Αποδεσμεύστε το Android σας από τις υπηρεσίες της Google με το ownCloud



Έχουμε ασχοληθεί πολλές φορές με την χρήση του ownCloud αλλά και το πως μπορείτε να αντικαταστήσετε άλλες υπηρεσίες cloud που χρησιμοποιείτε (και για ποιον λόγο να τις αντικαταστήσετε). Αφορμή για το παρόν άρθρο ήταν το άρθρο Marrying ownCloud to Android. Προσωπικά χρησιμοποιώ ένα 80% αυτών που λέει το άρθρο αλλά ποτέ δεν σκέφτηκα να τα ομαδοποιήσω και να τα παρουσιάσω. Ας δούμε λοιπόν πως μπορείτε να ΜΗΝ χρησιμοποιείτε τις υπηρεσίες αποθήκευσης αρχείων (google drive), επαφές, ημερολόγιο, σημειώσεις, μουσική με υπηρεσίες που σας προσφέρει το ownCloud και όχι μόνο.

Πριν αρχίσει η ανάλυση, καλό θα είναι να έχετε στήσει το ownCloud είτε σε δικό σας χώρο (πχ raspberry pi) είτε να ενοικιάσετε χώρο (προτιμήστε την ΖiΖ λόγω της ταχείας εξυπηρέτησης και τιμών).


ΑΡΧΕΙΑ


Ο πρωταρχικός σκοπός του ownCloud είναι η αποθήκευση και ο διαμοιρασμός αρχείων. Το ownCloud χρησιμοποιεί το πρωτόκολλο WebDAV για διαχείριση αρχείων. Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να εγκαταστήσετε WebDAV εφαρμογές που θα βρείτε στο Google Play. Μπορείτε βέβαια να χρησιμοποιήσετε και την εφαρμογή που έχουν φτιάξει οι προγραμματιστές του ownCloud με κόστος 0,79€ (μπορείτε να την αποκτήσετε δωρεάν από το github του ownCloud, αφού την κάνετε build και την εγκαταστήσετε για δοκιμή). Δεν κάνει ιδιαίτερα πολύπλοκες εργασίες, αλλά είναι καλό να επιβραβεύεται η προσπάθεια κάποιων. Σας επιτρέπει να δείτε τους καταλόγους-αρχεία που έχετε στον αποθηκευτικό σας χώρο, να κατεβάσετε τα αρχεία που θέλετε για προβολή τους χωρίς σύνδεση (όπως κάνει και η αντίστοιχη εφαρμογή του Dropbox και Google Drive). Ως extra, σας παρέχει την δυνατότητα για άμεση φόρτωση φωτογραφιών, αμέσως μόλις γίνει η λήψη της (αντί να ανεβαίνει στο Google+).

Εναλλακτικά, για περισσότερο αυτοματισμό, μπορείτε να εγκαταστήσετε το FolderSync Lite για να συγχρονίσετε τους καταλόγους που έχετε στο cloud με αυτών των συσκευών. Λειτουργεί όπως και το πρόγραμμα που έχετε στο desktop σας. Καθορίζετε τους φακέλους που θέλετε να συγχρονίσουν, τους κανόνες αποστολής/λήψης και απλά συγχρονίζουν.

Υπάρχουν και άλλες εφαρμογές. Επιλέξτε αυτή που σας ταιριάζει.


ΕΠΑΦΕΣ


Το ownCloud χρησιμοποιεί το πρωτόκολλο CardDAV για συγχρονισμό των επαφών. Το Android δεν έχει ενσωματωμένη χρήση πρωτοκόλλου CardDAV (το iOS έχει), έτσι πρέπει να εγκαταστήσουμε λογισμικό από το Google Play. Το CardDAV-Sync είναι αυτό που θα σας λύσει τα χέρια (κοστίζει 1,90€ αλλά έχει περισσότερες λειτουργίες σε σχέση με την δωρεάν έκδοσή του). Δεν υπάρχει κάποια εναλλακτική λύση αυτή τη στιγμή με παρόμοιες λειτουργίες. Υπάρχουν αρκετές δωρεάν εφαρμογές που μπορείτε να δοκιμάσετε.

Μια εφαρμογή που θα σας χρειαστεί είναι η Contacts+. Με την εφαρμογή αυτή θα μπορέσετε να συνδέσετε τις επαφές σας από το ownCloud με όλα τα προφίλ των social network που χρησιμοποιεί κάποια επαφή σας.


ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ


Το ημερολόγιο, χρησιμοποιεί το πρωτόκολλο CalDAV. Στο Google Play, υπάρχει η εφαρμογή CalDAV-Sync με κόστος 2,59€. Δεν υπάρχει δωρεάν έκδοση, ενώ άλλα προγράμματα στο Google Play δεν έχουν την λειρουργικότητα της συγκεκριμένης εφαρμογής. Χρειάστηκε μια αλλαγή στον server επειδή δεν υποστηρίζει συνδρομές iCal. Η λύση περιγράφεται στο forum. Βασικά πρέπει να ορίσετε ένα cron job που συγκεντρώνει τις καταχωρήσεις του ημερολογίου από τον σύνδεσμο και τους στέλνει στο ownCloud μέσω CLI WebDAV client.


ΜΟΥΣΙΚΗ


Στο ownCloud μπορείτε να αποθηκεύσετε και να αναπαράγετε μουσική από το browser. Μπορείτε όμως και να ακούτε μουσική μέσω Ampache. Εναλλακτικά μπορείτε να κατεβάζετε το τραγούδι με το πρόγραμμα του ownCloud (αναφέρθηκε παραπάνω) και να το ακούτε. Όμως δεν συνίσταται διότι θα γεμίσετε τον χώρο του κινητού σας με τραγούδια (και δεν θέλετε κάτι τέτοιο).

1 σχόλιο:

  1. Nice post. One Free Software Android app that supports both CalDav and CardDav is DevDroid: https://f-droid.org/repository/browse/?fdid=at.bitfire.davdroid - but I haven't tested it.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Από το Blogger.