Κυκλοφορία της openSUSE Leap 42.3


Στις 26 Ιουλίου κυκλοφόρησε η έκδοση openSUSE Leap 42.3 από το openSUSE Project. Η έκδοση αυτή φέρνει την κοινοτική έκδοση ακόμα πιο κοντά στον βασικό της πυρήνα, δηλαδή στο SUSE Linux Enterprise (SLE) 12 Service Pack 3.

Τα κοινά πακέτα των διανομών Leap και SLE είναι ένας βασικός λόγος χρήσης της νέας έκδοσης τόσο από τελικούς χρήστες όσο και από διαχειριστές συστημάτων και προγραμματιστών.

Συνίσταται στου χρήστες να εκμεταλλευτούν και να αναβαθμίσουν στην Leap 42.3. Η Leap 42.2 θα σταματήσει να υποστηρίζεται σε 6 μήνες.

"Αποφεύγοντας τις σημαντικές ενημερώσεις εκδόσεων στο βασικό σύστημα καθώς και στις γραφικές διεπαφές, η αναβάθμιση στην έκδοση Leap 42.3 γίνεται χωρίς περιπέτειες", δήλωσε ο Ludwig Nussel, υπεύθυνος κυκλοφορίας της openSUSE Leap.

Η έκδοση Leap 42.3 παρέχει ένα αξιόπιστο λειτουργικό σύστημα διακομιστή για την ανάπτυξη υπηρεσιών πληροφορικής σε φυσικά, εικονικά ή περιβάλλοντα cloud.

Η τρίτη έκδοση του Leap της σειράς 42 έχει περισσότερα από 10.000 πακέτα και προσφέρει στους χρήστες σταθερότητα. Η έκδοση κυκλοφορεί με τον ίδιο πυρήνα Linux 4.4 που είναι Long-Term-Support (LTS), ο οποίος υπήρχε και στην προηγούμενη έκδοση Leap.

Η Leap 42.3 συνεχίζει να χρησιμοποιεί την έκδοση 5.8 του KDE, την έκδοση με μακρόχρονη υποστήριξη, ως την προεπιλογή στην εγκατάσταση ενώ παράλληλα προσφέρει το GNOME 3.20, το ίδιο με αυτό που χρησιμοποιείται από το SUSE Linux Enterprise. Μια ποικιλία επιπρόσθετων γραφικών διεπαφών διατίθεται στο πρόγραμμα εγκατάστασης μέσω του νεο-σχεδιασμένου προγράμματος εγκατάστασης.

"Το Leap 42.3 είναι το αποκορύφωμα πολλών προσπαθειών ενσωμάτωσης του κώδικα Enterprise της SUSE με του εξαιρετικού αποτελέσματος υψηλής ποιότητας της κοινότητας του openSUSE", δήλωσε ο Richard Brown, Πρόεδρος του project openSUSE. "Είμαι εξαιρετικά περήφανος για το τι έχει επιτύχει το openSUSE project με το Leap 42.3 και ελπίζω οι χρήστες μας να εκτιμήσουν αυτή τη σταθερή αλλά και καινοτόμο προσέγγιση στο κοινοτικό Linux, στο οποίο μπορεί πραγματικά να βασιστεί άφοβα".

Αυτή η έκδοση του openSUSE Leap είναι κατάλληλη για διακομιστές, χάρη στο προφίλ εγκατάστασης για διακομιστή και στο πλήρες πρόγραμμα εγκατάστασης text mode, συμπεριλαμβανομένων όλων των επιλογών του YaST που παρέχονται και χωρίς γραφικό περιβάλλον.

Οι διαχειριστές θα αγαπήσουν την λύση δημιουργίας αντιγράφου ασφαλείας Borg, η οποία τώρα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ευκολότερα από ποτέ χάρη στο πρόγραμμα της Borgmatic για την αυτόματη δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας των δεδομένων σας καθημερινά με μια υπηρεσία του systemd. Στους διαχειριστές θα αρέσει επίσης η ενσωμάτωση της υπηρεσίας System Security Services με μια υπηρεσία καταλόγου Active Directory.

Η Leap και το openSUSE project παρέχουν στους προγραμματιστές της εργαλειοθήκης DevOps την ανάγκη να είναι επιτυχημένοι. Οι υπηρεσίες στην Leap προσφέρουν δυνατότητα επεκτασιμότητας και συνεχούς ανάπτυξης μέσω της διαθεσιμότητας των Docker και Kubernetes, καθώς και εύκολη ρύθμιση με Salt, Ansible και άλλες τεχνολογίες openSUSE. Η νέα ενσωμάτωση του AutoYaST με το SaltStack και άλλα συστήματα διαχείρισης παραμετροποίησης μπορεί να αναλάβει την εγκατάσταση του συστήματος (διαμερισμός, ρύθμιση δικτύου κλπ) και στη συνέχεια να μεταβιβάσει τη διαμόρφωση του συστήματος σε ένα από αυτά τα ευρέως χρησιμοποιούμενα εξωτερικά εργαλεία.

