MyGNUHealth, ένας ελεύθερος προσωπικός ιατρικός φάκελος, το βιβλίο της ζωής

GNU Health
Το MyGNUHealth 1.0 είναι διαθέσιμο! Ο ελεύθερος προσωπικός ιατρικός φάκελος του GNU Health είναι έτοιμος προς χρήση!

Γιατί είναι καταπληκτικό νέο; Επειδή οι πολίτες σε όλο τον κόσμο έχουν πλέον πρόσβαση σε μια Δωρεάν/Ελεύθερη (Libre) εφαρμογή, με επίκεντρο την ιδιωτικότητα, η οποία τους καθιστά να αποκτήσουν τον έλεγχο στην υγεία τους.

Η υγεία είναι προσωπική υπόθεση, το ίδιο και τα δεδομένα υγείας. Πάνε χρόνια από τότε που άρχισε η επέκταση του οικοσυστήματος του GNU Health, όχι μόνο στους επαγγελματίες υγείας και τα ιδρύματα, αλλά να γίνει κάτι πιο προσωπικό, προσβάσιμο σε όλους. Με το MyGNUHealth έγινε πραγματικότητα!

Καθ 'όλη τη διάρκεια αυτών των ετών, η «κινητή υγεία» (mobile health ή mHealth) διέπεται από ιδιωτικές εταιρείες που επωφελούνται από τα δεδομένα της υγείας σας. Ιδιωτικές εταιρείες, ιδιωτικές ασφαλιστικές, ιδιόκτητα λειτουργικά συστήματα, ιδιόκτητες εφαρμογές υγείας. Μεγάλης επιχειρήσεις, χωρίς να παρέχουν ιδιωτικότητα.

Το MyGNUHealth σε υπολογιστή με KDE Plasma και Arch Linux Το MyGNUHealth σε υπολογιστή με KDE Plasma και Arch Linux


GNU και ελεύθερο λογισμικό (Libre Software)

Το οικοσύστημα GNU Health υπάρχει λόγω του Ελεύθερου λογισμικού. Χάρη σε κοινότητες όπως τhw GNU, μπορούμε να έχουμε πλήρη λειτουργικά συστήματα, επιφάνειες εργασίας, βάσεις δεδομένων και γλώσσες προγραμματισμού που μας επιτρέπουν να χρησιμοποιούμε και να γράφουμε ελεύθερο λογισμικό. Το GNU Health είναι ένα παράδειγμα της φιλοσοφίας GNU.

Το κίνημα Ελεύθερου Λογισμικού παλεύει για την εξέλιξη των κοινωνιών μας, παρέχοντας καθολικότητα στην πληροφορική. Στην περίπτωση του GNU Health, η ελευθερία και η ισότητα στην πληροφορική εφαρμόζεται στους τομείς της υγειονομικής περίθαλψης και της κοινωνικής ιατρικής. Η υγεία είναι αδιαπραγμάτευτο ανθρώπινο δικαίωμα, επομένως πρέπει να είναι πληροφορική στον τομέα της υγείας.

Τι είναι το MyGNUHealth

Το MyGNUHealth (MyGH) είναι μια εφαρμογή προσωπικού αρχείου υγείας που εστιάζει στην ιδιωτικότητα, η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο σε επιτραπέζιους υπολογιστές όσο και σε κινητές συσκευές.

Το MyGH περιλαμβάνει τους κύριους τομείς υγείας (βιο-ψυχοκοινωνικός). Όλα τα συστατικά του οικοσυστήματος GNU Health συνδυάζουν την κοινωνική ιατρική και την πρωτοβάθμια περίθαλψη με την τελευταία λέξη της βιοπληροφορικής και της ιατρικής ακριβείας. Οι πολύπλοκες αλληλεπιδράσεις μεταξύ αυτών των τομέων υγείας παίζουν βασικό ρόλο στην κατάσταση της υγείας και των ασθενειών ενός ατόμου, της οικογένειας και της κοινωνίας.

Το MyGH έχει τη λειτουργικότητα ενός "ιχνηλάτη" υγείας και δραστηριότητας, και αυτό ενός ημερολογίου / αρχείου υγείας. Καταγράφει και παρακολουθεί τους κύριους "ανθρωπομετρικούς" δείκτες, όπως βάρος, αρτηριακή πίεση, επίπεδο σακχάρου στο αίμα ή κορεσμό οξυγόνου. Παρακολουθεί τον τρόπο ζωής, τη διατροφή, τη σωματική δραστηριότητα και τον ύπνο, με πολλά γραφήματα και απεικονίζονται όλες οι τις τάσεις.

