαίνουν άλλοι υπολογιστές στο internet.
* Εξατομίκευση προφίλ δικτύου - εαν έχετε φορητό και το χρησιμοποιήτε τόσο στη δουλειά σας όσο και στο σπίτι, μπορείτε να φτιάξετε προφιλ για κάθε σημείο σύνδεσης.
* Παραμετροποίηση συνδέσεων VPN

Διάφορα

* Καθοριμός host

Σύστημα



Διαχείριση υπηρεσιών συστήματος

* Authentication - Σας δίνει 5 επιλογές:
1. LDAP
2. Kerberos 5
3. Windows Domain
4. NIS
5. Local file: οι απλοί χρήστες πρέπει να χρησιμοποιούν αυτή την επιλογή που χρησιμοποιεί τοπικό αρχείο.
* Διαχείριση υπηρεσιών συστήματος (ενεργοποίηση/απενεργοποίηση) - Θα βρείτε μια λίστα υπηρεσιών. Αν δεν χρειάζεστε κάτι, μπορείτε να το απενεργοποιήσετε ώστε να γίνει πιο γρήγορο το σύστημά σας.
* Διαχείριση, προσθαφαίρεση γραμματοσειρών, εγκατάσταση γραμματοσειρών Windows™.

Τοπική προσαρμογή

* Διαχείριση ημερομηνίας & ώρας - Μπορείτε να το αλλάξετε με δεξί κλικ στο ρολόι στην επιφάνεια εργασίας, αλλά αυτό μπορεί να γίνει και από εδώ. Για να τα αλλάξετε πρέπει να είστε root.
* Διαχείριση γλώσσας συστήματος - Εαν θέλετε να αλλάξετε την γλώσσα συστήματος από Αγγλικά σε Ελληνικά, μπορείτε να το κάνετε από εδώ. Χρειάζετε επανεκκίνηση.

Εργαλεία διαχειριστή

* Προβολή και αναζήτηση αρχείων log του συστήματος - Είναι το αντίστοιχο του dmesg του τερματικού
* Άνοιγμα τερματικού με δικαιώματα διαχειριστή - Μπορείτε εναλλακτικά να ανοίξετε τερματικό και από εδώ.
* Διαχείριση χρηστών συστήματος - Μπορείτε να προσθέσετε νεο χρήστη ή να διαγράψετε χρήστη από το σύστημά σας.
* Αντίγραφα ασφαλείας - Μπορείτε να παραμετροποιήσετε για το πως θα κάνετε αντίγραφα ασαλείας των δεδομένων σας. Υπάρχει αυτόματος οδηγός για να έχετε περιοδικά αντίγραφα ασφαλείας, αν θέλετε να κάνετε τώρα αντίγραφα ασφαλείας αλλά και να επαναφέρετε αν χρειαστεί.

Διαμοιρασμός δικτύου



Παραμετροποίηση διαμοιρασμών Windows®

* Πρόσβαση σε κοινόχρηστους φακέλων και δίσκων Windows (SMB) - Τα Windows συστήματα χρησιμοποιούν το SMB πρωτόκολλο για τον διαμοιρασμό φακέλων.
* Διαμοιρασμός φακέλων και δίσκων με συστήματα Windows (SMB)

Παραμετροποίηση διαμοιρασμών NFS

Το πρωτόκολλο που κυρίως χρησιμοποιήται για διαμοιρασμό σε Unix/Linux συστήματα.

* Πρόσβαση σε διαμοιρασμό NFS δίσκων και φακέλων
* Διαμοιρασμός δίσκων και φακέλων που χρησιμοποιούν NFS

Παραμετροποίηση WebDAV

* Πρόσβαση σε WebDAV δίσκους και φακέλους - (από το Mandriva DrakXToolsGuide) "WebDAV (Web-based Distributed Authoring and Versioning) είναι μια επέκταση στο πρωτόκολλο HTTP που σας επιτρέπει να δημιουργήσετε, μετακινήσετε, αντιγράψετε και διαγράψετε πηγές σε απομακρυσμένο web server. Πρακτικά όταν προσαρτείτε μια απομακρυσμένη πηγή WebDAV στο τοπικό σας σύστημα, σας επιτρέπεται να κάνετε μετατροπές στα αρχεία του απομακρυσμένου web server σαν να ήταν τοπικά στο δικό σας σύστημα."

Τοπικοί δίσκοι



* Διαχείριση κατατμήσεων δίσκου (partitions) - Εαν θέλετε να αλλάξετε τις κατατμήσεις, μπορείτε να το κάνετε εδώ αλλά να γνωρίζετε ότι πρέπει να κρατήσετε αντίγραφο ασφαλείας μην τυχόν χάσετε κάποια δεδομένα.
* CD/DVD αντιγραφικόv
* Προσδιορίστε που προσαρτάται το floppy drive
* Διαμοιραστείτε τις κατατμήσεις του δίσκου σας - Εαν έχετε πολλαπλούς χρήστς στον υπολογιστή σας, μπορείτε να διαμοιράσετε μερικές κατατμήσεις με όλους τους χρήστες.

Ασφάλεια



* Παραμετροποίηση επιπέδου ασφάλειας συστήματος - Μπορείτε να ορίσετε διάφορα επίπεδα. Φτωχό, μεσαίο, υψηλό και παρανοικό. Να ορίσετε περιοδικούς ελέγχους συστήματος, επίπεδο δικαιωμάτων κλπ.
* Δικαιώματα στο σύστημά σας - Ορίζετε τα δικαιώματα των αρχείων
* Παραμετροποίηση του τείχους προστασίας (firewall) - Μπορείτε να παραμετροποιήσετε το τείχος προστασίας εδώ. Εδώ πρέπει να τσεκάρετε ποιές υπηρεσίες θα αφήσετε να χρησιμοποιήσουν το Internet. Ξετσεκάρισμα όλων, ενεργοποιεί το τείχος προστασίας. Τσεκάρετε ΜΟΝΟ τις υπηρεσίες που θέλετε να έχουν πρόσβαση στο Internet. Δεν πρέπει να τσεκάρετε τα πάντα όλα εκτός αν ο υπολογιστής σας εξυπηρετεί κάποιες υπηρεσίες όπως πχ αν έχετε εκτυπωτή που εξυπηρετεί εσωτερικό δίκτυο, πρέπει να έχετε τσεκαρισμένο το "CUPS Server".
* Παραμετροποίηση για πρωσωρημένους του δικτύου και του τείχους προστασίας

Εκκίνηση



Παραμετροποίηση βημάτων εκκίνησης

* Ορίστε αυτόματη είσοδο χρήστη - δεν είναι ότι πιο ασφαλές για είσοδο γιατί οποιοσδήποτε μπορεί να εκκινήσει τον υπολογστή σας και να κάνει οτιδήποτε. Μερικοί χρήστες προτιμούν να εμφανίζεται η επιφάνεια εργασίας με την εκκίνηση και εδώ μπορείτε να το ορίσετε αυτό.
* Παραμετροποίηση συστήματος boot - Εδώ παραμετροποιείτε το boot loader (Grub ή Lilo) - για εσάς που προτιμάτς τα dual-boot συστήματα, μπορείτε να αλλάξετε την σειρά εμφάνισης εδώ καθώς και την προεπιλογή λειτουργικού εισόδου.
* Ορίστε τον display manager

Look 'n feel κατά την εκκίνηση

* Επιλέξτε το γραφικό θέμα του συστήματος - Μπορείτε να βάλετε στο boot menu ένα συγκεκριμένο wallpaper.


ΠΗΓΗ
PCLinuxOS Control Center

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.