Παραμετροποίηση του Gnome Shell με τα extensions

Θα έχετε δουλέψει το Gnome Shell και ίσως να μην σας άρεσαν ορισμένες λειτουργίες. Μπορείτε να τις αλλάξετε όπως ακριβώς κάνετε και με τον Firefox. Πως γίνεται αυτό; Πολύ απλά, στην διεύθυνση https://extensions.gnome.org/ θα βρείτε πολλά που πιθανό να σας χρησιμεύσουν. Η εγκατάσταση πολύ απλή. Απλά σύρετε προς τα δεξιά τον διακόπτη και επιλέξτε install στην οθόνη που θα εμφανιστεί.

Θα σας πω τι χρησιμοποιώ στο δικό μου netbook.

Δείτε λίγο την μπάρα


Όπως γνωρίζετε, το netbook φτάνει περίπου στις 10". Είναι πολύ μικρή η οθόνη του και θέλω να μην είναι γεμάτη από διάφορα που δεν χρησιμοποιώ.

1. Advanced Settings in UserMenu: Κάτι που δεν φαίνεται. Βάζει στο μενού το gnome-tweek-tool.

2. appSearch: Επίσης δεν φαίνεται. Όταν πληκτρολογείτε για το πρόγραμμα, ψάχνει και στα αποθετήρια τι μπορεί να μπει σαν πακέτο.

3. Area Screenshot: Με αυτό μπορείτε να επιλέξετε το σημείο της οθόνης σας που θέλετε να κρατήσετε σαν στιγμιότυπο. Λειτουργεί ως εξής: Πατήστε το Super+Print Screen και στη συνέχεια επιλέξτε με το ποντίκι σας την περιοχή που θέλετε. Μόλις αφήσετε το ποντίκι, θα αποθηκευτεί η φωτογραφία μέσα στον φάκελο Εικόνες.

4. Battery Percentage Indicator: Επειδή σε μερικούς δεν δουλεύει η ειδοποίηση της μπαταρίας. Έχει και άλλα extensions πιο αναλυτικά αλλά αυτό κάνει την δουλειά του μια χαρά.

5. Coverflow Alt-Tab: Αυτό είναι περισσότερο για τους εφετζίδες. Αν σας αρέσει να αλλάζετε τα παράθυρα κυκλικά με την χρήση του ALT+TAB. Δείτε την φωτό για να καταλάβετε.

6. Dash Click Fix: Αυτό μπορεί να χρησιμεύσει σε κάποιους. Στην μπάρα αγαπημένων αριστερά, όταν πατήσετε το εικονίδιο μιας εφαρμογής που είναι ήδη ανοικτή, σας φέρνει στο προσκήνιο την εφαρμογή. Με αυτό, απλά ανοίγει άλλο παράθυρο της ίδιας εφαρμογής.

7. Frippery Applications Menu: Προσωπικά δεν το έχω εγκαταστήσει. Αλλάζει το Δραστηριότητες σε Εφαρμογές και μοιάζει λίγο με το Gnome 2. Δείτε την φωτό.
Παρέα πάει και το Frippery Bottom Panel που προσθέτει μια μπάρα στο κάτω μέρος της οθόνης.

8. Frippery Move Clock: Μετακίνησα το ρολόι στα δεξιά για να μην πιάνει τον χώρο στην μέση της μπάρας (όχι ότι θα τον κάνω κάτι. Πιθανό αν θέλετε, μπορείτε να προσθέσετε και αλλα extensions και να πιάσουν αυτό τον χώρο).

9. Frippery Panel Favorites: Ουσιαστικά τοποθετεί την μπάρα αγαπημένων επάνω στην μπάρα εργασιών (γι'αυτό είναι χρήσιμη η μετακίνηση του ρολογιού στο νο8).



10. Gmail Notify: Το Gnome 3.2 ενσωματώνει το Google στο Online Accounts. Μπορείτε να βάλετε αυτό το extension και να έχετε ειδοποιήσεις των μηνυμάτων του Google.

