Αντιμετώπιση του θηρίου: Χρήση του GNU Health για την καταπολέμηση της πανδημίας COVID-19

GNU Health vs COVID-19

Άρθρο του Dr. Luis Falcón, MD

Εισαγωγή


Ο κόσμος αντιμετωπίζει μία από τις μεγαλύτερες οικονομικές και κοινωνικές κρίσεις αλλά σίγουρα την μεγαλύτερη κρίση υγείας. Μια μικροσκοπική δομή διαμέτρου 50 νανομέτρων γονατίζει τις πιο ισχυρές παγκόσμιες οικονομίες και εκατοντάδες χιλιάδες υποφέρουν με τραγικό τρόπο με την COVID-19.

Αυτό το άρθρο είναι μια πρόσκληση προς τις κυβερνήσεις να αγκαλιάσουν το GNU Health and Ελεύθερο Λογισμικό για χάρη του δημόσιου συστήματος υγείας τους στο πλαίσιο της πανδημίας COVID-19.

Για όσους από εσάς χρησιμοποιείτε ήδη το GNU Health, πάρτε αυτό το άρθρο ως ένα είδος κατευθυντήριων γραμμών για να βελτιστοποιήσετε την υλοποίησή σας στην καθημερινή χρήση. Παρόλο που επικεντρώνεται στη νόσο COVID-19, τα περισσότερα θέματα θα ισχύουν για οποιαδήποτε υλοποίηση GNU Health.


Αντιμετώπιση πρώτα ως άτομο και μετά ως ασθενή: δημογραφικά στοιχεία και υποδομή υγείας


Η πληροφορία είναι δύναμη. Η καλή ποιότητα και τα έγκαιρα δεδομένα είναι ζωτικής σημασίας για την αντιμετώπιση της πανδημίας της COVID-19. Το GNU Health σχεδιάστηκε για την «Κοινωνική Ιατρική». Αυτό σημαίνει, αντί να ασχολείται άμεσα με τους ασθενείς, το GNU Health λειτουργεί πρώτα στους κύριους πυλώνες μιας κοινωνίας. Ως αποτέλεσμα, η κυβέρνηση θα έχει καλύτερα εργαλεία για την υποστήριξη στην υγείας και την πρόληψη των ασθενειών. Η κυβέρνηση θα είναι καλύτερα προετοιμασμένη για να καταπολεμήσει αυτή την πανδημία και τα μελλοντικές εξάρσεις.

Οικιστικές μονάδες: Ως «οικιστικές μονάδες» θεωρούμε κατοικίες, διαμερίσματα και κτίρια όπου ζουν οι άνθρωποι. Το μοντέλο οικιστικών μονάδων του GNU Health καταγράφει την υποδομή, τις συνθήκες υγιεινής καθώς και τους ανθρώπους που ζουν ανά πάσα στιγμή σε εκείνη την κατοικία, σε πραγματικό χρόνο. Αυτή η λειτουργία είναι το κλειδί για την παρακολούθηση πιθανών επαφών ενός μολυσμένου ατόμου (ιχνηλάτηση). Επιπλέον, η υποδομή, η επιφάνεια και ο αριθμός των δωματίων παρέχουν εξαιρετικές πληροφορίες όσον αφορά τις πιθανές συνθήκες συνωστισμού που θα διευκόλυναν στη διάδοση της νόσου. Κάθε οικιστική μονάδα μπορεί να είναι γεωαναφερθείσα, χάρη στην συνεργασία του GNU Health με το OpenStreetMap.

Οικιακή μονάδα στο GNU Health: συνθήκες, μέλη και γεωεντοπισμός που συνδέονται με το OpenStreetMap
Οικιακή μονάδα στο GNU Health: συνθήκες, μέλη και γεωεντοπισμός που συνδέονται με το OpenStreetMap

