Εγκατάσταση pi-hole στην διανομή Arch Linux στο odroid


Η πρώτη κίνηση που κάνει κάποιος μετά που θα εγκαταστήσει το λειτουργικό σύστημα ή κάποιον νέο browser, αυτό που κάνει είναι να ψάξει ένα πρόσθετο που να του κόβει τις διαφημήσεις και τα αναδυόμενα παράθυρα. Κάποια από τα πιο γνωστά προγράμματα είναι το ublock origin, το ublock addblocker plus, το add block plus.

Η πιο αποδοτική λύση είναι να γίνεται αυτό σε επίπεδο DNS. Να μπορείτε να συνδέετε τις συσκευές σας στο router σας, χωρίς να έχετε εγκατεστημένο κάποιο πρόσθετο. Άλλωσε η χρήση υπηρεσίας που να κόβει τις διαφημήσεις στο κινητό είναι άγνωστη για πολλούς.

Θα μου πείτε, ορισμένοι βγάζουν χρήματα από τις διαφημήσεις για την συντήρηση της ιστοσελίδας τους. Αυτό να το καταλάβω. Όμως υπάρχουν σελίδες με άπειρες διαφημήσεις και καθόλου περιεχόμενο. Άλλες που έχουν αναδυόμενα παράθυρα, που αρκετές φορές στέλνουν ιό.

ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

Επειδή μου εμφάνισε ένα σφάλμα κατά την εγκατάσταση του προαπαιτουμένου dnsmasq-2.77-1-armv7h.pkg.tar.xz, αυτό που έκανα είναι να κάνω μια αναζήτηση για το πακέτο αυτό. Το πρώτο που βρήκα ήταν η διεύθυνση http://tardis.tiny-vps.com/aarm/packages/d/dnsmasq/ όπου κατέβασα το αρχείο από εκεί με την εντολή:

wget http://tardis.tiny-vps.com/aarm/packages/d/dnsmasq/dnsmasq-2.77-1-armv7h.pkg.tar.xz

Όταν ολοκληρώθηκε η λήψη, έπρεπε να το εγκαταστήσω. Αυτό γίνεται με την εντολή:

pacman -U /home/username/dnsmasq-2.77-1-armv7h.pkg.tar.xz

* Το κατέβασα στον κατάλογο όπου έχω τον χρήστη.

Και τώρα απομένει η εγκατάσταση του προγράμματος.

yaourt -S pi-hole-ftl pi-hole-server

Επόμενη κίνηση να γίνει μια αλλαγή στο αρχείο dnsmasq.cong

nano /etc/dnsmasq.conf

Βγάλτε το # από την σειρά:

[...]
conf-dir=/etc/dnsmasq.d/,*.conf


systemctl enable dnsmasq.service
systemctl restart dnsmasq.service

Βεβαιωθείτε ότι έχετε εκκινήσει και την υπηρεσία:

systemctl enable pi-hole-ftl.service
systemctl restart pi-hole-ftl.service

Επόμενη κίνηση είναι να βάλετε την στατική IP από το odroid (ή όποια πλακέτα έχετε) στο DNS στο router σας. Δείτε πως γίνεται κάτι τέτοιο εδώ. Εναλλακτικά μπορείτε να το εισάγετε στον υπολογιστή σας ή σε όποια άλλη συσκευή έχετε.

Εάν είστε οπτικός τύπος, μπορείτε να εγκαταστήσετε και κάποιον webserver (lighttpd ή ngnix) και να έχετε μια οπτική πληροφορία σχετικά με την υπηρεσία. Προσωπικά δεν με εξυπηρετούσε σε κάτι και δεν την εγκατέστησα. Εσείς μπορείτε να το κάνετε ακολοθόντας οδηγίες από το wiki. Ακόμα μια περιγραφική σελίδα είναι και η https://jenningsga.com/blog/install-pi-hole-on-arch/ ή και αυτή https://www.fororaspberry.es/viewtopic.php?t=5186

Για περισσότερες πληροφορίες δείτε το wiki στο Arch Linux.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.