Γιατί να χρησιμοποιήσω openSUSE;

I love openSUSE


Ένα πράγμα που με ρωτάνε πολλοί, ξανά και ξανά, είναι «Γιατί openSUSE;». Η έννοια της ερώτησης δεν είναι πάντα η ίδια. Μπορεί να σημαίνει: «Γιατί να το χρησιμοποιήσω;», «Γιατί πρέπει να συνεισφέρω στο έργο openSUSE;», «Γιατί το χρησιμοποιείς εσύ;», «Γιατί να μην χρησιμοποιήσω [βάλτε το όνομα κάποιας άλλης διανομής];», αλλά η ερώτηση καταλήγει πάντα στο «Τι ιδιαίτερο έχει η openSUSE;».

Είναι μια καλή ερώτηση, και η δυσκολία στην απάντηση δεν οφείλεται στην έλλειψη καλών λόγων, αλλά στην αφθονία τους, σε συνδυασμό με μια γενική τάση στην κοινότητά openSUSE, που είναι πολύ μετριόφρων.

Εδώ είναι μια προσπάθειά να δούμε μερικούς λόγους για τους οποίους εσείς, ο αναγνώστης, πρέπει να συνεισφέρετε στο έργο openSUSE και να χρησιμοποιείτε το λογισμικό που αναπτύσσει η κοινότητα.


1ος Λόγος: Δεν είμαστε (απλώς) μια διανομή Linux


Κανονικά, το πρώτο πράγμα που σκέφτονται οι άνθρωποι όταν ακούνε το openSUSE είναι η «Τυπική έκδοση της διανομής», όπως το openSUSE Leap (Λήψη ΕΔΩ)

Ωστόσο, το έργο openSUSE παράγει πολλά περισσότερα.

Για αρχή, δεν έχουμε μία, αλλά τεχνικά ΔΥΟ άλλες διανομές Linux που διατηρούμε.

openSUSE Tumbleweed - η εκπληκτική κυλιόμενη έκδοση που καταφέρνει να προσφέρει στους χρήστες του σταθερό, εύχρηστο, λειτουργικό σύστημα Linux, με συνεχή ενημέρωση λογισμικού.
Ιδανικό όχι μόνο για προγραμματιστές, αλλά και για όσους θέλουν το πιο πρόσφατο και καλύτερο λογισμικό, κορυφαίοι ειδικοί του Linux, όπως ο Greg Kroah-Hartman, έχουν δηλώσει ότι οι κυλιόμενες κυκλοφορίες όπως το Tumbleweed αντιπροσωπεύουν το «μέλλον» των διανομών Linux. Το openSUSE είναι το καλύτερο (Διαβάστε το άρθρο Γιατί να χρησιμοποιείσετε openSUSE Tumbleweed) μεταξύ των κυλιόμενων διανομων.
Στην περίπτωσή μου, προτιμώ το Tumbleweed τόσο για την σταθερότητά του αλλά και διότι ως ενεργός μεταφραστής του GNOME, θέλω να έχω πάντα την τελευταία έκδοση του GNOME ώστε να διορθώνω σφάλματα μετάφρασης, έτσι ώστε να επωφελούνται άλλες διανομές που χρησιμοποιούν GNOME.
Αν θέλετε να το δείτε μόνοι σας, κατεβάστε από το ΕΔΩ