Λειτουργικές Περιοχές: Το GNU Health μπορεί να χωρίσει μια χώρα σε διοικητικές περιοχές και τομείς (επαρχίες, πόλεις, γειτονιές κλπ) που συγκροτούνται από οικιστικές μονάδες και ιδρύματα υγείας. Το GNU Health μπορεί να πραγματοποιεί επιδημιολογικές αναφορές σε πραγματικό χρόνο με βάση αυτούς τους τομείς. Η κατανόηση αυτής της έννοιας είναι καθοριστικής σημασίας για τα προγράμματα καταστολής ή μετριασμού της COVID-19, καθώς θα είναι σε θέση να εντοπίσει τις πρώτες εστίες σε νέες περιοχές ή να επικεντρωθεί σε τμήματα σχετικής επίπτωσης. Οι λειτουργικές περιοχές και οι τομείς μας επιτρέπουν να βρούμε συσχετισμούς από πολλούς δείκτες (εθνικότητα, φύλο, ηλικία, εισόδημα, επίπεδο εκπαίδευσης, πληθυσμιακή πυκνότητα) στην επίπτωση, την επικράτηση, την ευαισθησία της μόλυνσης ή πρόοδο της ασθένειας COVID-19.

Δομές υγείας: Το GNU Health μπορεί να παρακολουθεί και να διαχειρίζεται τις δομές υγείας σε ολόκληρη τη χώρα. Ανθρώπινοι πόροι, οικονομική διαχείριση και διαχείριση αποθεμάτων, φαρμακεία και εργαστήρια. Στο πλαίσιο της πανδημίας COVID-19, μπορείτε να αναφέρετε τα επίπεδα χωρητικότητας αυτών των ιδρυμάτων, τον αριθμό των κλινών, τους χώρους χειρουργείων, συσκευές όπως οι αναπνευστήρες, ο αριθμός των επαγγελματιών υγείας και των ειδικοτήτων τους, η επίπτωση, ο επιπολασμός και η θνησιμότητα ανά ίδρυμα, ο μέσος χρόνος νοσηλείας και πολλές άλλες μελέτες. Φυσικά, πρέπει να έχετε στήσει αυτά τα ιδρύματα.

Μοντέλο του ιδρύματος του GNU Health
Μοντέλο του ιδρύματος του GNU Health

Επαγγελματίες υγείας: Σε κρίσεις όπως της COVID-19, το GNU Health επιτρέπει στο Υπουργείο Υγείας να γνωρίζει κάθε επαγγελματία υγείας, την ειδικότητες του, το ίδρυμα υγείας στο οποίο εργάζεται και πού βρίσκονται (επιχειρησιακοί τομείς). Ο χρόνος είναι πολύτιμος και η διατήρηση ενημερωμένων πληροφοριών των επαγγελματιών θα επιτρέψει την ταχεία ανάθεση.

Δημογραφικά ατόμου: ηλικία, διεύθυνση και οικιστικές μονάδες, εργασία και ασφάλιση. Βεβαιωθείτε ότι αυτές οι πληροφορίες είναι αποθηκευμένες. Η ηλικία είναι ένας παράγοντας για τις επιδημίες αυτές, καθώς η COVID-19 είναι ιδιαίτερα ολέθρια με τον ηλικιωμένο πληθυσμό. Το επάγγελμα του ατόμου είναι επίσης σημαντικό. Για παράδειγμα, οι επαγγελματίες υγείας είναι η υψηλότερα μολυσμένη ομάδα. Τα δημογραφικά στοιχεία θα βοηθήσουν επίσης στον εντοπισμό ατόμων χωρίς κάλυψη υγείας, ανέργων, άστεγων και άλλων μη προνομιούχων ομάδων που είναι ιδιαίτερα ευάλωτες.

Δείγμα πληθυσμιακής πυραμίδας GNU Health
Δείγμα πληθυσμιακής πυραμίδας GNU Health
Αναφορά αξιολόγησης GNU Health
Αναφορά αξιολόγησης GNU Health

Ατομικές επαφές: Για κάθε άτομο, το GNU Health διατηρεί αρχείο των επαφών και των σχέσεών τους (εργασία, συμμαθητές, φίλοι κλπ). Στο σενάριο μιας θετικής κρούσματος για την COVID-19, αυτές οι πληροφορίες θα επέτρεπαν την κλήση των στενών επαφών του ασθενή. Είναι σημαντικό αυτές οι πληροφορίες να είναι ενημερωμένες. Θυμηθείτε να συμπληρώσετε όλους τους πιθανούς τρόπους επαφής για κάθε άτομο (ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, κινητό τηλέφωνο, Telegram κλπ). Η παρακολούθηση και η επικοινωνία με τις στενές επαφές του ατόμου είναι ζωτικής σημασίας.

