Το GUADEC ένα συνέδριο που διεξάγεται χάρη στους χορηγούς

GUADEC 2019, Thessaloniki

Το GNOME αποτελεί ένα project ανοικτού λογισμικού που ξεκίνησε από 2 ιδεολόγους που πιθανό να μην φανταζόταν την γιγάντωση του project τους. Στα χρόνια που πέρασαν, μεγάλωσε η κοινότητα των ατόμων που συνεισφέρουν στο project σε όλους τους τομείς. Πως επιβιώνουν όλα τα projects ανοικτού λογισμικού που δεν έχουν κάποια εταιρία να στηρίζει οικονομικά; Οι χορηγίες είναι αυτές που παρέχουν κάποια οικονομική βοήθεια σε έξοδα φιλοξενίας σε servers (ιστοσελίδα, iso) κλπ κλπ. Οι χορηγίες μπορεί να είναι από τον απλό χρήστη που απλά χρησιμοποιεί ΔΩΡΕΑΝ το λογισμικό (αν και δεν είναι αυτό το νόημα του ελεύθερου λογισμικού/λογισμικού ανοικτού κώδικα), έως τις μεγάλες εταιρίες (το καταπληκτικό είναι ότι και γι' αυτές είναι ΔΩΡΕΑΝ).

Χορηγίες. Πως όμως διαχειρίζονται τα χρήματα; Στο GNOME συγκεκριμένα υπάρχει το GNOME Foundation με το board και υπάρχει διαφάνεια στην διάθεση των χρημάτων. Η απόδειξη είναι το Annual Report 2018 το οποίο αναφέρει ότι έγινε στο GNOME το 2018.

Στα χρόνια της ανάπτυξης του GNOME, γεννήθηκε το GUADEC, αρχικά για το GNOME Users And Developers European Conference, το οποίο είναι το ετήσιο συνέδριο που λαμβάνει χώρα στην Ευρώπη. Κύριος σκοπός των συνεδρίων σαν το GUADEC είναι η κοινωνικοποίηση, να συναντηθούν από κοντά όλοι όσοι συνεισφέρουν στο project (είτε προγραμματιστές είτε χρήστες). Τις περισσότερες φορές συναντιόμαστε μέσω πληκτρολογίου. Η συνάντηση μας αυτή μπορεί να γεννήσει νέες ιδέες και να υλοποιηθούν γρηγορότερα διότι συναντιόμαστε πρόσωπο με πρόσωπο και όλα γίνονται γρηγορότερα έτσι.

Ένα τέτοιο συνέδριο χρειάζεται κάποια τοπική ομάδα για να διεκπεραιώσει κάποιες εργασίες. Στην περίπτωσή μας, σταθήκαμε τυχεροί με την άψογη συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας Θεσσαλονίκης. Όμως όσο και καλή πρόθεση να έχουμε, τίποτα δεν κινείται χωρίς την δύναμη του χρήματος. Έτσι εδώ έρχονται να βοηθήσουν οι χορηγοί. Μια λίστα χορηγών μπορείτε να βρείτε στην σελίδα https://2019.guadec.org/pages/sponsors.html. Εκεί μπορείτε να βρείτε και πως μπορείτε να γίνεται και εσείς χορηγός (έστω και την τελευταία στιγμή).

Θα σταθούμε όμως σε μερικούς από αυτούς τους οποίους θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε ξεχωριστά.

ΠΛΑΤΙΝΕΝΙΟΣ


Private Internet Access

Η Private Internet Access (PIA), είναι ο κορυφαίος πάροχος υπηρεσιών no-log VPN στον κόσμο. Η PIA πιστεύει ότι η πρόσβαση σε ένα ανοιχτό διαδίκτυο αποτελεί θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα και κάνει δωρεές σε σκοπούς όπως το EFF, ORG και FFTF για την προώθηση των σκοπών της ιδιωτικής ζωής σε διεθνές επίπεδο. Η PIA διαθέτει πάνω από 3.200 κεντρικούς υπολογιστές σε 25 χώρες, οι οποίοι παρέχουν αξιόπιστες, κρυπτογραφημένες πύλες tunnel VPN για οποιαδήποτε περίπτωση χρήσης.