openSUSE Leap - Η openSUSE Leap είναι ένας "καινούργιος" τρόπος κατασκευής της openSUSE και είναι ένας νέος τύπος υβριδικής διανομής Linux. Η Leap χρησιμοποιεί την πηγή από την SUSE Linux Enterprise (SLE), η οποία δίνει στην Leap ένα επίπεδο σταθερότητας απαράμιλλο από άλλες διανομές Linux και το συνδυάζει με τις εξελίξεις της κοινότητας για να δώσει στους χρήστες, προγραμματιστές και sysadmins την καλύτερη διαθέσιμη σταθερή εμπειρία Linux.
Η πρώτη κυκλοφορία της Leap ήταν στις 4 Νοεμβρίου 2015, με την κυκλοφορία της openSUSE Leap 42.1. Η Leap θα έχει μικρές κυκλοφορίες και οι χρήστες αναμένεται να κάνουν αναβάθμιση στην τελευταία δευτερεύουσα κυκλοφορία εντός 6 μηνών από τη διαθεσιμότητά της, οδηγώντας σε κύκλο ζωής 18 μηνών συντήρησης και με ενημερώσεις ασφαλείας ανά δευτερεύουσα κυκλοφορία. Η σειρά Leap 15 αναμένεται να επιτύχει περίπου 36 μήνες ενημερώσεων συντήρησης και ασφάλειας.

openSUSE Kubic: Η openSUSE Kubic είναι ένα έργο που συντηρεί πολλές τεχνολογίες που σχετίζονται με container ως μέρος του openSUSE.

Αυτό επικεντρώνεται κυρίως στο openSUSE Kubic, μια παραλλαγή openSUSE Tumbleweed που επικεντρώνεται στη φιλοξενία υπηρεσιών container. Η openSUSE Kubic αποτελείται επί του παρόντος από δύο βασικά στοιχεία:

* openSUSE MicroOS - ένα λειτουργικό σύστημα που βασίζεται στο openSUSE που παρέχει ενημερώσεις Transactional (Atomic) σε ένα σύστημα αρχείων btrfs root μόνο για ανάγνωση, σχεδιασμένο να φιλοξενεί containers με αυτοματοποιημένη διαχείριση και ενημέρωση κώδικα.
* kubeadm - ένα εργαλείο εκκίνησης συστοιχίας Kubernetes ενσωματωμένο ως μέρος της openSUSE Kubic για εκτέλεση πάνω από την openSUSE MicroOS.
Ο πηγαίος κώδικας για μεγάλο μέρος των εργαλείων που σχετίζονται με το Kubic βρίσκεται στο GitHub Project.

Λοιπόν, η openSUSE δεν είναι μόνο ΜΙΑ διανομή Linux, αλλά περιμένετε, υπάρχουν περισσότερα!

Το έργο openSUSE φιλοξενεί έναν ολόκληρο σωρό άλλων έργων λογισμικού, πάντα Open Source, τα οποία χρησιμοποιούμε στην κοινότητα αλλά και ενθαρρύνουμε τους άλλους να χρησιμοποιούν και να συνεισφέρουν. Αυτά περιλαμβάνουν:

Open Build Service - το εργαλείο κατασκευής, το οποίο δημιουργεί όλα τα πακέτα μας, καθώς και αυτά για SUSE Linux Enterprise, Arch, Debian, Fedora, Scientific Linux, RHEL, CentOS, Ubuntu και πολλά άλλα.

openQA - αυτοματοποιημένη δοκιμή για οποιοδήποτε λειτουργικό σύστημα, το οποίο μπορεί να διαβάσει την οθόνη και να ελέγξει τον κεντρικό υπολογιστή δοκιμής με τον ίδιο τρόπο που κάνει ένας χρήστης.

YaST - Το καλύτερο και ολοκληρωμένο εργαλείο ρύθμισης και εγκατάστασης συστήματος Linux.

KIWI - Δημιουργεί εικόνες Linux σε πραγματικό υλικό, αλλά και για συστήματα container όπως το Docker ή το podman.

Snapper - Δημιουργία, διαχείρηση και επαναφορά στιγμιοτύπων συστήματος. Επαναφέρετε το σύστημά σας χωρίς ταλαιπωρία σε προηγούμενο στιγιότυπο όταν μετά από ενημέρωση καταλήξετε με κατεστραμμένο σύστημα (πιθανότατα να είναι δικό σας λάθος, το Snapper μπορεί να σας δείξει τι άλλαξε μεταξύ των στιγμιότυπων).

