Συνεισφορά στο ίδρυμα Raspberry Pi (ως μέντορας και ως μεταφραστής)

ΙΣΤΟΡΙΑ

Πριν 10 χρόνια η κυκλοφορία του Raspberry Pi ήταν μια επανάσταση από πολλές απόψεις. Η αφορμή για τη δημιουργία του ήταν ο μειωμένος αριθμός των φοιτητών που έκαναν αίτηση για Computer Science καθώς και η έλλειψη δεξιοτήτων των φοιτητών. Το γεγονός προξένησε ανησυχία σε μια ομάδα επιστημόνων στο Εργαστήριο Υπολογιστών του Πανεπιστημίου του Cambridge το 2006, οι οποίοι σκέφτηκαν να καλύψουν αυτήν την ανάγκη με έναν μικροσκοπικό και οικονομικό υπολογιστή. Ο κύριος σκοπός του ήταν η χρήση του για εκμάθηση προγραμματισμού στα σχολεία με παιγνιώδη τρόπο. Το κόστος αγοράς του ήταν σχεδόν μηδαμινό σε σχέση με αγορά ενός σύγχρονου υπολογιστή. Στην πορεία, χομπίστες DIY βρήκαν διάφορους τρόπους χρήσης του Raspberry Pi που δεν είχαν σκεφτεί οι κατασκευαστές του.

Βλέποντας την επιτυχία του project, δημιουργήθηκαν εταιρείες που κυκλοφόρησαν παρόμοιες πλακέτες (της ίδιας δυναμικότητας αλλά και κάποιες καλύτερες) και εταιρείες που πουλούσαν εξαρτήματα για DIY projects. Στήθηκε μια νέα βιομηχανία που προκάλεσε την ανάγκη για βελτίωση της πλακέτας Raspberry Pi ώστε να συμβαδίζει με τους ανταγωνιστές της. Έτσι, βελτίωσε τον επεξεργαστή και στην συνέχεια την μνήμη.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΔΙΑΦΟΡΑ RASPBERRY PI ΜΕ ΑΛΛΕΣ ΠΛΑΚΕΤΕΣ

Το Ίδρυμα Raspberry Pi είναι Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός και είναι υπεύθυνο για τις φιλανθρωπικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες του Raspberry Pi Group. Έτσι εκτός από το hardware διαθέτει και software και πολλούς ανθρώπους που δημιουργούν και υποστηρίζουν τις δραστηριότητες. Το Ίδρυμα τρέχει διάφορα προγράμματα παγκοσμίως όπως:

Code Club

Τα Code Clubs είναι ένα παγκόσμιο δίκτυο από δωρεάν λέσχες κώδικα για παιδιά 9 έως 13 ετών. Αυτήν τη στιγμή υπάρχουν πάνω από 13.000 λέσχες σε περισσότερες από 160 χώρες, που υποστηρίζουν πάνω από 180.000 νέους που μαθαίνουν να κώδικα κάθε εβδομάδα.
Περισσότερα μπορείτε να βρείτε στην διεύθυνση εδώ.

Coder Dojo

Το CoderDojo είναι ένα παγκόσμιο κίνημα ελεύθερων, ανοικτών, εθελοντικών λεσχών κώδικα (Dojos) όπου νέοι και νέες ηλικίας 7-17 ετών (Ninjas) μπορούν να εξερευνήσουν την ψηφιακή τεχνολογία με τη στήριξη εθελοντών εκπαιδευτών.
Περισσότερα μπορείτε να βρείτε στην διεύθυνση εδώ.

Εκπαιδευτικά έργα

Αυτή η δράση είναι που κάνει την διαφορά. Το Ίδρυμα Raspberry Pi, διαθέτει ολοκληρωμένα μαθήματα που βοηθούν τα παιδιά να μάθουν προγραμματισμό βήμα-βήμα δημιουργώντας projects (χρησιμοποιούνται στα Code Clubs και Coder Dojos).
Περισσότερα μπορείτε να βρείτε στην διεύθυνση εδώ.

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΙΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ

Εδώ έρχεται η έννοια του εθελοντισμού.

