Οι δεκαπέντε της Βαρκελώνης

Moveu.es Erasmus+
Δεν είναι τίτλος κάποιου βιβλίου ούτε κάποιας ταινίας. Είναι ο τίτλος που περιγράφει καλύτερα τις 15 μέρες που βίωσαν 15 διαφορετικές προσωπικότητες μαζί στην Βαρκελώνη. Από 15 έως 30 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα κινητικότητας ERASMUS+ με φορέα αποστολής το 6ο Εσπερινό ΕΠΑΛ Θεσσαλονίκης και φορέα υποδοχής την Moveu. Η πόλη που μας φιλοξένησε ήταν η Βαρκελώνη και το κεντρικό θέμα εκπαίδευσης ήταν "Η παιχνιδοποίηση ως εργαλείο για τους επαγγελματίες υγείας στην ψυχοσωματική υποστήριξη ασθενών".

Όπα, άγνωστη λέξη. Τι σημαίνει παιχνιδοποίηση (gamification); Ρίξτε μια ματιά στην wikipedia για περισσότερες πληροφορίες.

Αφού τελειώσαμε με τα δύσκολα, ας δούμε εν συντομία τα υπόλοιπα.
Την πρώτη μέρα που φτάσαμε, καθώς και την τελευταία δεν τις μετράμε. Είναι τα λεγόμενα οδοιπορικά που λέγαμε στον στρατό. Αναμονή σε αεροδρόμια, έλεγχοι ασφαλίας, πτήση, νέα αναμονή κλπ. Οπότε το πρόγραμμα ξεκινάει την 2η μέρα. Η μέρα αυτή ήταν αφιερωμένη στην ενημέρωση. Ενημέρωση σχετικά με την πόλη, την ιστορία της και επίσκεψη σε ορισμένα αξιοθέατα. Το απόγευμα ακολούθησε η ενημέρωση στα γραφεία της Moveu. Η ενημέρωση περιείχε περισσότερα ιστορικά στοιχεία, στοιχεία για την κουλτούρα και οργάνωση της Ισπανίας αλλά τους γλωσσικούς ιδιωματισμούς μεταξύ της Καταλωνίας και της Ισπανίας. Ενημερωθήκαμε περισσότερο σχετικά με το πρόγραμμα που συμμετέχουμε και μάθαμε κάποιες βασικές λέξεις στα Ισπανικά ώστε να εγκληματιστούμε περισσότερο με τους Καταλανούς.

Ακόμα δεν αρχίσαμε και μεσολάβησε Σαββατοκύριακο. Έτσι το Σαββάτο μαζευτήκαμε για εκδρομή στην πόλη Girona. Όμορφη πόλη και αρκετά ήσυχη. Εντύπωση μας έκαναν τα γραφικά στενά δρομάκια που παραπέμπουν στην παλιά ιστορία της. Διασχίζοντας το ποτάμι συναντάς διάφορα καφέ-ρεστοράν όπου μπορείς να απολαύσεις, μια ηλιόλουστη μέρα.

Girona 6ο Εσπερινό ΕΠΑΛ 1η ροή Erasmus+

Στην είσοδο, υπήρχε το Lleona de Girona. Βλέπαμε άτομα να ανεβαίνουν σε σκαλιά για να φτάσουν ένα αγαλματίδιο λιονταριού, πάνω σε μια κολόνα. Δεν καταλάβαμε τον λόγο. Ψάχνοντας εκ των υστέρων βρήκα το άρθρο. Εδώ λέει το “Qui besa el cul de la lleona retorna a Girona” που σημαίνει ότι όποιος φιλήσει τον πισινό του λιονταριού, θα επιστρέψει στην Χιρόνα. Άρα κάποια στιγμή θα επιστρέψω Χιρόνα. Να με περιμένεις...
Επόμενη στάση, Besalú. Εντύπωση προκαλεί η γέφυρα με τον κεντρικό δρόμο και οι πύλες που διασχίζει ο επισκέπτης για να εισέλθει στην πόλη. Χάνεσαι στα δρομάκια και ταξιδεύεις πίσω στον χρόνο. Νομίζω πως όλοι το χρειαζόμασταν την εξόρμηση πριν ακολουθήσει η καθημερινή εκπαίδευση.