Προσωπικό Universal ID: Αυτό είναι ένα βασικό χαρακτηριστικό του GNU Health, ειδικά στο πλαίσιο του GNU Health Federation. Το μοναδικό αναγνωριστικό ατόμου (Federation Account) θα ισχύει όχι μόνο για την περιοχή ή τη χώρα, αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο. Οι κλινικές πληροφορίες θα είναι διαθέσιμες και θα ενημερώνονται σε οποιοδήποτε ίδρυμα υγείας σε όλη τη χώρα ή περιοχή, άμεσα διαθέσιμο για τα υπόλοιπα.


Έλεγχος


Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) συνεχίζει να λέει «δοκιμή, δοκιμή, δοκιμή» του πληθυσμού. Όσο νωρίτερα διεξάγουμε το τεστ τον πληθυσμό, τόσο καλύτερα μπορούμε να ελέγξουμε την εξάπλωση της νόσου στην κοινότητα. Ειδικές ομάδες πληθυσμού, όπως οι επαγγελματίες υγείας, οι ηλικιωμένοι ή όσοι έχουν τις προϋπάρχοντα προβλήματα υγείας πρέπει να έχουν προτεραιότητα.

Υπάρχουν διαθέσιμες γρήγορα τεστ σε σημεία φροντίδας σε πολλές χώρες που μπορούν να δώσουν τα αποτελέσματα σε λιγότερο από 30 λεπτά. Μερικές από αυτές περίπου 10 λεπτά. Στο GNU Health, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον τύπο δοκιμής εργαστηριακών αντισωμάτων SARS-CoV-2.

Οι σταθμοί εργασίας του GNU Health μπορούν να αναπτυχθούν στους σταθμούς κινητών μονάδω ελέγχου και να στείλουν τις πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο στο Υπουργείο Υγείας, με αποτέλεσμα να είναι υπογεγραμμένο και επικυρωμένο.

Αίτημα εργαστηρίου αντισωμάτων SARS-CoV-2
Αίτημα εργαστηρίου αντισωμάτων SARS-CoV-2

Αναφορά αποτελέσματος SARS-CoV-2 στο GNU Health
Αναφορά αποτελέσματος SARS-CoV-2 στο GNU Health
Αναφορά αποτελέσματος SARS-CoV-2 στο GNU Health

Αν το τεστ του ατόμου είναι θετικό σε αντισώματα IgM, αυτό σημαίνει ότι βρίσκεται στο αρχικό στάδιο της μόλυνσης. Τα αντισώματα IgG δημιουργούνται αργότερα στη μόλυνση και αποτελούν μέρος της «ανοσολογικής μνήμης». Εάν η IgM είναι θετική, πρέπει να ενημερώσετε τις συνθήκες υγείας, να συμπεριλάβετε τον ακόλουθο κωδικό ICD10 και να ενεργοποιήσετε το πρωτόκολλο COVID-19 για απομόνωση ασθενούς και παρακολούθηση επαφών.

Ο κωδικός ICD10 για την COVID-19 είναι U07.1

U07.1: 2019-nCoV οξεία αναπνευστική ασθένεια COVID-19: Στο GNU Health, η κατάσταση U07.1 (COVID-19) ανήκει στις λοιμώδεις, αναπνευστικές και γνωστοποιούμενες ασθένειες.

Αναφέρετε τον τύπο και την τάξη του εργαστηριακού ελέγχου στις σχετικές συνθήκες.

Δείγμα οθόνης ασθενούς GNU Health, συμπεριλαμβανομένων των κρίσιμων πληροφοριών που σχετίζονται με τη νόσο COVID-19
Δείγμα οθόνης ασθενούς GNU Health, συμπεριλαμβανομένων των κρίσιμων πληροφοριών που σχετίζονται με τη νόσο COVID-19


Κλινική διαχείριση

Αν ο ασθενής δώσει θετικό τέστ αλλά είναι ασυμπτωματικός ή έχει ήπια κλινικά συμπώματα, ο ασθενής μπορεί να σταλεί στο σπίτι για φροντίδα στο σπίτι. Παρακαλείσθε να επαληθεύσετε εκείνη τη στιγμή εάν η οικιστική μονάδα πληροί τις απαιτήσεις (εξαερισμός, αριθμός δωματίων, αριθμός ατόμων στο σπίτι κλπ).