Οι προγραμματιστές και οι επιχειρήσεις μπορούν να επωφεληθούν από τις εκτεταμένες βασικές βιβλιοθήκες που περιέχει η Leap 42.3 για την κατασκευή ή την ενίσχυση λογισμικού για επαγγελματική χρήση. Δεδομένου ότι η Leap και η SLE μοιράζονται έναν κοινό πυρήνα, η ανάπτυξη με πακέτα για στην Leap για χρήση στην παραγωγή σε SLE δεν ήταν ποτέ ευκολότερη.

Το Leap παρέχει τα εργαλεία, τις γλώσσες και τις βιβλιοθήκες για βιώσιμη ανάπτυξη λογισμικού. Οι εκδόσεις που υπάρχουν στην Enterprise των γλωσσών Python, Ruby, Perl, Go, Rust, Haskell και PHP είναι όλες διαθέσιμες και στο Leap.

Οι ενημερώσεις του πυρήνα και των γραφικών παρέχουν βελτιώσεις σταθερότητας και απόδοσης.
Η openSUSE Leap 42.3 είναι ...

Ακόμα περισσότερο Enterprise

Αφού βασίστηκε η openSUSE Leap στην SLE (SUSE Linux Enterprise) και προστέθηκε περισσότερος κώδικας στην Leap 42.2 από την SLE 12, η Leap 42.3 περιέχει ακόμη περισσότερα πακέτα από την SLE 12 SP 3 και συγχρονίζει αρκετά κοινά πακέτα. Ο κοινός κώδικας επιτρέπει στην openSUSE Leap 42.3 να λαμβάνει βελτιώσεις και διορθώσεις σφαλμάτων τόσο από την κοινότητα του openSUSE όσο και από τους μηχανικούς της SUSE.

Έτοιμο για περιβάλλον διακομιστή

Η openSUSE Leap 42.3 προσφέρει μια επιλογή εγκατάστασης διακομιστή κατά την διάρκεια της εγκατάστασης. Χωρίς γραφικό περιβάλλον, μια εγκατάσταση διακομιστή Leap είναι έτοιμη να κάνει ότι χρειάζεστε. Η εγκατάσταση ενός διακομιστή Web ή Mail είναι ευκολότερη από ποτέ, καθώς και πολύπλοκες εργασίες που χρησιμοποιούν τεχνολογίες virtualization ή container. Για παράδειγμα, οι χρήστες που αναζητούν υπηρεσία "τύπου Exchange" μπορούν να επωφεληθούν από την τελευταία έκδοση της πλατφόρμας συνεργασίας Kopano, συμπεριλαμβανομένης της υποστήριξης για τους πελάτες Thunderbird, Outlook και πελάτες ταχυδρομείου του κινητού. Είναι επίσης καλό να θυμάστε ότι η Leap και όλες οι άλλες διανομές του openSUSE και του SLE έχουν υποστήριξη για ένα πρόγραμμα εγκατάστασης με χρήση κειμένου, δίνοντας τις ίδιες λειτουργίες με το γραφικό πρόγραμμα εγκατάστασης. Το πρόγραμμα εγκατάστασης είναι πλήρως ικανό να κάνει εγκαταστάσεις εξ αποστάσεως χρησιμοποιώντας VNC ή SSH, επιτρέποντάς σας να ρυθμίσετε το διακομιστή openSUSE Leap χωρίς να χρειάζεται να βρίσκεστε κοντά του.

Για παιχνίδια

Το παιχνίδι στο Linux γίνεται όλο και πιο δημοφιλές. Η openSUSE Leap 42.3 παρέχει ένα σταθερό σύστημα για τη λειτουργία της δημοφιλούς πλατφόρμας Steam. Για να εκτελέσετε παιχνίδια που δεν είναι ακόμα διαθέσιμα στο Linux, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το Wine και το PlayOnLinux.

Για δημιουργικά άτομα και επαγγελματίες

Απελευθερώστε τη δημιουργικότητά σας με εφαρμογές σχεδιασμού όπως το FreeCAD για εκτύπωση 3D ή το Gphoto για επεξεργασία φωτογραφιών. Οι επιστήμονες μπορούν να χρησιμοποιήσουν το Avogadro για την χημεία, μοριακή μοντελοποίηση, βιοπληροφορική και πολλά άλλα. Οι επαγγελματίες υγείας μπορούν επίσης να επιλέξουν το GNU Health για την περίθαλψη των ασθενών, ενώ είναι σίγουροι για την ασφάλεια και τη συντήρηση που παρέχονται με το Leap 42.3.

Λήψη Leap!

Δοκιμάστε μόνοι σας την openSUSE Leap. Οι λήψεις του openSUSE Leap 42.3 μπορούν να βρεθούν στο software.opensuse.org. Συνιστούμε να ελέγξετε τις Σημειώσεις έκδοσης πριν από την αναβάθμιση ή την εγκατάσταση. Οι χρήστες που εκτελούν το openSUSE Leap 42.2 μπορούν να αναβαθμίσουν στο openSUSE Leap 42.3 μέσω των οδηγιών σε αυτόν τον σύνδεσμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.