Κυριακή ήταν η μέρα του αγώνα. Προτού καν οριστικοποιηθεί ότι θα συμμετάσχουμε στο ERASMUS+, ψάχναμε εισιτήρια για το Camp Nou. Όσοι πήγαμε, δεν είμασταν όλοι τρελαμένοι με το ποδόσφαιρο. Υποστήκαμε όμως πολιτισμικό σοκ για το πως πρέπει να πραγματοποιούνται αθλητικοί αγώνες. Είναι μια γιορτή και όχι πόλεμος. Το καταευχαρηστηθήκαμε. Είδαμε και από πολύ κοντά τον Μέσι!!!

Barcelona vs Athletic Bilbao Club at Camp Nou, Στάθης, 6ο Εσπερινό ΕΠΑΛ 1η ροή Erasmus+

Ξεκινώντας την εβδομάδα, μπήκαμε στο μουντ της εκπαίδευσης. Στο πρόγραμμα συμμετείχαν άτομα από τομείς πληροφορικής, υγείας πρόνοιας και ευεξίας και από τον διοίκησης και οικονομίας.

Hospital Universitari Germans Trias i Pujol, Barcelona, 6ο Εσπερινό ΕΠΑΛ 1η ροή Erasmus+

Το ξεκίνημα έγινε από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Hospital Universitari Germans Trias i Pujol όπου για 3 ημέρες μάθαμε σχετικά με την παιχνιδοποίηση, για το σύστημα υγείας και το πληροφορικό σύστημα που χρησιμοποιούν στην περιοχή και τέλος κάναμε μια περιήγηση στις πτέρυγες του νοσοκομείου. Ευχαριστούμε τον γιατρό Marcos Ayala Hernandez για την αναλυτική παρουσίαση.

Marcos Ayala Hernandez at Hospital Universitari Germans Trias i Pujol, Barcelona, 6ο Εσπερινό ΕΠΑΛ 1η ροή Erasmus+

Μια από τις επόμενες ημέρες, επισκεφθήκαμε τον Σύλλογο Νοσηλευτών Βαρκελώνης όπου μας ανέλυσαν ποια εκπαίδευση απαιτείται για να γίνει κάποιος νοσηλευτής και ποια επαγγελματικά δικαιώματα έχει στην Ισπανία. Απ' ότι αναφέρθηκε, ζητούν άτομα ακόμα και από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αρκεί να γνωρίζουν την Ισπανική γλώσσα.

Εδώ αναφέρθηκε το Doctoralia. Είναι μια ιστοσελίδα με όλους τους ιδιώτες γιατρούς. Μέσω του συστήματος αυτού μπορεί κάποιος να δει το βιογραφικό του γιατρού, την βαθμολογία του γιατρού από ιατρικές απαντήσεις που έχει δώσει, να κλείσει κανείς ραντεβού με τον γιατρό και πολλά άλλα ακόμα. Ρίξτε το μια ματιά, αξίζει.

Δεν θα μπορούσε να λείπει μια επίσκεψη σε αντίστοιχο ΕΠΑΛ στην Ισπανία. Αυτό ήταν το Institut Salvador Seguí. Εδώ μας εξήγησαν πως έχει το εκπαιδευτικό σύστημα στην Ισπανία και ποια τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων από το αντίστοιχο ΕΠΑΛ. Εντύπωση μας έκανε το τμήμα στο οποίο οι μαθητές κατασκεύασαν 3D εκτυπωτή και CNC μηχάνημα καθώς και το ρομποτάκι.

Στο Σαββατοκύριακο που μεσολάβησε, αφιερώσαμε χρόνο εκμάθησης της πλατφόρμας κατασκευής παιχνιδιών Unity στους συμμετέχοντες από τον τομέα της πληροφορικής.

Μάθημα Unity στην Moveu, Barcelona, 6ο Εσπερινό ΕΠΑΛ 1η ροή Erasmus+

Ενώ οι άλλες ειδικότητες αφιέρωσαν χρόνο στην εκμάθηση της Ισπανικής γλώσσας.