Εάν το άτομο δώσει θετικό τεστ και/ή παρουσιάζει σημάδια που δικαιολογούν τη νοσηλεία του, τότε γίνεται εισαγωγή για υγειονομική περίθαλψη σε ένα κρεβάτι στον κατάλληλο θάλαμο. Θα δημιουργηθεί ένα νέο αρχείο για τους ασθενείς, με τον αντίστοιχο υπεύθυνο ιατρό, σχέδιο θεραπείας και διατροφής. Όταν εισάγεται ένας ασθενής που πάσχει από COVID-19 είναι σημαντικό να εισαχθεί ο κωδικός του (U07.1: 2019-nCoV οξεία αναπνευστική νόσος COVID-19) ως λόγος εισαγωγής και απόρριψης. Αυτό θα είναι πολύτιμο για τις στατιστικές.

Ιατρικό ιστορικό: Το ιατρικό ιστορικό ασθενούς είναι έτοιμο στο GNU Health, από όλες τις αξιολογήσεις ασθενών στα διάφορα ιδρύματα υγείας. Στο πλαίσιο του COVID-19, αυτές οι πληροφορίες είναι καθοριστικής σημασίας, ειδικά για τα άτομα με χρόνιες παθήσεις όπως η καρδιαγγειακή νόσο ή ο διαβήτης. Η τρέχουσα και παρελθοντική φαρμακευτική αγωγή αποθηκεύονται επίσης στο GNU Health, καθώς και οι χειρουργικές επεμβάσεις.

Επισκέψεις: Για κάθε επίσκεψη ιατρού/νοσοκόμου, εισάγονται τα ζωτικά σημεία, το φάρμακο που παρέχεται, γίνεται εκτίμηση του περιβάλλοντος και των "Έξι P" (Pain, Personal Needs, Pulmonary Hygiene, Positions, Possessions και Place ή στα Ελληνικά πόνος, προσωπικές ανάγκες, υγιεινή πνευμόνων, θέσεις, κατοχές και τόποθεσία) και καταγράφή όλων των διαδικασιών που έγιναν στην ίδια τη επίσκεψη. Επιπλέον, καταγράψτε αν ο ασθενής είναι στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).

Τα ζωτικά σημεία μπορούν να ληφθούν σε διαφορετικά πλαίσια. Μπορούν να εκτιμηθούν σε αξιολόγηση εξωτερικών ασθενών, με επίσκεψη νοσηλευτή ή στη ΜΕΘ.

Μονάδα Εντατικής Θεραπείας: Εάν η πρόοδος της νόσου είναι απειλητική για τη ζωή, ο ασθενής θα εισαχθεί στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Το GNU Health διαθέτει πρόσθετο για διαχείριση Μονάδας Εντατικής Θεραπείας. Αφού καταγραφούν οι κύριες πληροφορίες της επίσκεψης, μεταβείτε στην καρτέλα "ΜΕΘ" ("ICU") για λεπτομερή εκτίμηση του ασθενούς σε αυτή τη μονάδα. Παρέχονται βαθμολογίες όπως η κλίμακα Glasgow Coma Scale και η Apache II. Για κάθε επίσκεψη στην ΜΕΘ, ο γιατρός/νοσηλευτής θα πρέπει να καταγράφει τόσο τις βασικές πληροφορίες, όσο και μια αναλυτική ανασκόπηση των συστημάτων. Το GNU Health επιτρέπει να εισάγετε πληροφορίες ECG και το αντίγραφο της λωρίδας ECG ανά επίσκεψη, αν χρειαστεί.

