Εγκατάσταση Windows XP

Αν και το site ασχολείται με το Linux (και ειδικότερα με το Ubuntu), υπάρχουν περιπτώσεις που κάποιος χρήστης είτε θέλει να εγκαταστήσει windows σε Virtual περιβάλλον, είτε θέλει να έχει ένα dual boot υπολογιστή. Όμως τί γίνεται αν τα windows (και στις 2 παραπάνω περιπτώσεις) χαλάσουν και χρειαστεί να τα ξαναεγκατασήσουμε;

Στον οδηγό θα δούμε πως μπορούμε να κάνουμε Format. Πως κάνουμε Format στον υπολογιστή μας και Re-Install στα Windows Xp.

ΠΡΟΣΟΧΗ: ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΟΥΜΕ CD ΜΕ WINDOWS ΑΥΘΕΝΤΙΚΑ. Επίσης καλό θα ήταν να έχετε εύκαιρους τους drivers των συσκευών σας (τα cd που σας δώσανε όταν τις αγοράσατε).

1. Πρώτα από όλα θα πρέπει να μπούμε στο Bios (αυτό θα γίνει αφού κάνουμε επανεκκίνηση και πατήσουμε το πλήκτρο Delete ή το F2). Στο Bios θα ορίσουμε να κάνει boot από το dvd/cd-drive . Κάνουμε αποθήκευση τις ρυθμίσεις μας και είμαστε πια έτοιμοι να προχωρήσουμε... Στα τελευταία μοντέλα αυτή η διαδικασία έχει αντικατασταθεί πατώντας το πλήκτρο F10 ή F12. Οπότε βγάζει μια οθόνη που μας ρωτάει με ποιό μέσο θέλουμε να ξεκινήσει ο υπολογιστής.

2. Αφού έχουμε ήδη βάλει το cd των Windows xp στο cd/dvd drive ο υπολογιστής κάνει επανεκκίνηση μετά και την αποθήκευση των ρυθμίσεων στο Bios.

3. Μας βγάζει αργότερα μια μαύρη οθόνη που θα πρέπει να πατήσουμε ένα (οποιοδήποτε) πλήκτρο. Για να κάνει boot από το cd.

Οθόνη Boot4. Στη συνέχεια ο υπολογιστής θα φορτώσει τα αρχεία εγκατάστασης. Αυτό θα πάρει μερικά λεπτά.

Οθόνη φόρτωσης αρχείων εγκατάστασης5. Αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία μας βγάζει σε ένα menu και μας καλώς ορίζει στην εγκατάσταση των Windows xp. Πατάμε Enter και συνεχίζουμε.

Οθόνη Καλως Ορίσατε. Πατήστε Enter6. Στην επόμενη οθόνη θα συναντήσουμε το Windows Xp Lincensing Agreement, το διαβάζουμε προσεχτικά και Αφού συμφωνήσουμε με τους όρους πατάμε F8.

Οθόνη άδειας χρήσης (πατήστε F8)7. Στην συνέχεια θα προετοιμάσουμε τον σκληρό μας δίσκο για να κάνουμε την εγκατάσταση των Windows Xp. Εδώ βλέπουμε μια λίστα με τους σκληρούς δίσκους και τα partitions που έχουμε κάνει.

Οθόνη με partitions8. Τώρα πατάμε το πλήκτρο D για να διαγράψουμε το partition (έτσι θα διαγράφουν και όλα τα δεδομένα που είχαμε προηγουμένως, για αυτό καλό είναι να έχουμε κάνει από πριν ένα back-up, να έχουμε δηλαδή αποθήκευσει τα δεδομένα μας σε cd ή dvd). Tο Windows Setup θα μας προειδοποιήσει για το ενδεχόμενο διαγραφής του partition και αφού συμφωνήσουμε πατάμε Enter.

Οθόνη δημιουργίας partition D9. Για να ολοκληρώσουμε την διαγραφή πατάμε L. Αφού μας βγάλει την παρακάτω οθόνη:

Οθόνη δημιουργίας partition L10. Θα επιστρέψουμε στην προηγούμενη οθόνη (στην λίστα με τα partitions και τον σκληρό δίσκο). Θα δούμε στην λίστα ένα Unpartitioned space το οποίο εμείς θα το επιλέξουμε και θα πατήσουμε το πλήκτρο C για να δημιουργηθεί ένα νέο partition.

Οθόνη δημιουργίας partition C11. To windows setup θα μας ρωτήσει για το μέγεθος του partition, πατάμε Enter και συνεχίζουμε...

Οθόνη δημιουργίας partition μέγεθοςΣτο σημείο αυτό, μπορούμε να δημιουργήσουμε περισσότερα του ενός partitions. ΣΥΝΙΣΤΑΤΑΙ να φτιάχνετε τουλάχιστον 2 partitions. Στο ένα θα βάλετε το λειτουργικό σύστημα και εγκατάσταση όλων των προγραμμάτων (πχ Office, αντιβιοτικό κλπ) και στο άλλο θα κρατήσετε τα δεδομένα σας (documents, φωτογραφίες κλπ).
Προσωπικά σας συνιστώ να φτιάξετε και 3ο partition για να αποθηκεύετε ότι κατεβάζετε από το Internet. Πιθανό να είναι μολυσμένο με ιο και καλό θα ήταν να το ψάξετε με αντιβιοτικό.
Με αυτό τον τρόπο αν χρειαστεί να κάνετε format στο σκληρό δίσκο και εγκατάσταση τα windows, δεν χρειάζεται να κάνετε backup των δεδομένων σας. Το μόνο που πρέπει να προσέχετε είναι να σώσετε τα e-mail σας και την λίστα διευθύνσεων (mail και web browser).

12. Για μια ακόμη φορά θα επιστρέψουμε στην λίστα με τα partitions (εδώ C:). Αφού επιλέξουμε το partition που θέλουμε να εγκαταστήσουμε τα Windows xp πατάμε Enter.

Οθόνη δημιουργίας partition13. Τώρα θα επιλέξουμε ποιο File system επιθυμούμε. Θα επιλέξουμε NTFS file system (διαφορετικά quick). Πατάμε Enter και συνεχίζουμε.

Οθόνη format σε NTFS14. Το Windows setup θα πραγματοποιήσει ένα format στο partition , μετά από αυτό το στάδιο ο σκληρός δίσκος θα είναι ολοκληρωτικά άδειος.

Οθόνη format15. Τώρα το windows setup θα αντιγράψει κάποιους φακέλους και αρχεία από το cd που είναι απαραίτητα για να αρχίσει η εγκατάσταση των Windows xp. Αυτό θα πάρει μερικά λεπτά.

Οθόνη αντιγραφής αρχείων16. Όταν τελειώσει και αυτή η διαδικασία το Windows setup θα κάνει restart στον υπολογιστή. Μην πατήσετε τίποτα. Περιμένετε 10 δευτερόλεπτα για να κάνει το restart από μόνο του.

Οθόνη restart17. Μετά από όλα αυτά θα αρχίσει η εγκατάσταση των Windows Xp. Ο χρόνος που θα απαιτηθεί για να εγκατασταθούν θα είναι 40-60 λεπτά. Θα χρειαστεί να κάνετε μόνο μερικές επιλογές. Όπως να βάλετε ημερομηνίες και το serial number.

Οθόνη εγκατάστασηςΑκολουθεί ο γολγοθάς της εγκατάστασης των drivers των συσκευών σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.