1. Πως μπορείς να βοηθήσεις;
- Μπορείς να γίνει μέντορας στα Code Clubs / Coder Dojos. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να επιλέξεις κάποιο project από αυτά που βρίσκονται στην διεύθυνση εδώ. Αυτό πρέπει να το συντονίσεις στην ομάδα των παιδιών της ομάδας.
Coder Dojo
- Αν και η γλώσσα των υπολογιστών είναι η Αγγλική, όταν εκπαιδεύονται μικρά παιδιά τα μαθήματα πρέπει να μεταφράζονται στη μητρική γλώσσα. Οπότε μπορείς να συμμετάσχεις στην Ελληνική Ομάδα Μετάφρασης των παραπάνω projects. Ακόμα και αν δεν σου είναι εύκολο να οργανώσεις ένα μάθημα, η βοήθειά σου είναι σημαντική για τους εθελοντές των Code Clubs / Coder Dojos.

Επειδή στην ομάδα μετάδρασης ακούμε συνέχεια την φράση "Δεν ξέρω από προγραμματισμό", σου έχω νέα. ΔΕΝ χρειάζεται να ξέρεις προγραμματισμό. Η διαδικασία περιγράφεται στην σελίδα μας https://raspigr.gitlab.io/ όπου εκτός από την διαδικασία, συντηρούμε και ένα γλωσσάρι, ώστε να είμαστε ΟΛΟΙ εναρμονισμένοι.

Επειδή ΟΛΟΙ είμαστε πολυάσχολοι (εργασία, οικογενειακά καθήκοντα) και ΔΕΝ έχουμε πολύ ελεύθερο χρόνο, θέλουμε πολλά άτομα να μεταφράζουν από λίγα αρχεία. Το αντίθετο δεν βοηθάει κανέναν (λίγα άτομα να μεταφράζουν πολλά αρχεία).

Μπορείτε να δεις και ένα βίντεο πως γίνεται η διαδικασία:


2. Τι θα κερδίσεις;
Υπάρχουν κάποια άυλα και κάποια υλικά οφέλη.
- Εάν αποφασίσεις να γίνεις μέντορας, τότε θα αποκτήσεις soft skills όπως να μιλάς σε κοινό, να οργανώνεις ομάδες, να εκπαιδεύεις παιδιά και να βγάζεις ένα αποτέλεσμα μέσα από την συνεργασία. Μαθαίνεις να γίνεσαι ηγέτης με λίγα λόγια.
- Εάν αποφασίσεις να μεταφράσεις, σίγουρα θα βελτιώσεις τις γνώσεις σου γύρω από τους υπολογιστές και θα έχεις την ηθική ικανοποίηση ότι βοήθησες κάποιο παιδί να έρθει σε επαφή με εκμάθηση προγραμματισμού. Τέλος με την συμμετοχή σου σε συχνά hackathon που διενεργεί το Ίδρυμα Raspberry Pi, θα μπορείς να λαμβάνεις βεβαιώσεις συμμετοχής, διάφορα αυτοκόλλητα και δωράκια που κληρώνονται για όσους συμμετείχαν. Δωράκια τύπου Raspberry Pi πλακέτα ή ειδικό pin συμμετοχής στο συγκεκριμένο hackathon.
Αυτοκόλλητα Raspberry Pi
Αυτοκόλλητα που έλαβα για την συμμετοχή μου στο hackathon

ΨΗΘΗΚΑ. ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ ΒΗΜΑΤΑ;

Εάν θέλετε να γίνετε μέντορας, μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα coderdojo.com, όπου μπορείς να βρεις το πιο κοντινό σου Coder Dojo ή μπορείς να δεις τον τρόπο να δημιουργήσεις ένα Coder Dojo εκεί που ζεις. Συγκεκριμένα αν ζεις στην Αθήνα, μπορείς να επικοινωνήσεις με το https://coyote.edu.gr/ αλλά και το facebook.

Εάν θέλετε να συμμετάσχετε ως μεταφραστής/τρια, σας συμβουλεύουμε να διαβάσετε την διαδικασία στην σελίδα https://raspigr.gitlab.io/. Κάντε την εγγραφή σας όπως αναφέρεται (Jira, Crowdin, Slack) και επικοινωνήσετε με την Ελληνική Ομάδα Μετάφρασης.

Να σημειωθεί ότι 9 - 29 Μαϊου θα διεξαχθεί μεταφραστικό hackathon. Μπορείς να συμμετάσχεις και εσύ.



Περισσότερα:
- https://projects.raspberrypi.org/en
- https://www.raspberrypi.org/translate/
- https://raspigr.gitlab.io/

Διορθώσεις άρθρου: Stavroula (Pola) Misthou
Βίντεο Youtube: Manos Zeakis

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.