Νους υγιής εν κώδικα υγιεί

Open Source Software
Αυτό είναι εμπνευσμένο θέμα που το έχω αγαπήσει ιδιαίτερα.

Ένα υγιές μυαλό οδηγεί σε υγιή κώδικα. Το ένα είναι απαραίτητο για να έχουμε το άλλο. Το θέμα το λάτρεψα διότι συνέβη και σε εμένα κατά τη διάρκεια του έτους. Πέρασε χρόνος που δεν αισθανόμουν ιδιαίτερα καλά λόγω προσωπικών θεμάτων.

Νομίζω ότι είναι απαραίτητο να υπενθυμίσουμε στους εαυτούς μας ότι δεν είμαστε ρομπότ. Χρειαζόμαστε ελεύθερο χρόνο κάθε τόσο και πρέπει να ισορροπήσουμε σωστά τη ζωή μας. Θα πρέπει να ζείτε τη ζωή σας. Δεν πρέπει να ξοδεύετε κάθε στιγμή που ξυπνάτε στο project που δουλεύετε, διότι δεν είναι υγιές. Μπορείτε να ξοδέψετε ένα μεγάλο μέρος του χρόνου σας σε projects που σας ευχαριστούν.

Το πιο σημαντικό πράγμα είναι να λέτε συχνά ΟΧΙ. Αυτό είναι και δικό μου λάθος. Μπορείτε να πειτε ΟΧΙ δεν μπορώ όταν κάποιος σας ρωτά "Μπορείς να κάνεις αυτό;". Βέβαια μπορείτε να πείτε και ΝΑΙ μερικές φορές. Μην τα ισοπεδώνουμε.

Υπάρχουν άλλα σημαντικά πράγματα.
  • Ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα είναι ο ύπνος. Να κοιμάστε πολλές ώρες. Να ξεκουραστείτε.
  • Επίσης σημαντικές είναι οι φιλίες. Μπορείτε να έχετε φιλίες. Φιλίες εντός του project είτε εκτός. Θα σας κάνουν να αισθανθείτε περίφημα.
  • Υιοθετήστε έναν έναν υγιεινό τρόπο ζωής και ίσως μερικές φορές σκεφτείτε τη δική σας κατάσταση του μυαλού. Πώς αισθάνεστε και πώς σας κάνει να νιώθετε το project που συνεισφέρετε. Ίσως επειδή ίσως σας αγχώνουν, είναι καλό να καταλάβετε γιατί αγχώνεστε και έτσι κάνετε σωστά την ερώτηση στον εαυτό σας.

Να έχετε υπόψη σας ότι τα projects ανοικτού λογισμικού αποτελούν μια εθελοντική προσπάθεια. Δεν βγάζετε κάτι από αυτό, σωστά; Οπότε θα πρέπει να έχετε στο νού σας να πάρετε κάτι από αυτό. Ίσως είναι απόλαυση, ίσως είναι απλώς η αίσθηση της κοινότητας, η αίσθηση της φιλίας που βιώνουμε. Αυτό που σίγουρα δεν θέλετε να έχετε είναι να χάσετε τον ύπνο σας. Γι' αυτό αν υπάρχει ένα ιδιαίτερα δύσκολο πρόβλημα που αντιμετωπίζετε στην καθημερινή σας δουλειά στο project σας, απλώς ρωτήστε κάποιον άλλο. Πάρτε τη γνώμη κάποιου άλλου. Μην χάσετε τον ύπνο σας. Ο ύπνος είναι πολύ σημαντικός. Φυσικά μερικές φορές μπορεί απλώς να χρειαστεί να αποστασιοποιηθείτε από τα πράγματα.

Ορίστε μερικές συμβουλές, μερικές πολύ γενικές συμβουλές:

  • Να ξέρετε τα όριά σας. Μην αγχώνεστε πολύ αν δεν μπορείτε να διορθώσετε όλα τα σφάλματα στον κόσμο. Τα μισά από αυτά μπορεί να ειναι ΟΚ. Μην απλώσετε το εύρος ζώνης σας, ακόμα και αν πιστεύετε ότι αυτό που θα κάνετε θα σας αποφέρει ευχαρίστηση.
  • Μερικές φορές είναι εντάξει να κάνετε διακοπές για μερικά χρόνια. Εννοώ ότι μπορείτε να απέχετε από το project ανοικτού λογισμικού που συνεισφέρετε. Όλη η κοινότητα θα σας αγαπά ακόμα όταν επιστρέψετε. Και ελπίζω ότι θα επιστρέψετε.
  • Δεν χρειάζεται να σχεδιάζετε υπερβολικά τη ζωή σας. Να είστε ελεύθεροι να δεσμευτείτε στο project που σας άρεσε και συνεισφέρατε τόσο χρόνο, μόνο και μόνο επειδή συντηρείτε ένα κομμάτι λογισμικού δεν σημαίνει ότι έχετε το παντρευτήκατε και πρέπει να το συντηρείτε για πάντα. Μπορεί να κάνετε ένα βήμα πίσω και να μπείτε σε ένα άλλο έργο πχ έρευνας και ανάπτυξης.
  • Αν διαπιστώσετε ότι κάτι δεν σας προσφέρει ικανοποίηση, δεν σας προσφέρει απόλαυση, μειώστε τον χρόνο που διαθέτετε σε αυτό. Καλύτερα είναι να το αφήσετε τελείως, ιδιαίτερα αν είναι μια λίστα αλληλογραφίας ή κάτι άλλο που δεν οδηγεί σε τίποτα παραγωγικό ούτως ή άλλως
Healthy Git

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.