Εγκατάσταση ZNC (IRC Bouncer) σε δικό σας server

Όλοι γνωρίζουμε το IRC. Το έχουμε χρησιμοποιήσει στο παρελθόν. Αποτελεί εργαλείο κοινοτήτων για να κρατάνε αρχείο των συναντήσεών τους.
Μερικοί φίλοι μου λοιπόν, χρησιμοποιούν κάποια προγράμματα IRC που μπορούν να εκτελούνται σε δικό τους server ώστε να κρατάνε τα logs από τα κανάλια που τους ενδιαφέρουν. Θα μου πείτε γιατί να το κάνουν αυτό; Θα μπορούσαν να επικοινωνήσουν με κάποιο mail κλπ. Σίγουρα θα ξέρουν κάτι παραπάνω από εμένα.
Αυτό που χρησιμοποιούν είναι το Quassel. Προσωπικά το δοκίμασα αλλά δεν κατάφερα να δημιουργήσω τον χρήστη. Επίσης συνδέεται με τον δικό του client, πράγμα που πρέπει να εγκαταστήσω κάτι του KDE στο Gnome (δεν γνωρίζω τι extra θα μου εγκαταστήσει). Οπότε πήγα στο ZNC. Αυτό που μου άρεσε είναι ότι μπορείς να συνδεθείς με οποιονδήποτε client.

Πάμε να δούμε λοιπόν:

1. Αν έχετε openSUSE δώστε την εντολή:

yast -i znc


Ενώ αν έχετε Ubuntu, δώστε την εντολή:

sudo apt-get install znc


Για άλλες διανομές, δείτε εδώ.

2. Αφού εγκατασταθεί, για να το ρυθμίσετε, δώστε την εντολή:

znc --makeconf


και ακολουθήστε βήμα-βήμα την ρύθμισή του. Σας ρωτάει για οτιδήποτε επιθυμείτε να εγκαταστήσετε, username-pass, κανάλια, servers κλπ.

3. Ανοίξτε τον client και φτιάξτε ένα νέο server με διεύθυνση του προσωπικού σας server και μην ξεχάσετε την πόρτα (ή αν το έχετε κάνει SSL) και τον κωδικό του χρήστη που φτιάξατε. Όταν συνδεθείτε, μπορείτε να μπείτε και σε άλλα κανάλια, τα οποία θα θυμάται ο server σας.

Σε περίπτωση που θέλετε να διαχειριστείτε την σύνδεση μέσα από browser, μπορείτε να το κάνετε άνετα. Απλά γράψτε http://IPSERVER:PORT και δώστε όνομα διαχειριστή και κωδικό. Εδώ μπορείτε να κάνετε πολλές αλλαγές.

Για περισσότερες πληροφορίες, δείτε στο wiki http://wiki.znc.in/ZNC.

2 σχόλια:

  1. Εάν θέλετε να συνδεθείτε με το Quassel, ως password πρέπει να εισάγετε username:password ώστε να εισέλθετε στον διακομιστή ZNC.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σε περίπτωση Ubuntu server που δεν έχει την έκδοση 1, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το αποθετήριο https://launchpad.net/~teward/+archive/znc-1.0

    Στην έκδοση 1, μπορείτε να μπείτε σε πολλούς servers με έναν χρήστη.
    Σε παλιότερη έκδοση, για κάθε server έπρεπε να δημιουργήσετε ένα χρήστη. Το τελευταίο ήταν δύσχρηστο όταν είχατε πάνω από 2 servers να μπείτε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Από το Blogger.