OSEM - Διαχείριση Εκδηλώσεων Ανοιχτού Κώδικα. Πολλά έργα ανοιχτού κώδικα έχουν τα δικά τους συνέδρια και άλλες εκδηλώσεις. Έχουμε το δικό μας εργαλείο για τη διαχείριση προτάσεων για παρουσιάσεις, την οργάνωση προγραμμάτων, τη λήψη εγγραφών κ.λπ.

Και πολλά άλλα, πολλά από τα οποία μπορείτε να βρείτε στη σελίδα του έργου μας στο GitHub.


2ος Λόγος: Κατασκευάζουμε και χρησιμοποιούμε τα καλύτερα εργαλεία


Ίσως έχετε παρατηρήσει ένα κοινό θέμα ανάμεσα σε πολλά από τα έργα λογισμικού που αναφέρονται παραπάνω. Είμαστε ένα έργο που ενδιαφέρεται πολύ για τη χρήση του σωστού εργαλείου για τη κατάλληλη δουλειά.
Σε πολλές περιπτώσεις αυτό σημαίνει τη χρήση πολλών από τα ίδια εργαλεία που χρησιμοποιούν άλλα έργα, όπως είναι IRC, Git & GitHub, Φόρουμ, Λίστες αλληλογραφίας κ.λπ. Δεν είμαστε το είδος του έργου που θέλει να εφεύρει ξανά τον τροχό μόνο και μόνο επειδή δεν το κάναμε πρώτοι, αλλά όταν τα εργαλεία που βρίσκονται εκεί έξω δεν κάνουν τη δουλειά αρκετά καλά, σηκώνουμε τα μανίκια μας και προσπαθούμε να δημιουργήσουμε το καλύτερο εργαλείο για αυτήν την κάθε εργασία.

Εργαζόμαστε επίσης πολύ σκληρά για να παράγουμε εργαλεία που μπορούν και πρέπει να υιοθετηθούν από ένα πολύ ευρύτερο κοινό και όχι μόνο από την «κοινότητα του openSUSE».
Αυτό πιθανότατα τονίζεται καλύτερα μιλώντας για δύο από τα καλύτερα εργαλεία μας, το Open Build Service και το openQA.

Open Build Service - Όπως ήδη αναφέρθηκε, το εργαλείο κατασκευής δημιουργεί όλα τα πακέτα διανομής openSUSE, τα ISO κλπ.
Δημιουργεί και φιλοξενεί αποθετήρια για αυτά τα πακέτα.
Κατασκευάστηκε πάντα ως εργαλείο για χρήση από όλες τις διανομές, το οποίο είναι σε θέση να δημιουργήσει πακέτα για SUSE Linux Enterprise, Arch, Debian, Fedora, Scientific Linux, RHEL, CentOS, Ubuntu και άλλα.
Υπάρχει μια γραφική διεπαφή (μπορείτε να δείτε και να το χρησιμοποιήσετε ΕΔΩ) αλλά και το εργαλείο γραμμής εντολών osc (τεκμηρίωση ΕΔΩ). Ακόμα και κάποιος που δεν έχει εμπειρία κατασκευής πακέτων μπορεί εύκολα να δει τα περιεχόμενα οποιουδήποτε πακέτου στο OBS, να καταλάβει πώς δημιουργούνται, να το διακλαδώσει (να το κάνει fork, για να χρησιμοποιήσουμε τον ισοδύναμο όρο του github) στο δικό του Έργο-Αποθετήριο και να το επεξεργαστεί όπως νομίζει.
Επιτρέπεται η χρήση του OBS του openSUSE από οποιονδήποτε χωρίς χρέωση, έτσι ώστε να μπορεί να κατασκευάσει και να φιλοξενήσει τα πακέτα του στην υποδομή του openSUSE, δωρεάν (αν και τουλάχιστον, θα θέλαμε ως αντάλλαγμα να βεβαιωθούν ότι τα πακέτα για openSUSE λειτουργούν αβασάνιστα ;-) )
Το OBS χρησιμοποιείται ήδη από άλλες εταιρείες και έργα όπως το VideoLAN, η Dell, το HipChat και το ownCloud, αλλά αν είστε στον κλάδο δημιουργίας λογισμικού για Linux, πρέπει πραγματικά να αναρωτηθείτε «Γιατί δεν χρησιμοποιώ το OBS για την κατασκευή τα πακέτα μου;»