Το MyGNUHealth είναι επίσης ένα ημερολόγιο, το οποίο καταγράφει όλες τις σχετικές πληροφορίες από τον ιατρικό και κοινωνικό τομέα και το πλαίσιο τους. Στον τομέα της ιατρικής, μεταξύ άλλων, μπορείτε να καταγράψετε τις συναντήσεις σας, τους εμβολιασμούς, τις νοσηλείες, τις εργαστηριακές εξετάσεις, το γενετικό και οικογενειακό ιστορικό. Στο γενετικό τομέα, το MyGH παρέχει ένα σύνολο δεδομένων με περισσότερες από 30000 φυσικές παραλλαγές / SNP από το UniProt που σχετίζονται με τον άνθρωπο. Η είσοδος στο RefSNP παρέχει αυτόματα τις πληροφορίες σχετικά με τη συγκεκριμένη παραλλαγή και την κλινική σημασία της.

Ο κοινωνικός τομέας, περιέχει τους βασικούς κοινωνικούς καθοριστικούς παράγοντες για την υγεία (Κοινωνική διαβάθμιση, Πρώιμη ανάπτυξη, Άγχος, Κοινωνικός αποκλεισμός, Συνθήκες εργασίας, Εκπαίδευση, Φυσικό περιβάλλον, Ανεργία, Κοινωνική στήριξη, Εθισμός, Διατροφή, Μεταφορές, Υπηρεσίες Υγείας, Οικογενειακή λειτουργικότητα, Οικογένεια Βία, Εκφοβισμός, Πόλεμος), τα περισσότερα από αυτά θεωρούνται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ως καθοριστικός κοινωνικός παράγοντας για την υγεία.

Ένα πολύ σημαντικό χαρακτηριστικό του MyGH είναι ότι χρησιμοποιεί το GNU Health Federation. Δηλαδή, εάν θέλετε να μοιραστείτε οποιοδήποτε από αυτά τα δεδομένα με τον επαγγελματία υγείας σας σε πραγματικό χρόνο ώστε να είναι σε θέση να τα μελετήσουν.
Lifestyle και παρακολούθηση δραστηριοτήτων
Lifestyle και παρακολούθηση δραστηριοτήτων

Το βιβλίο της ζωής μου
Το βιβλίο της ζωής μου

Αξιολόγηση διάθεσης και ενέργειας
Αξιολόγηση διάθεσης και ενέργειας

Ιατρική γενετική που δείχνει τις σχετικές πληροφορίες για μια συγκεκριμένη φυσική παραλλαγή / SNP
Ιατρική γενετική που δείχνει τις σχετικές πληροφορίες για μια συγκεκριμένη φυσική παραλλαγή / SNP

Το PinePhone και η επανάσταση στους φορητούς υπολογιστές

Στον κόσμο των κινητών τηλεφώνων και φορητών υπολογιστών, χρειαζόμαστε δωρεάν/ελεύθερες (libre) εφαρμογές για κινητά. Το πρόβλημα μέχρι πρόσφατα ήταν το γεγονός ότι δεν υπήρχε ελεύθερο (libre) περιβάλλον για κινητές συσκευές. Η αγορά συσκευών κινητής τηλεφωνίας κυριαρχείται από την Google και την Apple, οι οποίες παρέχουν και τα δύο ιδιοταγή λειτουργικά συστήματα, το Android και το iOS αντίστοιχα.

Η συνεισφορά της κοινότητας του Pine64 ήταν αυτό που μας άνοιξε τα μάτια και άλλαξε το παιχνίδι. Μια ακμάζουσα κοινότητα ταλαντούχων ανθρώπων, αποφασισμένη να παρέχει ελευθερία στον κόσμο των συσκευών κινητής τηλεφωνίας. Το Pine64 μεταξύ άλλων παρέχει ένα smartphone (PinePhone) και ένα smartwatch (PineTime).
Εκκίνηση της εφαρμογής MyGNUHealth στο PinePhone
Εκκίνηση της εφαρμογής MyGNUHealth στο PinePhone

Εφαρμογές KDE Plasma mobile στο PinePhone
Εφαρμογές KDE Plasma mobile στο PinePhone

Έχει το PinePhone την καλύτερη κάμερα; Μπορούμε να συγκρίνουμε το PinePhone με προϊόντα της Apple ή της Google; Είναι δύσκολο να συγκρίνουμε μια εταιρεία πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων με ένα νέο, προσανατολισμένο στην κοινότητα έργο. Το επιχειρηματικό μοντέλο, τα τεχνολογικά στοιχεία και η ηθική πίσω από το PinePhone είναι πολύ διαφορετικά.