11. Media player indicator: Όταν παίζετε ένα μουσικό αρχείο με Clementine, Banshee, Rhythmbox, σας δείχνει πληροφορίες αν τυχόν κλείσετε το πρόγραμμα (και αυτό βέβαια συνεχίζει να παίζει).

12. Overlay Icons: Για τους οπτικούς τύπους, όταν έχετε πχ 3 παράθυρα ανοικτά, εμφανίζεται το εικονίδιο του παραθύρου. Δείτε φωτό.

13. Pidgin Integration: Το Gnome Shell χρησιμοποιεί σαν προεπιλεγμένο πρόγραμμα IM στο Empathy. Μπορείτε να ενσωματώσετε το Pidgin. Για να ολοκληρωθεί, πρέπει να κατεβάσετε και να αποσυμπιέσετε το αρχείο. Στη συνέχεια ανοίξτε ένα τερματικό μέσα στον φάκελο αυτό και δώστε τις εντολές:

mkdir -p ~/.local/share/gnome-shell/extensions/pidgin@gnome-shell-extensions.gnome.org

και

cp extension.js metadata.json ~/.local/share/gnome-shell/extensions/pidgin@gnome-shell-extensions.gnome.org

μετά επανεκκινήστε Alt+F2 και πατήστε r

Επίσης μπορείτε να εγκαταστήσετε και το Pidgin Persistent Notification το οποίο κρατάει ένα κόκκινο σημαδάκι για να σας ειδοποιήσει ότι έχετε αδιάβαστο μήνυμα.

14. Presentation mode: Σε περίπτωση που θελήσετε να σβήσει η οθόνη και να μην κλειδώσει όταν πχ κάνετε μια παρουσίαση, αυτό μπορεί γίνει με αυτό το πρόσθετο.

15. Quit Button: Άλλαξα το όνομα σε αυτό το κουμπί ώστε να μην πιάνει πολύ χώρο. Εναλλακτικά (ίσως και καλύτερα) μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το Status only icon. Επίσης μπορείτε να χωρίσετε τις λειτουργίες για την κατάσταση με τον τερματισμό του υπλογιστή με το Quit Button and IM Menu

16. Remove Accesibility: Δεν λέω, καλό το έργο για τους ανθρώπους με ειδικές ανάγκες αλλά πιάνει χώρο ειδικά στον νετμπουκ.

17. Search Firefox Bookmarks Provider: Κατά την αναζήτηση που κάνετε για πρόγραμμα, μπορεί να αναζητά και τους σελιδοδείκτες στο Firefox. Υπάρχει και αντίστοιχο για Chromium εδώ.

18. Skype Contact Search: Αναζητά τις επαφές σας στο skype.

19. SSH Search Provider: Για όσους χρησιμοποιούν SSH, ψάχνει στον κατάλογο ~/.ssh/config

20. Trash: Προστίθεται ο κάδος ανακύκλωσης όταν είναι γεμάτος ώστε να τον αδειάσετε.

21. Panel-Docklet L: Ένα multi extension. Μπορεί να προσθέσει στην επάνω μπάρα τι παράθυρα έχετε ανοικτά, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως dock. Θα σας βολέψει αν απενεργοποιήσετε από την μπάρα την εφαρμογή που εκτελείται με το Remove Panel App Menu

22. Shutdown Time: Είναι ενδιαφέρον αν θέλετε να τερματίσετε τον υπολογιστή σας ενώ δεν βρίσκεστε μπροστά στο πληκτρολόγιο.

23. Status Icon Fixer: Αυτό τοποθετεί στην επάνω μπάρα το dropbox, vlc skype και άλλες πιθανές εφαρμογές που χρησιμοποιείτε.

Ελπίζω να σας χρησιμεύσουν μερικά. Μπορείτε να ψάξετε και άλλα πολλά που κυκλοφορούν (δεν τα έχουν προσθέσει οι δημιουργοί τους ακόμα στο ενλόγω site).

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.