openQA - Ένα άλλο κόσμημα. Το openQA είναι ένα εργαλείο δοκιμών που σας επιτρέπει να δημιουργήσετε δοκιμές για οποιοδήποτε λειτουργικό σύστημα ή εφαρμογή. Σε αντίθεση με σχεδόν κάθε άλλο εργαλείο δοκιμών, το openQA δοκιμάζει το λογισμικό με τον ίδιο τρόπο που το κάνουν οι χρήστες. Κοιτάζει στην οθόνη και διασφαλίζει ότι ο χρήστης θα δει τι περιμένετε να δει. Στη συνέχεια, θα πατήσει τα ίδια κουμπιά πληκτρολογίου και ποντικιού με τα οποία ένας χρήστης θα εργαζόταν μέσω της εφαρμογής. Μπορείτε να το δείτε στη δράση ΕΔΩ.
Το openSUSE χρησιμοποιεί εκτεταμένα το openQA για την κατασκευή του Tumbleweed. Ο προτεινόμενος κώδικας για το Tumbleweed δοκιμάζεται από το openQA πριν γίνει αποδεκτός και δοκιμαστεί ξανά META την αποδοχή του (για να βεβαιωθούμε ότι ενσωματώνεται καλά με όλα τα άλλα πακέτα που έχουν συγχωνευθεί πρόσφατα).
Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να προσφέρουμε το Tumbleweed ως μια «σταθερή» κυλιόμενη έκδοση, γιατί χάρη στο openQA γνωρίζουμε ότι η διανομή λειτουργεί πριν σταλούν οι ενημερώσεις στους υπολογιστές των χρηστών. Εάν κάτι δεν δουλέψει, το openQA σταματά την κυκλοφορία και οι χρήστες δεν παρατηρούν προβλήματα, εκτός από ίσως μια μικρή καθυστέρηση στη λήψη νέων ενημερώσεων. Με την (εξαιρετικά σπάνια) πιθανότητα κάτι να ξεφύγει από το openQA, γίνεται μια νέα δοκιμαστική υπόθεση, οπότε δεν γινεται ποτέ το ίδιο λάθος δύο φορές.
Το openQA χρησιμοποιείται επίσης από την SUSE για τη δοκιμή της SUSE Linux Enterprise και το έργο Fedora ξεκίνησε πρόσφατα να το χρησιμοποιεί. Θα θέλαμε να δούμε περισσότερες διανομές να το χρησιμοποιούν.

openSUSE Engineering

3ος Λόγος: Θέματα μηχανικής


Γιατί επικεντρωνόμαστε στα εργαλεία; Πέρα από τα εργαλεία που χρησιμοποιούμε, ξοδεύουμε πολύ χρόνο, εγκεφαλικά κύτταρα και συζητήσεις, σηκώνουμε μανίκια και προσπαθούμε να βρούμε τον καλύτερο τρόπο για να δημιουργήσουμε το λογισμικό.

Αυτό οδήγησε στο openSUSE να πρωτοστατεί με πολλές καινοτομίες σε τομείς όπως η διαχείριση πακέτων. Το zypper και το libsolv σημαίνουν ότι, σε αντίθεση με άλλες διανομές Linux που βασίζονται σε RPM, το «χάλι με τις εξαρτήσεις» είναι κάτι παρελθόν για εμάς και καταφέρνουμε να σταθούμε δίπλα-δίπλα με Debian και Ubuntu, να δούμε τους διαχειριστές πακέτων τους και να πούμε «ωραία, μπορούμε να το κάνουμε αυτό και πολλά περισσότερα».