ΧΡΥΣΟΙ


Ubuntu

Canonical είναι η εταιρεία πίσω από το Ubuntu. Ιδρύθηκε το 2004. Το Ubuntu είναι μια πλατφόρμα που εκτείνεται από τις συσκευές PC και IoT στον server και το cloud. Περιλαμβάνει μια ολοκληρωμένη σειρά επιχειρηματικών εργαλείων για την ανάπτυξη, τη ρύθμιση, τη διαχείριση και την ενοποίηση των υπηρεσιών. Το Ubuntu έρχεται με όλα όσα χρειάζεστε για να οργανώσετε τον οργανισμό, το σχολείο, το σπίτι ή την επιχείρησή σας. Η Canonical παρέχει επιχειρηματικά προϊόντα, υποστήριξη και υπηρεσίες για το Ubuntu. Η Canonical είναι μια ιδιωτική εταιρεία.



Red Hat

Η Red Hat είναι ο κορυφαίος προμηθευτής λύσεων λογισμικού ανοιχτού κώδικα, χρησιμοποιώντας μια προσέγγιση που βασίζεται στην κοινότητα για την παροχή αξιόπιστων και υψηλής απόδοσης τεχνολογιών cloud, Linux, ενδιάμεσου λογισμικού, αποθήκευσης και εικονικοποίησης. Η Red Hat προσφέρει επίσης βραβευμένες υπηρεσίες υποστήριξης, εκπαίδευσης και συμβουλευτικών υπηρεσιών. Ως συνδετικός κόμβος σε ένα παγκόσμιο δίκτυο επιχειρήσεων, εταίρων και κοινοτήτων ανοιχτού κώδικα, η Red Hat συμβάλλει στη δημιουργία σχετικών καινοτόμων τεχνολογιών που απελευθερώνουν πόρους για την ανάπτυξη και προετοιμάζουν τους πελάτες για το μέλλον της πληροφορικής.



Endless

Η Endless ιδρύθηκε το 2012 με μία μοναδική αποστολή: να καταστήσει τον υπολογιστή προσβάσιμο παγκοσμίως, επιλύοντας τα εμπόδια του κόστους, της συνδεσιμότητας και της ευκολίας χρήσης. Το προϊόν ναυαρχίδα ονομάζεται Endless OS, ένα πλήρως λειτουργικό σύστημα σχεδιασμένο για αναδυόμενες αγορές. Το Endless βασίζεται στο GNOME και είναι εύκολο για χρήστες που δεν έχουν εμπειρία στην τεχνολογία. Λειτουργεί καλά με εξαιρετικά κακές συνδέσεις στο διαδίκτυο και κάνει χρήση της λανθάνουσας μνήμης τέτοια ώστε να βοηθήσει τους χρήστες να έχουν πρόσβαση στο περιεχόμενο που χρειάζονται σε περιοχές με ελάχιστη πρόσβαση στο διαδίκτυο. Διαθέτει πάνω από 100 εφαρμογές, ώστε να είναι χρήσιμη από τη στιγμή που το ενεργοποιείτε - ακόμα και αν δεν έχετε σύνδεση στο διαδίκτυο. Το Endless έχει δημιουργήσει εφαρμογές γεμάτες πολύτιμο περιεχόμενο για εκπαίδευση, υγεία, ευεξία, ανατροφή παιδιών, μικρές επιχειρήσεις και πολλούς άλλους τομείς για να βοηθήσουν τους χρήστες να επιτύχουν το καλύτερο στη ζωή. Το όραμα του Endless είναι οι χρήστες να είναι συνδημιουργοί ενός ζωντανού οικοσυστήματος εφαρμογών που επιλύει τις πραγματικές προκλήσεις και δημιουργεί ένα σύνολο εργαλείων που θα επιτρέπουν σε όλους, ανεξάρτητα από τις τεχνικές γνώσεις, να συμμετέχουν στη δημιουργία σχετικού περιεχομένου τοπικά.


Τέλος, θα θέλανε να ευχαριστήσουμε και τους ασημένιους χορηγούς αλλά και όσους έχουν δώσει έστω και 1 Euro για την οργάνωση του συνεδρίου. Να ξέρετε ότι κάνετε την διαφορά.
Εάν θέλετε να γίνετε και εσείς χορηγός, μπορείτε να δείτε πως εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.