Οι μεγαλύτερες κοτσάνες περί Linux που έχω ακούσει!!!

Θέλησα να μαζέψω λίγο τις κοτσάνες που έχω ακούσει κατά καιρούς είτε από χρήστες windows είτε από χρήστες Linux.

Τούβλα κοτσάνες

1. Θα εγκαταστήσω τα Linux όταν αλλάξω laptop. Τότε θα σου δώσω το παλιό να εγκαταστήσεις Linux.
ΠΑΡΑΛΛΑΓΗ: Θα πάρω έναν δεύτερο δίσκο.

Είναι και αυτό μια αρχή, δε λέω. Όμως δίνοντάς σας έναν παλιό υπολογιστή να του εγκαταστήσετε Linux ώστε να γνωρίσει το λειτουργικό σύστημα, σας περιορίζει να επιλέξετε το γραφικό περιβάλλον. Ένας χρήστης windows δεν χρησιμοποιεί το ίδιο το KDE και το MATE. Άντε να σώσει την παρτίδα το LXDE αλλά δεν θα έχει όλες τις ευκολίες που παρουσιάζει το KDE που μπορεί να εντυπωσιάσει τον χρήστη windows. Γενικά νομίζουν οι παραθυράδες ότι εάν εγκαταστήσουν σε παλιούς υπολογιστές Linux, θα μπορούν να έχουν απόδοση σαν ένας επεξεργαστής τελευταίας τεχνολογίας με άπειρη μνήμη. Μερικά γραφικά περιβάλλοντα-διαχειριστές παραθύρων, έχουν τη δυνατότητα να αναστήσουν ένα υπολογιστή αλλά όχι στα όρια που το θέλουν οι χρήστες windows και σίγουρα όχι με τα στοιχεία εντυπωσιασμού. Αν θέλετε να κάνετε πλάκα, προτείνετε να σας δώσει το νέο υπολογιστή να εγκαταστήσετε Linux.

2. Δεν έχω ασχοληθεί καθόλου με rpm.
Κάτσε ρε μεγάλε, πακετάρεις; Τι παει να πει δεν ασχολήθηκες καθόλου με rpm; Οι περισσότεροι που το λένε είναι οι χρήστες "κατεβάζω το .exe και πατώ διπλό κλικ και αποδέχομαι ότι οθόνη εμφανιστεί". Όλες οι διανομές έχουν διαχειριστή πακέτων (openSUSE-->YaST, Ubuntu-->Software Center κλπ). Οπότε οι χρήστες δεν βλέπουν εάν εγκαθιστούν deb ή rpm. Εάν κάνεις compile το πρόγραμμα (κάτι που δεν προτείνεται από τις κοινότητες των διανομών γιατί δεν γνωρίζετε τι θα σας εγκαταστήσει), τότε δεν σας ενδιαφέρει εάν θα είναι deb ή rpm, παρά μόνο να υπάρχουν τα εργαλεία που θα κάνουν το compile.

3. Θα εγκαταστήσω τα Ubuntu και σε άλλο partition τα Linux Mint.
Δηλαδή; Θα κάνεις εγκατάσταση δυο ίδια λειτουργικά συστήματα; ΓΙΑΤΙ; Είτε βάλεις Ubuntu MATE είτε Linux Mint με MATE, είναι κατά 99% το ίδιο (εντάξει, διαφέρει η θέση της μπάρας). Ελάχιστες διαφορές δηλαδή. Εάν σκοπεύεις να εγκαταστήσεις μια διανομή deb και μια rpm βρίσκει μόνο εφαρμογή εάν είσαι προγραμματιστής και φτιάχνεις πακέτα τόσο σε deb όσο και rpm. Επίσης μπορεί να τύχει να υπάρχουν κάποια εργαλεία που βρίσκεις πιο καλά στην μια διανομή από όσο στην άλλη. Σε αυτή την περίπτωση, φρόντισε να φτιάξεις το πρόγραμμά σου για όλες τις διανομές και όχι σε αυτή που θεωρείς ότι γνωρίζεις καλύτερα ή ότι έχει μεγαλύτερο target group.
Αλλά το να εγκαταστήσεις ίδιες διανομές για να μάθεις Linux ακούγεται κοτσάνα...

