Παρουσίαση του Gnome Zen-mini 2011.9 και εγκατάσταση

Τον Σεπτέμβριο βγήκε η έκδοση 2011.9 του Gnome Zen-Mini.To Zen-Mini είναι μια έκδοση του PCLinuxOS βασισμένη στο γραφικό Gnome αλλά χωρίς εγκατεστημένα προγράμματα. Αυτό το μαρτυράει και το μέγεθος που είναι μόλις 351ΜΒ.

Καταρχήν μπορείτε να το κατεβάσετε από εδώ.

Περιμένοντας να εκκινήσει, θα δούμε το περιβάλλον εργασίας:Προχωρόντας την εξερεύνησή μας, θα δούμε στην μπάρα ότι υπάρχουν

1. Ο Firefox (εντύπωση μας έκανε ότι έπαιζαν βίντεο στο Youtube):2. Βεβαίως το τερματικό:3. Το Synaptic (ο διαχειριστής λογισμικού):4. Και το Control Center:ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ


Συνέχισε η εγκατάσταση. Και αυτή ήταν πολύ απλή και γρήγορη διαδικασία.

1. Στην επιφάνεια εργασίας υπάρχει το Install PCLinuxOS.2. Στο παράθυρο που ανοίγει, πατήστε Next.3. Στο επόμενο παράθυρο μας ενημερώνει για τις κατατμήσεις. Ίσως αυτό είναι το πιο δύσκολο σημείο. Προσωπικά ήταν το πιο εύκολο. Επέλεξα Custom disk partitioning.Βλέπουμε τον δίσκο. Να σημειώσουμε απλά ότι ο δίσκος είναι διαμορφωμένος από προηγούμενη εγκατάσταση διανομής Linux. Αυτό σημαίνει ότι την κατάτμηση /home δεν θα την πειράζαμε.Πατάμε στην 1η κατάτμηση και δηλώνουμε σαν σημείο προσάρτησης (mount point) το root (/)Το Swap, μένει ως έχει.

Στην επόμενη κατάτμηση πατάμε επάνω της και επιλέγουμε σημείο προσάρτησης το /home.Αφού τελειώσουμε πατάμε Done.

4. Εδώ είναι το σημείο που φοβούνται όλοι αν θα σβηστούν τα αρχεία που έχουν στην κατάτμηση /home. Όπως βλέπετε σας ρωτάει ποιες κατατμήσεις να διαμορφώσει.Πατάμε Next.

5. Στην οθόνη αυτή μας πληροφορεί ότι θα διαμορφώσει τις επιλεγμένες κατατμήσεις.Πατάμε Next.

6. Και ξεκινάει η εγκατάσταση.7. Τελείωσε η εγκατάσταση. Τώρα μας ρωτάει για το GRUB. Επιλέξτε λιγότερο χρόνο αναμονής για εκκίνηση συστήματος.8. Εδώ χρησιμεύει αν έχετε εγκαταστήσει παράλληλα με windows να δηλώσετε ποιο να είναι το προεπιλεγμένο λειτουργικό σύστημα.9. Τελειώσαμε. Πατήστε Finish για να επανεκκινήσει.10. Με την εκκίνηση, θα σας ζητηθεί να δηλώσετε κωδικό root και να δηλώσετε ένα χρήστη.


ΠΡΩΤΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ


Μετά την εγκατάσταση, πρέπει:

1. Να κάνετε εγκατάσταση γλώσσας τα Ελληνικά (υπάρχει εικονίδιο στην επιφάνεια εργασίας).
2. Εγκατάσταση του Libre office (υπάρχει εικονίδιο στην επιφάνεια εργασίας).
3. Επιλέξτε το πιο γρήγορο αποθετήριο (έχει εργαλείο που το κάνει). Επιλέξτε αυτό για την χώρα μας.
4. Να κάνετε μια αναβάθμιση (βολεύει το Synaptic> Mark All Updates> Apply).
5. Τώρα ξεκινάτε να βάζετε το αγαπημένο σας λογισμικό. Προσωπικά κρατάω ένα αρχείο txt το οποίο γράφω apt-get install και όλα τα ονόματα προγραμμάτων που θέλω.

Πλεονεκτήματα της έκδοσης είναι:
1. Όπως όλες οι PCLinuxOS είναι rolling.
2. Έχετε εγκαταστήσει όλα τα αγαπημένα σας προγράμματα (αν δεν παίζετε παιχνίδια, απλά δεν υπάρχουν εγκατεστημένα).
3. Εκκινεί υπερβολικά γρήγορα. Προσωπικά έχω δοκιμάσει openSUSE, Ubuntu, Mint, Fedora. Τους αφήνει πίσω έτη φωτός!!!

Δοκιμάστε την και πείτε μας την γνώμη σας...

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.