Fedora η αναβάθμιση!!!

Fedora Logo
Στις 18 Απριλίου ανακοινώθηκε η έκδοση 38 της διανομής Fedora. Οι πιο έμπειροι χρήστες, δεν αναβαθμίζουν αμέσως. Υπάρχει απειροελάχιστη περίπτωση να υπάρξει κάποιο σφάλμα κατά την αναβάθμιση ή να υπάρχει κάποιο bug στη νέα έκδοση. Αναμένουν ένα εύλογο χρονικό διάστημα, περίπου στον μήνα, και στην συνέχεια κάνουν την αναβάθμιση στη νέα έκδοση, όταν θα έχουν αναβαθμιστεί όλοι και δεν θα έχει αναφερθεί κάτι που να έχει πάει στραβά για πολλούς χρήστες.

Προσωπικά βρίσκομαι σε αυτή την κατηγορία. Όμως, ως χρήστης έκδοσης Rolling (openSUSE Tumbleweed), πάνω από 5 χρόνια, ξεκίνησα και εγώ την αναβάθμιση στο laptop για να γράψω αυτό το άρθρο. Η αναβάθμιση είναι από την έκδοση 37 στην έκδοση 38. Οι αναβαθμίσεις όμως γίνονται με τον ίδιο τρόπο, οπότε όταν θα βγει η έκδοση 39, να ανατρέξετε στο ίδιο άρθρο.

Πριν κάνετε οτιδήποτε, σιγουρευτείτε ότι έχετε κάνει αντίγραφο ασφαλείας καθώς και να έχετε ένα live USB με την διανομή, σε περίπτωση που κάτι δεν πάει καλά, να μπορείτε να ανοίξετε τον υπολογιστή.

ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΜΕ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ SOFTWARE

Ανοίξτε το Λογισμικό (Software) και μετακινηθείτε στην καρτέλλα ενημερώσεις.
Αναβάθμιση Fedora μέσω Software

Πατήστε το Λήψη και περιμένετε αρκετή ώρα μέχρι να γίνει η λήψη των αρχείων αναβάθμισης.
Λήψη αρχείων αναβάθμισης
Λήψη αρχείων αναβάθμισης

Αφού τελειώσει η λήψη, μπορείτε να πατήσετε το κουμπί για να γίνει η αναβάθμιση.
Επανεκκίνηση και ενημέρωση

Θα σας ζητήσει να εισάγετε το συνθηματικό του διαχειριστή.
Συνθηματικό διαχειριστή
Σας ενημερώνει τι θα γίνει (επανεκκίνηση και ενημέρωση). Βεβαιωθείτε ότι έχετε κρατήσει αντίγραφο ασφαλείας και είναι συνδεδεμένος ο υπολογιστής στο ρεύμα.
Προειδοποίηση επανεκκίνησης και ενημέρωσης.

Περιμένετε λίγο μέχρι να ολοκληρώσει την ενημέρωση (η φωτογραφία δεν φαίνεται καλά). Θα κρατήσει αρκετή ώρα (ανάλογα και με τον υπολογιστή σας) και θα γίνει επανεκκίνηση μόλις τελειώσει.
Fedora Ενημέρωση

Αφού γίνει η επανεκκίνηση, είστε έτοιμοι για να χρησιμοποιήσετε πλήρως το σύστημά σας.


ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΤΕΡΜΑΤΙΚΟΥ

Το dnf-plugin-system-upgrade είναι ένα πρόσθεστο για τον διαχειριστή πακέτων DNF και χρησιμοποιείται για την αναβάθμιση του συστήματός σας στην τρέχουσα έκδοση του Fedora.

* Για να ενημερώσετε την έκδοση του Fedora από τη γραμμή εντολών κάντε:
sudo dnf upgrade --refresh
και επανεκκινήστε τον υπολογιστή σας.

