Η SUSE προτείνει συγχρονισμό ροών κώδικα, την συμπερίληψη των αρχείων SLE binaries για το openSUSE Leap

openSUSE Leap

Η SUSE έστειλε μια πρόταση στην κοινότητα του openSUSE σχετικά με την προσέγγιση των πηγών κώδικα τόσο του SUSE Linux Enterprise όσο και του openSUSE Leap. Η πρόταση περιλαμβάνει τα SLE binaries για την έκδοση της κοινότητας.

Η προσέγγιση των πηγών κώδικα πιο κοντά ώστε να παρέχουν πλήρη συμβατότητα παρέχει αρκετά πλεονεκτήματα στην κοινότητα, όπως η χρήση κώδικα υψηλότερης ποιότητας λόγω του καθαρισμού των αρχείων spec, η βελτίωση της σχέσης μεταξύ των δύο διανομών, η ευκολότερη αναφορά σφαλμάτων, λιγότερες ροές κώδικα για τη συντήρηση, διεξοδική δοκιμή πακέτων και συμπερίληψη υποστηριζόμενων αρχιτεκτονικών SLE όπως s390x.

«Με αυτή την αλλαγή, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε καλύτερα τους πόρους μας, καθώς η βάση κώδικα συγκλίνει, οπότε κατά την κατασκευή πακέτων έχουμε λιγότερη επεξεργαστική ισχύη να σπαταλήσουμε», εξέφρασε ο Axel Braun, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του openSUSE, σε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που στάλθηκε στην κοινότητα για την πρόταση. «Όσοι δημιουργούν πακέτα για την Leap και για το Hub με τα πακέτα θα επωφεληθούν αμέσως από αυτό.»

Η πρόταση προέβλεπε μια σταδιακή προσέγγιση για την εφαρμογή του οράματος. Το μήνυμα περιέγραψε τις παρακάτω επιλογές:
  • • Συγχώνευση των βάσεων κώδικα για τις openSUSE Leap 15.2 και SUSE Linux Enterprise 15 SP2 όσο το δυνατόν περισσότερο χωρίς απώλεια σταθερότητας ή λειτουργικότητας. (Η SUSE έχει αρχίσει να συγχωνεύει από την Leap στην SUSE Linux Enterprise.)
  • • Δημιουργία μιας ενδιάμεσης openSUSE Leap όπου τα binaries της SLE χρησιμοποιούνται παράλληλα με την κλασική Leap 15.2, μέσα στο χρονικό πλαίσιο του Οκτωβρίου 2020.
  • • Δημιουργία της openSUSE Leap 15.3 με τα binaries της SLE που περιλαμβάνονται από προεπιλογή (υποθέτοντας ότι η κοινότητα συμφωνεί).

Η διανομή Leap ήδη μοιράζεται ένα σημαντικό ποσό το βασικού πηγαίου κώδικα με την SLE. Η Leap 15.2 θα βασίζεται στις πηγές από την SLE 15 SP 2, αλλά όχι στα binaries.

Η κοινότητα είναι πιθανό να συζητήσει την πρόταση για το πώς να φέρει τα binaries της SLE στη νέα εγκατάσταση του Leap και θα βοηθήσει στον εντοπισμό οποιωνδήποτε ζητημάτων που μπορεί να αλλάξουν διαδικασίες ή ροές εργασίας. Το ενδιάμεσο έργο που κατασκευάστηκε στο OBS είναι πιθανό να κυκλοφορήσει τον Μάιο. Αυτό το γεγονός θα πρέπει να δώσει στους συνεισφέροντες και στους προγραμματιστές της openSUSE την ευκαιρία να κατανοήσουν καλύτερα την πρόταση της SUSE.

«Έχουμε μια ιδέα για την εγκατάσταση στο build.opensuse.org», είπε ο Adrian Schröter από την ομάδα του OBS. «Προβλέπω να έχουμε ένα πρώτο πρωτότυπο μέσα στις επόμενες τρεις εβδομάδες. Πρέπει να έχουμε κατά νου ότι πρόκειται για έναν εντελώς νέο τρόπο ανάπτυξης μιας διανομής.»

Η ομάδα που είναι υπεύθυνση για την κυκλοφορία, έχει αξιολογήσει όλα τα πακέτα και τις τεχνικές συνέπειες για την ενσωμάτωση των πρόσθετων πακέτων της SLE, ώστε να παρέχουν κάποια σαφήνεια στην κοινότητα σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο οι τεχνικές υλοποιήσεις θα μπορούσαν να λειτουργήσουν καλύτερα.

Υπάρχουν αρκετά πακέτα που είναι τεχνικά δύσκολο να εφαρμοστούν για πλήρη συμβατότητα διανομών επιχειρήσεων και κοινότητας.

«Χρειάστηκε αρκετή προσπάθεια για να δημιουργηθεί ένα σχέδιο αποδεκτό από όλες τις εμπλεκόμενες ομάδες», εξήγησε ο υπεύθυνος κυκλοφορίας της Leap, Lubos Kocman. «Η διάσπαση του έργου στις επόμενες δύο κυκλοφορίες φάνηκε να είναι αποδεκτή τουλάχιστον από τα εμπλεκόμενα μέρη μέχρι στιγμής. Η ιδέα της επαναχρησιμοποίησης θα πρέπει γενικά να μειώσει την προσπάθεια στην πλευρά της Leap. Ωστόσο, έρχεται με το τίμημα της αυξημένης πολυπλοκότητας να φέρει μαζί όλα τα κομμάτια.»

Οι απόψεις και οι τεχνικές συζητήσεις αποτελούν σημαντικό μέρος κάθε έργου ανοιχτού κώδικα. Το νέο ενδιάμεσο έργο θα εισαγάγει την κοινότητα στις πηγές και θα βοηθήσει με το χειρισμό διαφόρων τμημάτων κώδικα που απαιτούνται για την εφαρμογή πολλών στοιχείων των εκδόσεων σε περίπτωση αποδοχής της πρότασης από την κοινότητα.

Η ομάδα υπεύθυνη για την κυκλοφορία ενδιαφέρεται για τις απόψεις από τους συνεισφέροντες και τους χρήστες μόλις ολοκληρωθεί η δημιουργία του ενδιάμεσου έργου.

Η ανατροφοδότηση είναι ένα σημαντικό μέρος αυτής της διαδικασίας, καθώς το έργο φαίνεται να κερδίσει περισσότερο πηγαίο κώδικα της SLE, τόνισε ο Kocman.

Ένας χάρτης πορείας για το πρωτότυπο για μια προτεινόμενη έκδοση θα είναι διαθέσιμη στη διεύθυνση https://en.opensuse.org/openSUSE:Roadmap.

Οι Συχνές Ερωτήσεις σχετικά με αυτό το θέμα είναι διαθέσιμες στη διεύθυνση https://en.opensuse.org/Portal:Leap/FAQ/ClosingTheLeapGap.

Πηγή:
SUSE proposes synchronizing code streams, includes SLE binaries for openSUSE Leap

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.