Επίσης, δεν μας ενδιαφέρει να είμαστε ένα άλλο έργο ανοιχτού κώδικα που να παίρνει τα πάντα από δεκάδες έργα και είτε να σφραγίζουμε το λογότυπό μας και να το ονομάζουμε δικά μας, είτε να αλλάζουμε πολλά πράγματα και να μην επιστρέφουμε έργο στην κοινότητα.
Δουλεύουμε σε συνεργασία με όλα τα γνωστά έργα ανοικτού κώδικα, είτε ο πυρήνας, το GNOME, το KDE, οτιδήποτε άλλο, για να δώσουμε τα ανατροφοδότηση, να στείλουμε τις διορθώσεις στον κώδικα, για το όφελος όλων.

Συνέδριο Νυρεμβέργη 2019


4ος Λόγος: Κοινότητα, κοινότητα, κοινότητα


Η κοινότητα openSUSE είναι υπέροχη. Θα συνοψίσω μερικά πράγματα εδώ.

Πρώτον, λίγα λόγια για την SUSE. Η SUSE χρηματοδοτεί την κοινότητα openSUSE, και αποτελεί ένα σημαντικό μέρος της κοινότητας, απασχολώντας έναν μεγάλο αριθμό προγραμματιστών που συνεισφέρουν στο έργο openSUSE, συνεισφέρει δε στο έργο openSUSE τόσο με κώδικα, όσο και με προσωπικό αλλά και με χρήματα.
Από πολλές απόψεις είναι ο «προστάτης» του έργου openSUSE, έχοντας την εταιρία στην πλάτη μας όταν το χρειαζόμαστε, χωρίς όμως να σημαίνει ότι η εταιρία SUSE ελέγχει το έργο. Το έργο openSUSE είναι ανεξάρτητο, ελεύθερο να καθορίσει τη δική του κατεύθυνση.
Η SUSE βλέπει τον εαυτό της ως ίσο μέλος στην κοινότητα, συμμετέχοντας με τον ίδιο τρόπο όπως όλοι οι άλλοι, ενθαρρύνοντας τους μηχανικούς της να συμμετέχουν σε συζητήσεις και βοηθούν στον καθορισμό της κατεύθυνσης του έργου openSUSE μέσω υποβολής κώδικα, όπως όλοι οι άλλοι.
Ο ανοικτός κώδικας λειτουργεί καλύτερα όταν υπάρχει ελευθερία καινοτομίας, αυτή είναι η θέση στην οποία βρίσκεται το έργο openSUSE, η SUSE είναι μια εταιρεία που κατανοεί την βάση της - καθώς η τρέχουσα εκστρατεία της λέει ότι «Ο ανοικτός κώδικας είναι στα γονίδιά μας».