Σημαντικό: Μην παραλείψετε αυτό το βήμα. Απαιτούνται ενημερώσεις συστήματος για τη λήψη κλειδιών υπογραφής εκδόσεων υψηλότερης έκδοσης και συχνά διορθώνουν προβλήματα που σχετίζονται με τη διαδικασία αναβάθμισης.

* Εγκαταστήστε το πακέτο dnf-plugin-system-upgrade εάν δεν είναι εγκατεστημένο:
sudo dnf install dnf-plugin-system-upgrade


* Κατεβάστε τα ενημερωμένα πακέτα:
sudo dnf system-upgrade download --releasever=38
Αλλάξτε τον αριθμό --releasever= εάν θέλετε να κάνετε αναβάθμιση σε διαφορετική έκδοση. Η αναβάθμιση συστήματος επίσημα υποστηρίζεται και έχει δοκιμαστεί ΜΟΝΟ για το πολύ 2 εκδόσεις (π.χ. από 35 έως 37). Εάν χρειάζεται να κάνετε αναβάθμιση και να μεσολαβούν περισσότερες εκδόσεις, συνιστάται να το κάνετε σε πολλά μικρότερα βήματα.

* Εάν ορισμένα από τα πακέτα σας έχουν μη ικανοποιημένες εξαρτήσεις, η αναβάθμιση θα αρνηθεί να συνεχιστεί μέχρι να την εκτελέσετε ξανά με μια επιπλέον επιλογή --allowerasing. Αυτό συμβαίνει συχνά με πακέτα που είναι εγκατεστημένα από αποθετήρια τρίτων για τα οποία δεν έχει δημοσιευτεί ακόμη ενημερωμένο αποθετήριο. Μελετήστε το αποτέλεσμα πολύ προσεκτικά και εξετάστε ποια πακέτα πρόκειται να αφαιρεθούν. Κανένα από αυτά δεν πρέπει να είναι απαραίτητο για τη λειτουργικότητα του συστήματος, αλλά μερικά από αυτά μπορεί να είναι σημαντικά για την παραγωγικότητά σας.

- Σε περίπτωση μη ικανοποιημένων εξαρτήσεων, μερικές φορές μπορείτε να δείτε περισσότερες λεπτομέρειες εάν προσθέσετε την επιλογή --best στη γραμμή εντολών.
- Εάν θέλετε να αφαιρέσετε/εγκαταστήσετε ορισμένα πακέτα με μη αυτόματο τρόπο πριν εκτελέσετε ξανά τη λήψη της αναβάθμισης συστήματος dnf, συνιστάται να εκτελέσετε αυτές τις λειτουργίες με --setopt=keepcache=1 επιλογή γραμμής εντολών dnf. Διαφορετικά, ολόκληρη η προσωρινή μνήμη πακέτων θα αφαιρεθεί μετά τη λειτουργία σας και θα χρειαστεί να κάνετε λήψη όλων των πακέτων ξανά.

* Όταν εισάγεται το νέο κλειδί GPG, σας ζητείται να επαληθεύσετε το fingerprint του κλειδιού. Ανατρέξτε στη διεύθυνση https://getfedora.org/security για να το κάνετε.

* Ενεργοποιήστε τη διαδικασία αναβάθμισης. Αυτό θα επανεκκινήσει το μηχάνημά σας (άμεσα!, χωρίς αντίστροφη μέτρηση ή επιβεβαίωση, επομένως κλείστε άλλα προγράμματα και αποθηκεύστε την εργασία σας) στη διαδικασία αναβάθμισης που εκτελείται σε ένα τερματικό κονσόλας:
sudo dnf system-upgrade reboot


* Μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία αναβάθμισης, το σύστημά σας θα επανεκκινήσει για δεύτερη φορά στην ενημερωμένη έκδοση του Fedora.

Περισσότερες λεπτομέρειες για την αναβάθμιση με το τερματικό, διαβάστε εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.