Έτσι, γιατί να κάνουμε την κίνηση της ανάπτυξης της εφαρμογής στο PinePhone; Eμείς, ως κοινωνία, πρέπει να υιοθετήσουμε μια τεχνολογία που είναι καθολική και σέβεται την ελευθερία και την ιδιωτικότητα μας. Μια τεχνολογία που εστιάζει στο άτομο και όχι στην εταιρεία. Αυτό απαιτεί αποφασιστικότητα και δέσμευση. Υπάρχει ένα μικρό τίμημα, αλλά η ελευθερία και η ιδιωτικότητα είναι ανεκτίμητα.
MyGNUHealth και PinePhone
MyGNUHealth και PinePhone

Οι γιατροί, πρέπει να παρέχους στους ασθενείς τους πόρους που χρησιμοποιούν τεχνολογία αιχμής και, ταυτόχρονα, να εγγυώνται το απόρρητο των ευαίσθητων ιατρικών πληροφοριών τους. Το ελεύθερο λογισμικό (Libre software) και τα ανοιχτά πρότυπα είναι βασικά στην υγειονομική περίθαλψη. Όταν οι ασθενείς επιλέγουν δωρεάν/ελεύθερο (libre) λογισμικό, έχουν τον πλήρη έλεγχο. Έχουν επίσης τη δυνατότητα να το μοιραστούν τον ιατρικό φάκελό τους με άλλους επαγγελματίες υγείας, σε πραγματικό χρόνο και με τα υψηλότερα επίπεδα ιδιωτικότητας.

Μπορούμε να διαχειριστούμε ευαίσθητα δεδομένα υγείας μόνο με τεχνολογία που σέβεται το απόρρητό μας. Με άλλα λόγια, δεν μπορούμε να θέσουμε τις προσωπικές μας πληροφορίες στα χέρια των εταιρικών συμφερόντων. Η επιλογή ανοικτού και ελεύθερου (libre) λογισμικού και υλικού σημαίνει πολύ περισσότερα από τεχνολογία. Το ελεύθερο λογισμικό / λογισμικό ανοικτού κώδικα σημαίνει την αποδοχή της αλληλεγγύης και της συνεργασίας. Σημαίνει τον διαμοιρασμό της γνώσης, του κώδικα και του χρόνου με άλλους. Σημαίνει να αγκαλιάσουμε την ανοιχτή επιστήμη για την πρόοδο των κοινωνιών μας, ειδικά για εκείνους που την έχουν περισσότερο ανάγκη.

Το MyGNUHealth θα συμπεριληφθεί από προεπιλογή σε πολλά λειτουργικά συστήματα και διανομές, οπότε δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για τις τεχνικές λεπτομέρειες. Απλώς χρησιμοποιήστε τον σύντροφό σας για την υγεία! Εάν το λειτουργικό σας σύστημα δεν διαθέτει MyGH στα αποθετήρια τους, ζητήστε να το συμπεριλάβουν.

Οι κυβερνήσεις, τα ιδρύματα και οι επαγγελματίες υγείας χρειάζονται προσιτή τεχνολογία που σέβεται την ελευθερία των πολιτών τους. Σας χρειαζόμαστε να είστε μέρος αυτής της επανάστασης στην «ηλεκτρονική υγεία».

Καλό και υγιές hacking!


Περί GNUHealth:

Το MyGNUHealth είναι μέρος του GNU Health, του οικοσυστήματος ελεύθερης ψηφιακής υγείας. Το GNU Health προέρχεται από το GNU Solidario, έναν ανθρωπιστικό, μη κερδοσκοπικό οργανισμό που επικεντρώνεται στην πρόοδο της Κοινωνικής Ιατρικής. Το GNU Solidario αναπτύσσει εφαρμογές υγείας και χρησιμοποιεί αποκλειστικά λογισμικό ανοικτό και ελεύθερο (libre). Το GNU Health είναι ένα επίσημο έργο GNU.

Ιστοσελίδα : https://www.gnuhealth.org

Τεκμηρίωση : https://www.gnuhealth.org/docs

Πηγή:
https://meanmicio.org/2021/06/24/welcome-to-mygnuhealth-the-libre-personal-health-record/

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.