Πρέπει να προσπαθήσετε ακόμα 15 λεπτά πριν ρωτήσετε...

Περίεργος τίτλος. Θα εξηγήσω όμως τι σημαίνει.

Αρκετοί με γνωρίζετε. Γνωρίζετε ότι μου αρέσει να δουλεύω με κοινότητες ατόμων και ειδικά με συνειδητοποιημένα άτομα.
Ένας από τους λόγους ύπαρξης μιας κοινότητας ΕΛΛΑΚ, είναι και η παροχή υποστήριξης-βοήθειας. Τα άτομα που απαρτίζουν την κοινότητα, συνήθως, είναι πρόθυμα να σας βοηθήσουν αρκεί να έχετε κάνει μόνοι σας κάποια έρευνα πριν. Εάν έχετε κολλήσει σε ένα πρόβλημα, πριν ρωτήσετε, προσπαθήστε τα επόμενα 15 λεπτά να βρείτε την λύση. Εάν δεν βρείτε την λύση, τότε ρωτήστε κάποιον. Με μία πρόταση συνοψίζεται στο ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΕΤΕ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΝΑ ΡΩΤΗΣΕΤΕ. Θα δούμε πως δουλεύει αυτό.

Βήματα που ακολουθούμε κατά την αναζήτηση
Εάν θέλουμε να μάθουμε περί Linux, δεν ζητάμε βοήθεια κατευθείαν με την πρώτη δυσκολία. Αυτό θα έκανε ένας χρήστης windows (σιγουρα ένας χρήστης MAC OSX).
Αρχικά κάνουμε την αναζήτηση σε επίσημα κανάλια της κοινότητας (πχ Ελληνικό forum) και εάν δεν βρούμε κάτι, τότε πάμε σε μηχανές αναζήτησης στο δίκτυο, έτσι ώστε να βρούμε εάν κάποιος άλλος έχει αντιμετωπίσει το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε (πιθανό να το βρούμε σε Αγγλικό forum). Εάν βρούμε την λύση, τότε φροντίζουμε να γράψουμε ένα οδηγό σε forum/λίστα κλπ.

Τώρα, εάν το παραπάνω δεν δουλέψει, τότε μπαίνουμε στον κανόνα των 15 λεπτών:

1. Εάν έχετε φτάσει στο σημείο που δεν βλέπετε λύση, πρέπει να πιέσετε τον εαυτό σας για τα επόμενα 15 λεπτά. Βασικά η πίεση για την εύρεση της λύσης έχει σταματήσει. Ξέρετε ότι μέσα στα 15 αυτά λεπτά θα πρέπει να καταγράψετε ότι έχετε κάνει, ώστε να ζητήσετε βοήθεια από κάποιον. Ξεκινώντας από την αρχή, μπορεί να βρείτε την λύση κατά τη διάρκεια της καταγραφής. Μπορεί μετά το τέλος της καταγραφής να καταλήξετε στο συμπέρασμα ότι είναι ένα άλυτο πρόβλημα. Σε ότι και να καταλήξετε, αυτά τα 15 λεπτά είναι ο χρόνος που επισκοπείτε το πρόβλημα για μια ακόμα φορά. Σε πείραμα σε βιολογικές επιστήμες, λέμε ότι εάν σας βγαίνει αποτέλεσμα τελείως άσχετο με αυτό που περιμένετε, κάντε το πείραμα από την αρχή.

2. Στη διάρκεια των 15 λεπτών, καταγράψτε λεπτομερώς τα πάντα, ώστε κάποιος τρίτος να καταλάβει τι κάνατε. Η λεπτομερής καταγραφή, θα βοηθήσει στην αναπαραγωγή της διεργασίας σας από άλλο άτομο. Κατά τη διάρκεια αυτής της καταγραφής, ίσως να βρείτε και μόνοι σας 2-3 πιθανές λύσεις. Εάν λύσετε έτσι το πρόβλημα, τότε θα σώσετε χρόνο από άλλα άτομα. Πιθανό να σας βολέψει να καταγράψετε τα πάντα σε ένα φύλλο χαρτί διότι μπορείτε να τα έχετε όλα γραμμένα σε 1 σελίδα (σε αντίθεση με την καταγραφή σε αρχείο στον υπολογιστή). Όταν ρωτήσετε κάποιον και του αναφέρετε τι κάνατε, επίσης θα κερδίσετε χρόνο. Θα αποφύγετε τις ερωτήσεις τύπου: "Τι έκανες για να φτάσεις εδώ;", "Τι αποτελέσματα σου δίνει η τάδε εντολή;" κλπ.

3. Αφού λοιπόν δεν βρήκατε την λύση, ζητήστε βοήθεια από κάποιον. Αφού το κάνετε αυτό, σταματήστε να ψάχνετε. Αυτό σίγουρα θα καθαρίσει τη σκέψη σας. Πιθανό το άτομο που θα σας βοηθήσει να σας δώσει πληροφορίες που δεν μπορούσατε να σκεφτείτε, και τώρα να σας είναι πιο εύκολο να βρείτε τη λύση.

Στον παραπάνω κανόνα, μπορείτε να βάλετε και άλλες παραμέτρους. Σκεφτείτε ότι εργάζεστε σε ένα οργανισμό (κάποιος σας πληρώνει για τις γνώσεις σας). Αν και θα αισθανθείτε ωραία εάν βρείτε λύση σε κάποιο “άλυτο” πρόβλημα, δεν υπάρχει όμως μετάλλιο που να σας επιβραβεύει που σπαταλήσετε 3ώρες ή και λιγότερο (χρόνος=χρήμα), για να βρείτε την λύση. Αναρωτηθείτε: “Αυτό το πρόβλημα αξίζει (χρήμα) τόσο πολύ από το χρόνο μου;”. Επίσης να έχετε υπόψιν σας ότι οι συνάδελφοί σας, έχουν τον ίδιο στόχο με εσάς (να δώσουν σωστή λύση, σίγουρα και γρήγορα).

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.