PCLinuxOS για παιδιά (πρό)σχολικής ηλικίας

Με αφορμή του PclinuxOS Edu για παιδιά, σκέφτηκα να “πειράξω” λίγο την αρχική έκδοση και να τη φέρω λίγο πιό κοντά στα ελληνικά μέτρα για παιδιά σχολικής και προσχολικής ηλικίας.

Το αποτέλεσμα είναι ένα livecd (cd που ξεκινάει σε ενα pc χωρίς να χρειάζεται ή να παρεμβαίνει στο λειτουργικό του) που συγκεντρώνει αρκετές ενδιαφερουσες εφαρμογές/παιχνίδια ανοικτού κώδικα για παιδιά σχολικής και προσχολικής ηλικίας.

Η “ελληνική έκδοση” έχει μερικές βελτιώσεις(νομίζω), έτσι, εκτός απο το ότι τρέχει σε “παλιά και μικρά PC” , όπως η ξένη (RAM : 384 MB minimum /8 gb χώρος δίσκου) περιλαμβάνει και δυνατότητα πιό πλούσιου GNOME γραφικού περιβάλλοντος, Open Office for Kids αλλά και έχει βελτιωμένη (παλι κατα την αποψη μου) αρχική οθόνη χρήστη στην οποία έχουν αφαιρεθεί τα μενού που θα μπερδέψουν ένα παιδί αλλα και το σύνολο σχεδόν των εφαρμογών με μορφή εικονιδίων στην επιφάνεια!



Μετά την έναρξη....



στην αρχική επιφάνεια εργασίας του χρήστη BOB (username “bob_1” password “1”)
προσέξτε για να μπείτε στο internet ο firefox βρίσκεται μόνο στην αναδυόμενη μπάρα (1) . Εκεί θα βρείτε επίσης utility για καταναγκασμό κλεισίματος εφαρμογών (αν κάτι “κολλήσει”) ή για ρύθμιση ώρας προγραμματισμένου κλεισίματος- 2)

Η μπάρα αποσύρεται αν φύγει το mouse (3)



.....για να αποσυνδεθείτε χρησιμοποιείτε δεξί κλίκ





αν στην οθόνη του χρήστη επιλέξετε GNOME/openbox, το περιβάλλον αλλάζει

Ομολογώ δεν άντεξα και κατήργησα την κάτω μπάρα του GNOME.H πάνω όμως δίχνει και τις ανοιχτές εφαρμογές!



Ο χρήστης Jane_2 είναι λίγο πιό “σοβαρός” ...για μεγαλύτερα παιδιά....



Σημειώστε πως ο διαχειριστής (root – password “root”) έχει και τη δυνατότητα εγκατάστασης του cd στο σκληρό σας δίσκο σαν 2ο εναλλακτικό λειτουργικό (επιλογή κατα την εκκίνηση)



...φυσικά μετά την εγκατάσταση ολόκληρα τα αποθετήρια του pclinuxos είναι διαθέσιμα με παιχνίδια και “παιχνίδια”= 13.500(!) εφαρμογές για μικρούς και μεγάλους χρήστες.

Mπορείτε να το κατεβάσετε από εδώ.

Περιμένουμε σχόλια!!!
Γιώργος

6 σχόλια:

  1. Τα εικονίδια στην επιφάνεια εργασίας χρειάζονται ελληνικά ονόματα.
    Για παιδιά προσχολικής ηλικία θα ήταν χρήσιμη η εκφώνηση της λειτουργίας του εικονιδίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τα ονόματα των εικονιδίων δεν πειράχτηκαν για λόγους "συνειρμικής συμβατότητας" (=ό,τι βγάζει αυτόματα για να μην μπερδευόμαστε) Τα παιδιά αυτό απ'όσο έχω δει δεν τα πειράζει -απλά θυμούνται το εικονίδιο.Βέβαια περισσότερη δουλειά πρέπει να γίνει με τις εφαρμογές Dosbox (όλα τα προγράμματα απο DOS δηλαδή) που βγάζουν ίδιο εικονίδιο. Για μένα πιό σόβαρό είναι να μπορούν τα εικονίδια να "κλειδώνουν" και να μην σβήνουν με Delete ,πράγμα που κάνει η κόρη μου και για το οποίο ήδη ψάχνω. Επειδή πολλές θα είναι οι ατελειες του iso ευχαριστώ για την επισημανση αλλα και για οποιες λύσεις (μακρια απο μενα ο τιτλος του ειδικού!!).Γιώργος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΥΓ
    Οσον αφορά την εκφώνηση των εικονιδίων αυτή γίνεται στο Gcompris και μάλιστα στα ελληνικά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ερωτηση:
    θελω να το κανω εγκατασταση σαν κανονικο και μοναδικο λειτουργικο σε υπολογιστη και οχι απο το CD.
    τα προφιλ χρηστων που εχετε ηδη δημιουργησει (για πιο μικρα και για πιο μεγαλα παιδια) παιρνουν κατα την εγκατασταση στον σκληρο;
    τα θελω ειναι η αληθεια ετοιμα :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. κατά την εγκατάσταση οποιουδήποτε live , σου ζητείται να δημιουργήσεις ένα χρήστη καθώς και το password του root
    Από κεί και πέρα όταν θα ξεκινήσεις θα διαπιστώσεις ότι έχουν δημιουργηθεί και όλα τα προφίλ του cd
    Σημ: η νέα εγκ/ση ΔΕΝ ξεκινάει απο μόνη της στο default προφίλ (bob πχ) (σε βγάζει σε παράθυρο επιλογής) αλλά πρέπει εσύ να το ρυθμίσεις μέσα απο το PCLINUX ControlCenter
    Αν έχεις όποια απορία μη διστάσεις

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Με την ευκαιρία να προτείνω:
    μετά την εγκατάσταση κατεβάζουμε το πλήρες gnome περιβάλλον (task-gnome στο synaptic) και, γιατί όχι, βάζουμε ένα mac-look περιβάλλον στο χρήστη του μπαμπά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Από το Blogger.