4. Θέλω να ξεφύγω από τα windows και να δοκιμάσω και τα linux.
Προσωπική εμπειρία. Εγκατέστησα σε dual. Έμπαινα στα windows για να απαντήσω mail και γενικότερα επικοινωνία (δεν υπήρχε facebook/google plus/twitter) και σε Linux (Red Hat τότε κατάφερα να βάλω με τερματικό), έμπαινα, έβλεπα λίγο και έβγαινα. Οπότε κάποια στιγμή κατάλαβα ότι πιάνει απλά χώρο και το διέγραψα. Οπότε για να δοκιμάσεις-μάθεις Linux πρέπει να το χρησιμοποιείς καθημερινά, να κάνεις την δουλειά μέσα από την διανομή σου.

5. Βάλε την LTS και ξέχνα τις αναβαθμίσεις για 5 χρόνια.
Υπάρχουν διανομές που προσφέρουν αυτή τη λύση. Προσωπική εμπειρία. Έχω φτιάξει ένα ISO με Ubuntu GNOME 14.04. Αυτό σημαίνει ότι έχει το GNOME 3.10. Τώρα κυκλοφορεί η έκδοση 3.18. Είναι μέρα με τη νύχτα. Οπότε είναι καρα-απαρχαιωμένο. Όσες φορές είχα και εγώ μια LTS, μέσα σε 1,5-2 χρόνια φρόντιζα να κάνω αναβάθμιση (κάθε 2 χρόνια βγαίνει η νέα LTS). Οπότε αυτό αποτελεί μύθο στα desktops. Οι servers είναι άλλο πράγμα. ότι δουλεύει, δεν το πειράζεις. Οπότε μένει άθικτο για 5 χρόνια.

3 σχόλια:

  1. χαχαχα ωραίος Στάθη, ξέχασες να βάλεις το "τα λίνουξ δε πιάνουν ιούς". Ευχαριστώ για το ωραίο άρθρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το χειρότερο είναι να ακούσεις ότι έχω ασχοληθεί με rpm στο παρελθόν εκεί δεν μπορείς να πεις τίποτε γιατί ξέρεις....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Aκούς διάφορες κοτσάνες...πχ, ΤΑ Linux είναι καλά μόνο για προγραμματιστές!
    Λες και για το 99% των περιπτώσεων, που απλά μπίιιιπ στο facebook, δεν είναι καλά (εδώ είναι το ChromeOS!!!!)...

    Κάτι άλλο μάστορα, καθώς σε διαβάζω και στο iGnu/Linux, όπου έπεσα σε ένα άρθρο περί αντικειμενικής ενημέρωσης κλπ...νομίζω ότι είσαι λίγο άδικος.
    Καταρχήν γράφεις (δις) ότι δεν είσαι επαγγελματίας δημοσιογράφος, και δεν πλερώνεσαι για τα άρθρα...αν δεν κάνω λάθος, ούτε ο salih είναι, ούτε οι τύποι στο osarena. Επίσης το cerebrux δεν έχει διεκδικήσει ποτέ δάφνες ενημερωτικού blog, ούτε τρέχει πίσω από τις αναβαθμίσεις των διανομών...ενώ το osarena δηλώνει ότι γράφουν για ότι τους γουστάρει και δεν δίνουν λογαριασμό σε κανέναν οπότε κατόπιν αυτού ότι και να τους καταλογίσεις δεν μετράει...
    Εγώ θα έλεγα, όποιος θέλει να ενημερώνεται τακτικά για linux, opensource κλπ ας επισκέπτεται το planet, και τις αγγλικές ιστοσελίδες...τι άλλο να κάνει...
    Καλή συνέχεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Από το Blogger.