Ένα ποσοστό νοσηλευόμενων ασθενών από την COVID-19 θα χρειαστεί μηχανικό αερισμό. Το GNU Health καταγράφει τον τύπο και τη διάρκεια της διασωλήνωσης, ανά ασθενή σε κάθε ίδρυμα. Αυτές οι πληροφορίες είναι πολύτιμες τόσο για την κλινική διαχείριση όσο και για τις στατιστικές. Οι περισσότερες χώρες αντιμετωπίζουν σήμερα έλλειψη μηχανικών αναπνευστήρων. Το GNU Health επιτρέπει να γνωρίζετε τη συχνότητα των νοσηλειών που οφείλονται στην COVID-19, καθώς και το ποσοστό εξιτηρίων.


Ιατρικές απεικονίσεις και εργαστηριακές εξετάσεις


Τα ακτινολογικά ευρήματα πολλών ασθενών με COVID-19 είναι συμβατά με την άτυπη πνευμονία. Οι διάμεσου τύπου αλλοιώσεις, ειδικά στη βάση των πνευμόνων, είναι κοινά ευρήματα. Πολλοί άνθρωποι με ήπια νόσο δεν θα παρουσιάσουν ακτινολογικά σημάδια.

Το GNU Health παρέχει διάφορους τύπους δοκιμών Dx. Εικόνες και παρατηρήσεις καταγράφονται στο σύστημα και συνδέονται με το ιστορικό ασθενούς. Εκτός από το βασικό πακέτο ακτινολογίας του GNU Health, η ενότητα Εντατικής Θεραπείας επιτρέπει επίσης την προσθήκη ακτινολογικών εικόνων σε κάθε επίσκεψη για την αξιολόγηση και σύγκριση της εξέλιξης της νόσου.

Για μεγάλες εικόνες και μελέτες, όπως μαγνητικές τομογραφίες ή αξονικές τομογραφίες, συστήνουμε ιδιαίτερα το πακέτο GNU Health Orthanc. Το Orthanc είναι ένας φανταστικός διακομιστής DICOM, ανοικτού κώδικα, και το GNU Health μπορεί να αλληλεπιδράσει με αυτό, χάρη στη μαγεία της φιλοσοφίας του Ελεύθερου Λογισμικού.

Ακτινολογικό GNU Health. Ευρήματα συμβατά με άτυπη πνευμονία σε ασθενή COVID-19
Ευρήματα συμβατά με άτυπη πνευμονία σε ασθενή COVID-19

Εκτός από τους τυπικούς τύπους εργαστηριακών εξετάσεων (γενική εξέταση αίματος, νεφρική και ηπατική λειτουργία κλπ), υπάρχουν δείκτες που μπορούν να προβλέψουν την πρόοδο και τη σοβαρότητα της COVID-19. Για παράδειγμα, τα υψηλά επίπεδα φερριτίνης, ο χαμηλός αριθμός αιμοπεταλίων και ο υψηλός ρυθμός καθίζησης των ερυθροκυττάρων (ESR) είναι κοινά σε ασθενείς που αναπτύσσουν σοβαρή ασθένεια και το σύνδρομο καταιγίδας κυτταροκινών.

GNU Health LIMS που δείχνει δείγμα γενικής εξέτασης αίματος

Όλα τα αποτελέσματα των εργαστηριακών δοκιμών μπορούν να εξαχθούν σε διαφορετικές μορφές. Στο πλαίσιο του GNU Health Federation δημιουργείται μια νέα Σελίδα της Ζωής (POL -> Page of Life) και οι πληροφορίες μπορούν να ανταλλαγούν απευθείας σε μορφή JSON. Οι παρακάτω εικόνες δείχνουν την ίδια αναφορά δοκιμής εργαστηρίου σε μορφή PDF και JSON από τον εξυπηρετητή μηνυμάτων GNU Health Federation ("Thalamus")

Αναφορά γενικής αίματος σε μορφή pdf
Αναφορά γενικής αίματος σε μορφή pdf

Εργαστηριακός τύπος δοκιμής JSON από το GNU Health Federation
Εργαστηριακός τύπος δοκιμής JSON από το GNU Health Federation

Εκτός από τα τεστ που έγιναν σε νοσηλευόμενους ασθενείς, θυμηθείτε ότι το πακέτο GNU Health LIMS μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε διαγνωστικό και πληθυσμιακό έλεγχο, όπως στην περίπτωση της PCR και των γρήγορων τεστ.


Πιστοποιητικά θανάτου


Το πιστοποιητικό θανάτου αποτελεί βασικό έγγραφο, δεδομένου ότι έχει νόμιμη, διοικητική, δημογραφική και επιδημιολογική σημασία.