Αν λοιπόν η SUSE δεν είναι το «αφεντικό», τότε ποιος είναι; Προφανώς η κοινότητα. Αυτή αποφασίζει, και μάλιστα θέλουμε περισσότερα άτομα να μας βοηθήσουν να κάνουμε πολλά πράγματα! Είμαστε το είδος του έργου που είναι πολύ ανοιχτό σε όλους που θέλουν να συνεισφέρουν και προσπαθούμε σκληρά να διατηρήσουμε ένα πολύ χαμηλό «εμπόδιο» για την είσοδο.
Η κοινότητα openSUSE δεν είναι το είδος της κοινότητας που θα ορίσει να αποκτήσετε πολλές γνώσεις προτού σας επιτραπεί να κάνετε οτιδήποτε για το έργο openSUSE.
Εάν δείτε κάτι που χρειάζεται διόρθωση, μιλήστε με τα άτομα που εργάζονται στην επίλυση σφαλμάτων, διορθώστε το μαζί τους και υποβάλετε τις συνεισφορές σας. Αυτό ισχύει για τον κώδικα, τον ιστότοπο, το wiki, το μάρκετινγκ, οτιδήποτε και οπουδήποτε. Δεν είμαστε ένα έργο για το οποίο χρειάζεστε άδεια για να μπορέσετε να συμμετάσχετε.
Προσπαθούμε να διατηρήσουμε τις διαδικασίες μας λιτές, αλλά αυτές που έχουμε είναι στο Wiki μας, και όσον αφορά τη συνάντηση με υπάρχοντα μέλη που συνεισφέρουν, μπορείτε εύκολα να τους βρείτε στα κανάλια IRC και στις λίστες αλληλογραφίας μας.

Εάν είστε χρήστης και χρειάζεστε βοήθεια στην πραγματικότητα χρησιμοποιώντας το openSUSE αλλά δεν είστε έτοιμοι να εμπλακείτε με τη συνεισφορά στο έργο ακόμα, τότε έχουμε μια μεγάλη κοινότητα που βοηθούν τους ανθρώπους μέσω του IRC, του Φόρουμ και του Telegram (Αγγλικό) / Telegram (Ελληνικό).

Όταν όλοι ασχολούνται με όλα, δεν οδηγεί στο απόλυτο χάος; Οχι ακριβώς. Το μοντέλο ανοιχτού κώδικα λειτουργεί, με τις λίγες διαδικασίες που έχουμε στη διάθεσή μας να παρέχουν αρκετή δομή και ασφάλεια, ώστε οποιαδήποτε προβλήματα εμφανιστούν να αντιμετωπιστούν ως μέρος μιας διαδικασίας φυσικής ροής και μάθησης.
Όμως, δεν είναι ουτοπία, από καιρό σε καιρό φυσικά εμφανίζονται διάφορα και γι' αυτό το έργο openSUSE έχει το «Διοικητικό Συμβούλιο».
Η δουλειά του είναι να βοηθάει στη διατήρηση του έργου και της κοινότητας στο σωστό δρόμο, να μιλούν τα μέλη της κοινότητας μεταξύ τους, να επιλύει συγκρούσεις, και να είναι οι «τελευταίοι υπεύθυνοι λήψης αποφάσεων» εάν δεν υπάρχει κάποιος άλλος ικανός/κατάλληλος για να λάβει μια δύσκολη απόφαση που επηρεάζει το openSUSE.

Η δομή του «Διοικητικού Συμβουλίου» είναι επίσης μια ωραία αντανάκλαση του τρόπου δομής της υπόλοιπης κοινότητάς μας - από τις 5 εκλεγμένες έδρες του Διοικητικού Συμβουλίου, όχι περισσότερες από 2 θέσεις μπορούν να καταληφθούν από άτομα που απασχολούνται / ελέγχονται από τον ίδιο οργανισμό. Αυτό σημαίνει ότι καμία εταιρεία (ούτε καν SUSE) δεν μπορεί να έχει την πλειοψηφία των θέσεων στο Διοικητικό Συμβούλιο, διασφαλίζοντας ότι είναι υγιής και ισορροπημένη όπως και η υπόλοιπη κοινότητά μας.

Και τέλος, η κοινότητα openSUSE είναι απλώς μια μεγάλη ομάδα ανθρώπων. Ένα μεγάλο μέρος αυτής συναντιέται στα τακτικά συνέδρια του openSUSE. Στα συνέδρια γίνεται η συνδυασμός συναντήσεων των μελών της κοινότητας, συνομιλιών αλλά και διασκέδασης με πολλές πολλές μπύρες.

Και θυμηθείτε το σύνθημά μας...

Have a Lot of Fun!

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.