Μάθημα Ισπανικών στην Moveu, Barcelona, 6ο Εσπερινό ΕΠΑΛ 1η ροή Erasmus+

Ενδιαφέρουσα παρουσίαση έκανε και ο Dr Oscar Garcia Panella (Cookiebox) σχετικά με την παιχνιδοποίηση τόσο στην υγεία όσο και σε άλλους κλάδους. Μας παρουσίασε παραδείγματα παιχνιδιών και μελέτες σχετικά με την εφαρμογή της παιχνιδοποίησης. Μας ανέλυσε και το Serious Games For Health and Sport και την εφαρμογή του στην υγεία στο πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης.

Dr Oscar Garcia Panella στην Moveu, Barcelona, 6ο Εσπερινό ΕΠΑΛ 1η ροή Erasmus+

Μια από τις ημέρες του προγράμματος, επισκεφθήκαμε την εταιρία κατασκευής παιχνιδιών Vision. Εντύπωση μας έκανε το σύστημα 4d που χρησιμοποιούσαν. Μερικοί από εμάς ανεβήκαμε να δοκιμάσουμε. Εντύπωση μας έκανε το τραινάκι του λούναπαρκ (ναι, αυτό που αναπτύσσει ταχύτητες). Άλλοι δοκιμάσαμε γυαλιά VR για την απεικόνιση της πόλης της Βαρκελώνης. Σκοπός της επίσκεψης ήταν κυρίως να γνωρίσουμε τα εργαλεία που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην παιχνιδοποίηση, παρά το πως μπορεί να φτιαχτεί κάποιο παιχνίδι (που άλλωστε κάτι τέτοιο είναι και απόρρητο μυστικό της εταιρίας).

Αυτές ήταν οι κυριότερες δραστηριότητές μας. Όμως τι αποκομίσαμε από την όλη εμπειρία του προγράμματος; Εμβαθύναμε παραπάνω στην έννοια της παιχνιδοποίησης και πως εφαρμόζεται στους τομείς υγείας με παραδείγματα που αναπτύχθηκαν. Μερικοί από τους συμμετέχοντες βρέθηκαν εκτός Ελλάδος για πρώτη φορά και έτσι εντύπωση προκάλεσε η οργάνωση της Βαρκελώνης σε όλους τους τομείς (τόσο στα μέσα μαζικής μεταφοράς όσο και στο σύστημα υγείας αλλά και αλλού). Οι άνθρωποι που συναντήσαμε ήταν ζεστοί και φιλικοί μαζί μας, άσχετα με τα πολιτικά προβλήματα που επικρατούσαν την περίοδο της επίσκεψής μας.

Θέλουμε να ευχαριστήσουμε την Νατάσσα που ήταν υπεύθυνη για εμάς. Μας βοήθησε να προσαρμοστούμε στους ρυθμούς, να κινηθούμε στην πόλη και να επικοινωνήσουμε με τους Καταλανούς. Επίσης τα υπόλοιπα μέλη της Moveu που ήταν εκεί για εμάς, τον Θάνο, τον Λεωνίδα και τον Μανώλη.

Επίσης θέλουμε να ευχαριστήσουμε την υπόλοιπη ομάδα για την άψογη συνύπαρξη και τις αμέτρητες ώρες γέλιου, τον Γιώργο, την Ελένη, την Χριστίνα, τον Βασίλη, την Αναστασία, τον Ηρακλή, την Σοφία, την Ειρήνη, την Κωνσταντίνα, την Κατερίνα, την Δήμητρα, τον Τάσο και τον Αντρέα.

Τέλος θέλουμε να ευχαριστήσουμε τους συνοδούς εκπαιδευτικούς που αν και ήταν υπεύθυνοι για όλους μας, ήταν πολύ ευχάριστοι σαν παρέα και συνέβαλαν στο να είναι το ERASMUS+ μια εμπειρία ευχάριστη σε όλους που θα τη θυμόμαστε για χρόνια. Ευχαριστούμε Βασίλη, Ελένη, Απόστολε, Παύλο.

Ελπίζουμε να έχουν συνέχεια οι αναμνήσεις που κρατάμε ζωντανές μέσα μας...

Περισσότερες φωτογραφίες δείτε στο άλμπουμ στο flickr.
Επίσης μπορείτε να δείτε στο άλμπουμ στο facebook.

Επιμέλεια ανάρτησης:
Ευστάθιος Ιωσηφίδης
Κωνσταντίνα Τσολάκογλου

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.