Τα παρακάτω είναι ένα παράδειγμα για το πώς θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε το Σύστημα Ζωτικής Εγγραφής του GNU Health για τη δημιουργία πιστοποιητικού θανάτου που σχετίζεται με τη νόσο COVID-19.

Πιστοποιητικό θανάτου προσώπου που σχετίζεται με τη νόσο COVID-19
Πιστοποιητικό θανάτου προσώπου που σχετίζεται με τη νόσο COVID-19

Η ψηφιακή υπογραφή του ψηφιακού πιστοποιητικού από τον επαγγελματία υγείας και/ή τον δημοτικό υπάλληλο θα το καταστήσει νόμιμο έγγραφο. Το GNU Health χρησιμοποιεί το GNUPG (GNU Privacy Guard) για την ψηφιακή υπογραφή και κρυπτογράφηση εγγράφων.

Τμήμα ψηφιακής υπογραφής του πιστοποιητικού θανάτου
Τμήμα ψηφιακής υπογραφής του πιστοποιητικού θανάτου


Ερευνα


Αν και το αναπνευστικό σύστημα είναι το πιο επηρεασμένο σε ασθενείς με COVID-19, μπορεί να επηρεαστούν και άλλα όργανα. Ο υποδοχέας ACE2 (σημείο εισόδου του κυττάρου για το SARS-CoV-2) εκφράζεται σε άλλους ιστούς εκτός από τους πνεύμονες, όπως το κόλον και την καρδιά. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι έχουν αναφερθεί γαστρεντερικά συμπτώματα και καρδιακή εμπλοκή, όπως οξεία μυοκαρδίτιδα. Η καταγραφή όλων των ευρημάτων θα βοηθήσει στη βελτίωση της διαχείρισης της νόσου του ασθενούς, αλλά και στην ανταλλαγή πληροφοριών με συναδέλφους από την επιστημονική κοινότητα.

Η κοινή χρήση των θεραπειών του ασθενούς και των επιμέρους αποτελεσμάτων θα συμβάλει στην επιτάχυνση των κλινικών δοκιμών και της αντίδρασης σε πιθανά θεραπευτικά μέσα (π.χ. remdesivir, lopinavir/ritonavir, hydroxychloroquine, tocilizumab κα)

Το GNU Health Federation συνδέει χιλιάδες κόμβους από ιδρύματα υγείας και έρευνας
Το GNU Health Federation συνδέει χιλιάδες κόμβους από ιδρύματα υγείας και έρευνας

Για να μπορέσουμε να επιτύχουμε τέτοιες καινοτομίες στην επιστήμη και στην κοινωνία μας, χρειαζόμαστε τους πολιτικούς και τις κυβερνήσεις μας να αγκαλιάσουν την "ανοικτή επιστήμη", τα ανοιχτά δεδομένα και το Ελεύθερο Λογισμικό / Λογισμικό Ανοικτού Κώδικα.


Μια πρόσκληση για Ανοικτή Επιστήμη, Ανοικτά Δεδομένα και Ελεύθερο Λογισμικό / Λογισμικό Ανοικτού Κώδικα


Η σημερινή πανδημία της COVID-19 είναι μια φοβερή τραγωδία για ανθρώπινο είδος, αλλά ανοίγει μια ευκαιρία για συνεργασία, για να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και για την έμφυτη ανθεκτικότητα μας. Υπάρχουν πολλές γκρίζες περιοχές και πολλές αβεβαιότητες σχετικά με την προέλευση του ιού, την πρόοδο της νόσου και τις θεραπευτικές προσεγγίσεις. Από την άλλη πλευρά, το GNU Health Federation επιτρέπει στην επιστημονική κοινότητα να ενωθεί και να αντιμετωπίσει αυτό το θηρίο. Μπορούμε να μοιραστούμε με ασφάλεια ένα τεράστιο, ανώνυμο ποσό πληροφοριών από όλο τον κόσμο για να βρούμε όχι μόνο τη μοριακή βάση της ασθένειας COVID-19, αλλά περιβαλλοντικούς και κοινωνικούς παράγοντες που επηρεάζουν την ευαισθησία και την πρόοδο της νόσου.

Επιστρέφω από την Ιαπωνία, όπου ήμουν καλεσμένος να δώσω μια διάλεξη στο πανεπιστήμιο του Κιότο για το Ιατρικό Κέντρο Καινοτομίας (MIC). Ήταν τιμή να μοιραστώ ιδέες με φοιτητές και επαγγελματίες από ένα κορυφαίο ίδρυμα μοριακής βιολογίας και βιοϊατρικής. Παρόλο που μίλησα για το GNU Health στην έρευνα για τον καρκίνο, η παρουσίασή μου επικεντρώθηκε στη σημασία της πληροφορικής στην Ελεύθερη Υγεία, της ανοιχτής επιστήμης, των ανοικτών δεδομένων στη Δημόσια Υγεία. Ήταν εκπληκτικά συναρπαστικό το μεγάλο επίπεδο εμπλοκής του κοινού σε αυτά τα θέματα.

Μια ισχυρή, βιώσιμη υποδομή δημόσιας υγείας πρέπει να βασίζεται σε συνεργασία. Η συνεργασία περιλαμβάνει ανοικτές γνώσεις και ανοικτή επιστήμη. Είμαι πεπεισμένος ότι η πραγματική εξέλιξη προέρχεται από τη συνεργασία και όχι από τον ανταγωνισμό. Με αυτή την έννοια, εμείς ως μέλη της επιστημονικής κοινότητας θα πρέπει να μοιραζόμαστε το έργο μας, είτε πρόκειται για πηγαίο κώδικα προγράμματος υπολογιστή, για την ανακάλυψη φυσικής παραλλαγής πρωτεΐνης ή για την ανάπτυξη ενός νέου θεραπευτικού μορίου.

Το GNU Health χρησιμοποιεί την άδεια GPL (Γενική Άδεια Δημόσιας Άδειας), η οποία επιτρέπει τη λήψη του προγράμματος, τη μελέτη του πηγαίου κώδικα, την προσαρμογή στις ανάγκες του κέντρου σας και την κοινή χρήση με την κοινότητα.

Λάβετε υπόψη ότι το ελεύθερο λογισμικό όχι μόνο παρέχει συλλογική ελευθερία, αλλά είναι ο μόνος τρόπος για να επιτευχθεί ιδιωτικότητα στην υγειονομική περίθαλψη. Τα ιδιόκτητα, μη ελεύθερα προγράμματα είναι μαύρα κουτιά που θέτουν σε κίνδυνο τόσο την ιδιωτική ζωή όσο και τις πληροφορίες για τη δημόσια υγεία. Εκτός αυτού, η χρήση ιδιόκτητου λογισμικού στη Δημόσια Υγεία είναι μια άσεμνη αντίφαση.

Για να επιτευχθεί συλλογική ελευθερία, κάθε στοιχείο πρέπει να είναι δωρεάν/ελεύθερο. Δηλαδή, τα λειτουργικά συστήματα (τόσο για εξυπηρετητές όσο και για πελάτες) καθώς και τις εφαρμογές τους. Θα χρειαστεί να μοιραστούμε πληροφορίες μεταξύ συναδέλφων σε όλο τον κόσμο, οπότε η μορφή που χρησιμοποιούμε στα αντίστοιχα αρχεία θα πρέπει επίσης να είναι ανοιχτή.

Εν τω μεταξύ, μείνετε ασφαλείς. Μείνετε σπίτι !

ΟΡΙΣΜΟΙ:

Τι είναι ο SARS–CoV-2; Ο νέος κοροναϊός-2019 ονομάζεται SARS-CoV-2.
Τι είναι COVID-19; Η ασθένεια που προκαλεί Ο SARS-CoV-2 ονομάζεται COVID-19.

ΠΗΓΗ:

Tackling the Beast: Using GNU Health to help the fight against the COVID-19 pandemic

Αναδημοσιεύσεις στις σελίδες:
1. Ομάδα εργασίας για το ανοικτό λογισμικό
2. Typologos.com

Μεταφρασμένο στα Γαλλικά
S'attaquer à la bête : Utiliser GNU Health pour aider à lutter contre la pandémie du COVID-19

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.